Reaktor

A milliomos sportolók is csak emberek
A Djoković-botrány

djokovic.jpg

Borítókép forrása: vg.hu

2022. január 16-án, vasárnap reggel döntött az ausztrál bíróság, a világelső Novak Djoković nem léphet be a szigetállam területére, így nem indulhat az Ausztrál Openen. Az ügyben a három fős bírósági testület mindegyik tagja elutasította a férfi teniszező panaszát, hogy vízumot kaphasson.

Djoković-ot a tárgyalások idejére idegenrendészeti őrizetbe vették, nem sokkal az előtt a bírósági tárgyalás előtt, melyen az országban maradásáról döntöttek.

Az egész ügy hátterében az áll, hogy a világelső Djoković az eset előtt nem sokkal decemberben már átesett a koronavíruson, így megkapta az Ausztráliába beutazást engedő vízumot. Ez lett volna az ürügy, hogy nem kell neki oltás.

Védettségi nyilatkozat és a közösségi média

Csakhogy az ügyhöz hozzátartozik, hogy a teniszező decemberben, még az alatt az idő alatt, amikor állítólag éppen koronavírussal volt fertőzött, több nyilvános rendezvényről osztott meg fényképet, melyen maszk nélkül mutatkozott. Ezek szerint Monacóban és Spanyolországban is járt ekkor, vagyis két különböző országban (a szerb teniszező lakhelye Monacóban van) járt ekkor, így nyilvánvalóan nem tartotta be a karantént. A másik magyarázat, hogy egyáltalán nem is volt megfertőződve.

Meggondolatlanságra vall, hogy a világ egyik leghíresebb sportolójaként nem gondol arra, hogy ha kitesz egy nyilvános posztot, akkor az később bizonyítékként használható ellene egy ehhez hasonló közigazgatási eljárásban.

Ettől függetlenül ez bárki mással megtörténhetne, akár a világranglista 150. helyezettjével (Salvatore Caruso, aki egyébként pont Djoković helyett indulhat az Ausztrál Openen), de nyilván az ő magánéletével nyilván kevésbé vannak tisztában a hatóságok.

A nagy kérdés a teniszvilágban a továbbiakra

Így felmerül a kérdés, hogy mi lesz a többi nagy, nemzetközi tenisztornával?

Ugyanis a tenisz világranglista szabályai alapján a tavalyi bajnok jóformán vagy veszít a tavaly szerzett pontjaiból, vagy megtartja azokat egy újabb tornagyőzelemmel. Na, mármost ha Djoković továbbra sem lesz hajlandó beoltatni magát, fennállhat a veszélye, hogy a végén idén egy versenyen sem indulhat el. Mindezek fényében vajon megérte Djoković-nak, hogy nem oltatta be magát?

Azért persze valljuk be, Djoković fiatal, élsportoló, így nagy valószínűséggel nem lenne baja, ha tényleg átesne a koronavíruson (vagy, ahogy láttuk, elméletileg viselte decemberben).

Megéri ennyire félni az oltástól? A vízumelvételével még nem állt meg a történet, az is elképzelhető, hogy három évre szóló vízumtilalmat kaphat, azaz három évig nem léphet be Ausztráliába. Erről majd a bevándorlásügyi miniszter fog dönteni, tehát a Djoković-ügy még nincs lejárva, tovább tart.

Belépés Ausztráliába

Ausztráliába jelenleg oltási igazolással lehet csak belépni, ez alól egyetlen külföldi polgár sem kivétel.

Pont ezért lett volna baj, ha valakivel azért kivételeznek, mert milliomos, világhírű élsportoló. Ez tulajdonképpen az oltásellenesek kezébe egy aduász lett volna azon a címen, „hogyha neki nem kellett, akkor nekünk miért kell!?”

Vagyis csak olajat tettekre volna a tűzre. Világszerte erőszakos oltásellenes megmozdulásokat tartottak, így gondolhatjuk mi történt volna, ha az ausztrál hatóságok beadják a derekukat.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy szerinte is kicsi a sportoló jelentette egészségügyi kockázat, viselkedése felerősítheti az oltásellenességet, illetve szabályszegésre ösztönözhet.

Tüntetést szerveztek érte

Djokovic apja tüntetést szervezett Belgrádban a szerb parlament elé, miközben Ausztráliában a tüntetők összecsaptak még a rendőrökkel is, amikor a teniszező szállása (vagy luxusbörtöne?) elé vonultak. Hozzá kell tenni, hogy a videók alapján a tüntetők többsége szerb volt, illetve szerb színekbe öltözött.

A hazájában mellette állnak

Nem kisebb ember, mint a szerb elnök, Aleksandar Vucić is nyilatkozott az ügyben Djoković oldalán. Ő szerinte az ausztrál hatóságok magukat járatták le, és már alig várja, hogy Djoković-ot újra Szerbiában láthassa.

Az ügyről úgy nyilatkozott, Történt valami, ami még ennél is rosszabb. A Novak Djokovic elleni boszorkányüldözésre gondolok. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy ez a fickó kilencszer nyerte meg az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságot. Ez az eljárás teljesen felesleges volt.

Jó kérdés, hogy ez a szerbiai oltásellenes csoportoknak mekkora erőt fog adni, hogy maga az elnök állt ki amellett, hogy egy milliomos sztársportolóval (aki nem mellesleg Szerbia kiválóságát is jelképezi) kivételezzenek a járványügyi korlátozások tekintetében. Továbbá az is érdekes, hogy ezzel nőtt vagy csökkent-e a szerb elnök népszerűsége.

süti beállítások módosítása