Reaktor

Szombati helyzet Ukrajnában

Az ukrán-orosz háború negyedik napja egy 2007-ben, az iraqi háború idején alapított amerikai think tank, az Institute for the Study of War értelmezésében.

draftukrainecotfeb26_2022.png

  • Oroszországnak nem sikerült gépesített és légi támadásokkal bekerítenie és elszigetelnie Kijevet, ahogy azt egyértelműen tervezte. Az orosz erők most egyszerűbb gépesített hadjáratokat folytatnak Kijevbe egy keskeny fronton a Dnyeper nyugati partján és egy széles fronton északkelet felé.
  • Az orosz erők ideiglenesen felhagytak a Kijevtől északkeletre és keletre fekvő Csernyihiv és Harkov elfoglalására irányuló erőfeszítésekkel, és ezeket a városokat megkerülve folytatják a Kijev elleni előrenyomulásukat. A két város elleni sikertelen orosz támadások rosszul voltak megtervezve és végrehajtva, és elszántabb és hatékonyabb ellenállásba ütköztek, mint amire Oroszország valószínűleg számított. csernyihivharkov.png
  • Az orosz sikerek Dél-Ukrajnában a legveszélyesebbek, és azzal fenyegetnek, hogy felborítják Ukrajna sikeres védelmét és az északi és északkeleti utóvédharcokat.
  • A kelet-ukrajnai orosz erők továbbra is arra összpontosítanak, hogy lefoglalják az ukrán haderő ide koncentrálódó, jelentős részét, amelyek a keleti, korábbi érintkezési vonal mentén helyezkedtek el, valószínűleg azért, hogy megakadályozzák, hogy beavatkozzanak a Kijev elleni orosz hadjáratokba, és hogy megkönnyítsék bekerítésüket és megsemmisítésüket.
  • Az ukrán erők visszafoglalták a kritikus fontosságú Herszon városát, ezzel megfékezve az oroszok nyomulásáy Odessza felé.
    herszon.pngOdessza, Herszon (a Dnyeper torkolatában), a jobb szélen Nova Kakhovka, ahol a duzzasztógáton keltek át az oroszok 25-én

    Néhány orosz csapat a Dnyepertől nyugatra Mykolaiv felé nyomul, de az előrenyomulás fő tengelye északra és keletre tolódott Zaporizzsja, illetve Mariupol felé. 
    zaporupol.png
  • Az orosz erők nyugat felől elfoglalták a kritikus Berdjanszk városát, és Mariupol bekerítésével fenyegetnek, miközben a donbászi orosz erők kelet felől támadják Mariupolt, és valószínűleg a város védelmezőit szorítják be.
  • Az orosz csapatoknak egyre nagyobb morális és logisztikai problémákkal kell szembenézniük, amelyek az Ukrajna északi határa mentén végrehajtott támadások rossz tervezésének, koordinációjának és végrehajtásának előre látható következményei.
  • Az Egyesült Államok, Kanada és európai szövetségesei kivontak bizonyos orosz bankokat a SWIFT globális pénzügyi hálózatból, és további intézkedésekről állapodtak meg, amelyek jelentősen növelhetik az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomást.
  • Az Egyesült Államok, Németország és az Egyesült Királyság elősegítette, hogy az orosz invázió kezdete óta a NATO-országok jelentősen kibővítsék az Ukrajnába irányuló halálos segélyszállítmányokat.
  • A NATO-országok megkezdték a NATO Reagáló Erők (NRF) kelet-európai műveleteihez való hozzájárulást, megerősítve ezzel a NATO keleti szárnyát.
  • Oroszország ukrajnai inváziója ukránok millióinak belső és kelet-európai lakóhelyét fogja elhagyni; február 26-ig legalább 150 000 ukrán menekült el az országból, ahogy a városi harcok egyre intenzívebbé váltak.
  • A Kreml cenzúrázza a független médiát a háborúval szembeni növekvő orosz ellenállás közepette.

A nonprofit Institute for the Study of War kutatásokkal, elemzésekkel és innovatív oktatással segíti az Egyesült Államokat stratégiai céljainak elérése érdekében.

Az ISW-t Dr. Kimberly Kagan alapitotta 2007 májusában, amikor az amerikai erők egy új és merész felkelésellenes stratégiát vezettek be az iraki helyzet megfordítására. Dr. Kagan, akit zavart az iraki fejleményeket dokumentáló, pontos információk hiánya, valamint ezeknek a politikai döntéshozókra gyakorolt káros hatása, megalapította az ISW-t, hogy valós idejű, független és nyílt forrásból származó elemzést tudjon nyújtani az Irakban folyó katonai műveletekről és a lázadók támadásairól. Jack Keane tábornok (U.S. Army, nyugállományú), az ISW igazgatótanácsának elnöke szintén központi szerepet játszott az iraki stratégiaváltás szellemi alapjainak kidolgozásában, és támogatta az intézet 2007-es megalakulását.

Kapcsolódó: Ébresztő pofon Európának

süti beállítások módosítása