Reaktor

Megújult a bajnai Sándor-Metternich kastély
Az ezerarcú Sándor Móric nyomában

A Budapesttől alig egy órányira fekvő, Komárom-Esztergom megyében található Bajnán, a múlt év decemberében átadott Sándor kastély kiváló programlehetőséget nyújt minden korosztály számára.

48201.jpg

Forrás: mult-kor.hu

Szüleimmel nyaranta sokszor jártunk le Bajnára, így testközelből figyelhettem meg a kastély lenyűgöző alakulását. Gyerekkoromban az épületet körülvevő fal beomlott résein keresztül másztunk be a parkba, ami akkor főleg biciklisek és motorosok gyakorlópályájául szolgált. Az épületet akkoriban lezárták, de ez nem akadályozott meg engem abban, hogy testvéreimmel együtt bemásszunk és felfedezzük a belső tereket is. Az újonnan nyílt kiállításon csodálatos interaktív előtte-utána felvételeken láthatják a látogatók azt a változást, amit mi az emlékeinkben őrzünk. A romokból, fa pallókból és málló vakolatból a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-nek hála ma egy igényesen, korhűen, mégis naprakészen felújított formában éledt újjá a kastély.

A kiállítás rendkívül informatív és interaktív, utunk során több teremben is van lehetőségünk megpihenni, leülni és megnézni egy-egy rövid kisfilmet a kastély történetéről és egykori lakóiról.

 

grof-sandor-moric.jpg

Forrás: hoditoturak.hu

A birtok leghíresebb tulajdonosa Gróf Sándor Móric, a korszak igazi különce volt. Így, ahogy az már csak lenni szokott, a kor legnagyobb befolyással rendelkező főurának,  Habsburg birodalom kancellárjának, Metternich Kelemen herceg lányának, Metternich Leontinnak szívét rabolta el. Állítólag azzal sikerült lenyűgöznie az ifjú hercegnőt, hogy lovával átugratott a sétakocsikázó  kisasszony hintója fölött. Az ördöglovas néven elhíresült fiatal nemes hajmeresztő mutatványaival írta be magát a reformkor bulvársajtójába, ám ennél jóval több lakozott benne.

Rajongott a zenéért, kiválóan zongorázott, de ebben a műfajban az igazi szenvedélye a citera volt. Füzetébe több száz tiroli és stájer dalt jegyzett fel, és 99 saját művet is komponált. Ezek közül néhányat a kiállítás során meg is hallgathatunk.

És van valami, amiért a tudtunkon kívül a mai napig hálásak lehetünk neki, ez pedig a Lánchíd. Angliai útjai során megtetszett neki a hídépítészet, így felkereste  a kor egyik leghíresebb és legnépszerűbb építészét, Sir Marc Isambard Brunelt, aki a világ első víz alatti alagútját is tervezte, a híres Temze-alagutat. Sándor gróf szívügyének tekintette, hogy híd épülhessen Pest és Buda között, és ezzel az ötletével Széchenyi István is azonosult. Az ifjú gróf így nyilatkozik a hídról:

Olyasmire, mint az Akadémia, egy krajcárt sem akar adni, viszont egy hídra kész volna fél vagyonát feláldozni.

Széchenyi egy levelében már így ír Móricról:

„ minden erővel hidat akar rakni Buda s Pest között. Brunel maga kézírásával kérdi, hány öles, hány öl szélességü a Duna, mi az ára a vasnak, mi a dolga stb. Sándornak igen patriotikus levelet írtam.”

A két nemes kezdeti kölcsönös ellenszenvét végül a lovak iránti rajongásuk és a Lánchíd projekt mély barátsággá kovácsolta, bár mindvégig rivalizáltak egymással.

A sors furcsa fintora, hogy életük vége ugyanott, a döblingi szanatóriumban érte őket. Móric ugyanis egy lovasbalesete után megőrült, élete alkonyát így önmaga halvány árnyékaként ott töltötte.

A kiállítás másik fő témája inkább a hölgyeknek kedvez, Sándor Móric lányáról, Sándor-Matternich Paulináról szól. A csúnyácska nemeskisasszony a kor divatdiktátora és egyik legmegosztóbb személyisége volt. Különös arcával megihlette a karikaturistákat is, ezekből a rajzokból többet is megnézhetünk a kastélyban. A tervek szerint majd korhű ruhák felpróbálására is lesz lehetőség, de jelenleg ezt még a Covid járvány miatt nem tudják megoldani.

pauline_demetternich.jpg

Forrás:https://www.artmagazin.hu/articles/archivum/82ea9503a9a82a7ae605a7065f5a9959

A gyerekekre is gondoltak, várja őket kvíz a lótartásról, puzzle, és a kedvencem, VR szemüveggel a lovas ugratás élményét is kipróbálhatják, miközben valódi női vagy férfi nyeregben ülhetnek. Bevallom, ezt felnőtt fejjel is nagyon élveztük.

A kiállítás után elfogyaszthatunk egy finom kávét és sütit a kastély kávézójában, vagy sétálhatunk egyet a kastélyparkban, ahol a gyerekeket egy vadonatúj játszótér is várja.

Jó szórakozást!

süti beállítások módosítása