Reaktor

Fókuszban a fenntarthatóság! - hallgatói projekverseny a Reaktor, a Fúzió Hallgatói Közösség, és KMSZ szervezésében

A "Fókuszban a Fenntarthatóság!" hallgatói projektversenyt a Reaktor Alapítvány támogatásával a Fúzió Hallgatói Közösség bonyolította le, a Közlekedésmérnöki Szakkollégiummal közösen. Az első, 2021-es versenynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont, de a versenyzőket minden felsőoktatási intézményből várták a szervezők. A pályamunkák írásos része után, melybe csak a szakmai zsűri nyerhetett betekintést, következett a szóbeli előadás - beszámolónk.

img-5623.jpg

Köszöntőjében Tordai Máté, a Fúzió Hallgatói Közösség elnöke fejezte ki köszönetét azok számára, akik lehetővé tették az esemény létrejöttét, és kiemelte a verseny szakmai fontosságát, hiszen napjainkban a fenntarthatóság kérdésköre soha nem látott fontossággal bír a mindennapi párbeszédekben.

A szakmai zsűri olyan szakemberekből tevődött össze, akik a maguk szakterületén, legyen az műszaki, gazdasági vagy logisztikai platform, az innováció mellett elkötelezettek amellett is, hogy a fejlesztések a jövő számára fenntartható, strukturált, átgondolt formában történjenek.

A verseny folyamán tíz olyan pályamű összefoglaló előadását hallgathattuk meg, melyeknek, habár más-más területről származtak, ugyanúgy azt vizsgálták, miként lehet az adott problémakört átalakítani, továbbfejleszteni egy olyan irányba, mely, bár eltér a megszokott trendektől, de  megoldást kínál azokra a problémákra, melyek miatt jelenleg a szegmens nem, vagy csak korlátozott ideig fenntartható a jövő számára.

img-1127.jpg

A pályamunkák téma szempontjából széles körben mozogtak. Rendkívüli fontossága miatt több hallgató is foglalkozott járműipari és közlekedéstudományi kérdéskörökkel, kiemelkedően a kibocsátással. A BME épületében tartott versenyben többször visszaköszönt a nagymúltú intézmény elkötelezettsége a műszaki innováció iránt, hiszen hallhattunk részletes és érdekes beszámolókat a vasúthálózatról, és annak lehetséges fejlesztéséről, okos városokról és fenntartható város víziókról, melyek néhány európai szomszédunknál valósággá is váltak. Szó volt még egy, a belvízi hajózási rendben integrálható hidrogén komp műszaki kivitelezéséről is.

Szintén a műszaki vonalat erősítették a logisztikai témájú előadások, melyek szintén nagy érdeklődést váltottak ki a hallgatóság oldaláról. Ezek az előadások kapták a legtöbb hallgatói kérdést is, nem csoda: a városi szállítmányozás, a dokumentumok továbbítása minimális humán tényezővel igen közeli probléma a fiatalok számára, előadóink pedig szívesen válaszoltak arra, mit is bír el egy postadrón, milyen dokumentumokat és hogyan tud szállítani, mi fog először megváltozni körülöttünk, ha egyszer csak egy smart city lakosai leszünk.

img-5629.jpg

Az előadás üdítő színfoltja volt egy csapatmunka, mely városi kertészeti munkával pályázott, és magas színvonalon közelítette meg a zsúfolt negyedek mini-kertjeinek témakörét. A közlekedéstudományok után várakozásoknak megfelelően egy igen innovatív és laikusok számára feltérképezetlen területtel is megismerkedhettünk, ugyanis terítésre került az autonóm járművek témaköre is, ezek mobilitásával, gyűjtőpont-elemzésével foglalkozott előadónk.

A helyezetteket a zsűri csak hosszas mérlegelés után tudta megállapítani, hiszen a sokszínű szakmai paletta nem könnyítette meg az összehasonlítást. Az első helyezést végül a „Hidrogénhajtás alkalmazása belvízi hajózásban” nyerte el. Alig ettől lemaradva a második helyezett az egyik legnépszerűbb munka lett "Drónokkal támogatott dokumentumáramlási rendszer fizikai realizációjával kapcsolatos kihívások és lehetőségek meghatározása" címmel. Harmadik helyezést ért el a rendkívül érdekes  "Gyűjtőpont-kijelölő és hatáselemző módszer kidolgozása megosztott autonóm járműves gyűjtő- elosztó jellegű mobilitási szolgáltatáshoz" c. munka.

A helyezettek és a különdíjasok munkáinak összefoglalóját nálunk olvashatjátok el hamarosan.

süti beállítások módosítása