Reaktor

Hogyan éljük túl a családi karácsonyt? 5+1 programötlet

468c3a0a-1d52-4c6f-883c-5418ac0af031.jpeg

A karácsonyi időszak egyik legjobb (vagy épp legrosszabb) része, hogy ilyenkor az egész család összegyűlik, és együtt ünnepel. Aki már elköltözött a szülőktől, az tudja, hogy az ember általában nagyon várja a hazatérést, de pár nap után már ugyanúgy vágyik vissza a megszokott környezetébe. Főleg egy kisebb városban, faluban, nem sok mindent lehet csinálni ilyen időben, és a kanapén való kínos ücsörgés, és a rokonok jövővel kapcsolatos keresztkérdései között nehéz az embernek jól éreznie magát. Cikkemben olyan alap, de mégis szuper programokat gyűjtöttem össze, amik biztosan feldobják a családi karácsonyt, és alternatívát biztosítanak a monoton “kajakómás” délutánokra.  

1. Játsszunk!

A társasjátékok az ünnepek egyik alapkellékei, hiszen ilyenkor megjelennek a rég nem látott unokatesók, rokonok, és mi mással is lehetne elütni az időt, mint egy izgalmas játékkal. Előkerül ilyenkor a poros Monopoly, Activity, és az összes játék amit gyerekkorunk óta minden alkalommal játszunk. Nem muszáj azonban a klasszikusoknál maradni. Robbanó cicák, Fedőnevek, Csak egy!, és még megannyi izgalmas játék várja hogy egy kicsit felpörgessük a monoton játékpartikat, és még messze sem kell menni értünk, hiszen minden szupermarketben megtaláljuk ezeket, még akár 24.-én délelőtt is. Ha tovább szeretnénk fokozni az izgalmakat, akkor esetleg bedobhatjuk a klasszikus póker ötletét, ahol akár még valódi téttel (pár száz forint) is növelhetjük a mókát. Mario Kart csata egymás ellen Nintendo-n, vagy ivós “én még soha” az unokatesókkal… a határ a csillagos ég, ne féljünk új játékokat bevezetni a családi délutánokba.

aead9917-672e-4399-af6c-8d439b1a04de.jpeg

2. Őrangyalozzunk!

Biztos mindenki emlékszik az iskolás évek örök karácsonyi tradíciójára, amikor mindenki húzott egy nevet a kalapból, és annak kellett apró kedvességeket, kis meglepetéseket készíteni - titokban. Ezt sok cég is átvette, azonban már inkább egy ajándékról van szó, és a köztes kis apróságok elmaradnak. Mi lenne ha visszahoznánk ezt a szokást? Karácsony előtt lehet személyesen, vagy akár online is (karacsonyihuzas.hu) lebonyolítani a dolgot még akár aznap reggel is, és az őrangyalozók ajándékok helyett kedvességgel és apró segítő gesztusokkal, csokival stb.-vel lepné meg azt, akit húzott. A nap végén derül ki, hogy ki kit húzott, és szuper beszélgetés kerekedhet a dologból, hiszen mindenki elmesélheti, hogyan próbálkozott valamit átcsempészni a másikhoz titokban, vagy hogyan segítette a megoldáshoz az Activity közben. 

bb2eab42-b489-4a22-a1a4-913ed5b56d9c.jpeg


3. Készítsünk finomságokat közösen!

Az ünnepi időszak nem feltétlenül kedvez a háziasszonyoknak, akik bár megcsillogtathatják kreatív énjüket és főzőtudományukat, mégis ha az egész karácsony csak sütéssel, főzéssel és mosogatással telik, az teljesen el tudja rontani az ünnepi hangulatot. Szuper program lehet a menü átbeszélése, és az utolsó alapanyagok közös beszerzése. (bár ezt csak az igazán hardcore lelkes karácsonyozóknak ajánlom, mert a szenteste napján délelőtt, a boltokban rosszabb a helyzet mint az éhezők viadalában, és ha nem megyünk időben, és valaki elhappolja előlünk az utolsó zacskó fagyasztott borsót, akkor ugye mindennek vége…:) Ha mindenki bevállalja a kedvenc tételét a karácsonyi menün, és közösen készül a vacsora, akkor egyrészt már van egy szuper programunk, másrészt hamarabb is elkészülnek a finomságok, és még téma is van. Süthetünk és dekorálhatunk mézeskalácsot, főzhetünk közösen forralt bort, vagy forró csokit, a lényeg, hogy közösen csináljuk és, hogy - jó esetben - finom legyen a végeredmény. 

dd714c6e-a97b-4052-9372-bc14f6717824.jpeg


4. Mozduljunk ki!

Karácsonykor nehéz elhagyni a lakást, hiszen a finom illatok és a kényelmes kanapé helyett ki választaná a hideg utcákat? Nyilván nem sokan, de mi van ha mégis adunk egy esélyt a karácsonyi sétának? Bárhol is élünk, mindenkihez közel van egy hely, ami igazán különleges, főleg ilyenkor. Egy kilátó, egy szépen feldíszített főtér, vagy egy közeli erdő, mind mind olyan helyek, amiket ilyenkor érdemes lehet felvenni a karácsonyi program listára. Akár egy rövid, 20-30 perces sétától egy kicsit kitisztul a fejünk és sokkal jobb érzés lesz utána visszamenni a hangulatos, meleg lakásba. Séta közben lehet hibáztatni az ötletgazdát, hogy minek kellett elhagyni a lakást, és máris megvan a közös téma… :) a9c40f38-ba0f-4d53-9fe4-88c4d9f35f70.jpeg

 

 

5. Vásározzunk!

Így egy-két nappal karácsony előtt, amikor már általában hazaértek a messzebb lakó “gyerekek” is, az egyik legszuperebb program a karácsonyi vásárok meglátogatása. Egyrészt együtt a család, emelkedett a hangulat, és még ki is próbálhatjuk az összes ünnepi finomságot,  amit otthon nincs kedvünk elkészíteni. Sok helyen van koripálya a vásárok mellett, és ünnepi programokkal is készülnek, főleg 23 és 24-én. Bár a tömeg és az árak visszavethetik a többséget, én mégis úgy gondolom, hogy ez egy nagyon karácsonyos program, és legalább megtöri a monoton, órákon át tartó tévénézést a kanapén.d6fa1fd3-89ac-4197-8e57-b0eff1ef86ea.jpeg

 
+1. Dekoráljunk!

A végére egy elég alap dolgot hoztam, amit valamiért mégis a háttérbe szorítanak sokszor. A karácsonyfa közös feldíszítése, és a lakás díszbe öltöztetése az egyik kedvenc karácsonyi elfoglaltságom, ami borzasztó unalmas tud lenni egyedül, de nagyon jó program a családdal. Nyilván a díszek kiválasztását és az instrukciókat mindig rábízzuk a legjobb ízléssel rendelkező rokonra, de például a fa díszítésben általában nincsenek szabályok - sokak bosszúságára. Én minden évben két fiú tesóval dekorálom a fát, amiből a legnagyobb karácsonyi poénok, és sztorik szoktak születni.

 A legrondább dísz megtalálása, fogadások kötése, hogy mikor találják meg a rokonok a fában elhelyezett random tárgyakat, vagy esetleg egy felborult fa (igen, tavaly például sikerült rám borítani a fát) mind nagyon vicces, évekig emlékezetes történeteket alkotnak. 

Az összes itt felsorakoztatott ötlet szerintem minden háztartásban jelen van egy bizonyos szintig, de ne féljünk egy kicsit változtatni a szokásokon, és új tradíciókat alkotni. Ha a karácsonyt nem csak túlélni próbáljuk, hanem igyekszünk a legjobbat kihozni belőle, akkor lesz jobb emlékünk is az egészből, mint a “Reszkessetek betörők” az egyik kereskedelmi csatorna kínálatából. 

kor1.gif

Kapcsolódó cikkünk: Így alakul át rémálommá a családi karácsony

süti beállítások módosítása