Reaktor

10+1 adomány a menekülteknek, amiről elsőre nem is gondoltuk, hogy szükséges

A kialakult háborús helyzet mindannyiunkat együttérzésre szólít, hiszen szétszakított családok legkiszolgáltatottabb tagjai kérnek segítséget. Megszokhattuk, és a gyakorlott adományozók már rutinosan szedik össze a konzervet, cukrot, étolajat és meleg ruhát. Azonban van pár dolog, amire nagy szükség van, mi is adományozhatjuk, és csak azért nem tesszük, mert nem ugrott be, hogy kellhet.

Íme pár tipp! (Mely természetesen nem helyettesíti a jó állapotú, tiszta ruhákat, és a tartós, bontatlan, nem lejárt élelmiszereket, valamint a készpénzt)

1. Gyerekülés

A határ mellől sok család vár fuvarra, de a szeretetszolgálatok és önkormányzatok járműparkja korlátos kapacitású, és szinte teljesen lekötik a sürgős, helyi feladatok. Sok család kisgyermekkel érkezik, őket pedig befogadó otthonokba, rokonokhoz, barátokhoz kell szállítani. Nagyon sokan nem elég magasak és/vagy idősek ahhoz, hogy gyerekülés nélkül utazzanak. Így ez, és az ülésmagasító nagyon hasznos lehet azoknak az önkéntes sofőröknek, akik fuvart vállaltak, de nem rendelkeznek gyerekszállításhoz megfelelő eszközökkel.

502d4-275050462_10158227405226246_1215882165124029947_n.jpg

Kép forrása: maltai.hu

2. Pelenka

Ugyanezen kisgyermekek tisztasági szükségletei miatt szükséges egy fajlagosan igen drága termék, a pelus is. A menekültek sokszor több napot is várnak a határon, jellemzően egy felnőtt kísérővel, akinek nincs kapacitása pelenkát szerezni (az is csoda, hogy sikerült a rögtönzött pontokon pelenkázóasztat telepíteni). Ugyanezen okokból a kicsit idősebb korosztálynak több menekülteket fogadó segítő helyszínen kérnek WC papírt, nedves törlőkendőt, popsitölrőt, hintőport.

3. Fertőtlenítő

Bár most a háborútól hangos a média, sajnos a háttérbe szorulástól nem fog megriadni régi ellenfelünk: a járvány. Az ötödik hullám leszállóágában rögtönzött fekhelyeken veszélyeztetett személyek, kisgyermekek és idősek fekszenek, és sokan használják ugyanazokat a vizesblokkokat. Ez utóbbiakat tisztítószerekkel lehetőségekhez mérten próbálják az önkéntesek takarítani, de vegyszeradományokat sok helyen igényelnek. Emellett a személyes tisztaság is rendkívül fontos, így hasznos lehet a kis csomagos kézfertőtlenítő szer, fertőtlenítő kendő, amit maguknál tarthatnak a rászorulók.

4. Matrac

Mert bizony úgy tűnik, nem egy-két órát lesznek a befogadó központokban a kárpátaljai menekültek. pár kinyitható ágyat mindig találni az önkéntesek készleteiben, de a több éjszakára alkalmas matracok, polifoamok nagyon jól jöhetnek, hiszen a határ után sokszor 6-7 órás út vár, nem egyszer várandós anyukákra és óvodáskorú kisgyermekekre, akik már így is több napja úton vannak. 

5. Tisztálkodó szer: szappan, tusfürdő, sampon 

A fertőtlenítőhöz hasonlóan itt se feledjük, hogy egy nagyon kényes egészségügyi helyzetben kellett útnak indulnia a rászorulóknak, így elengedhetetlen, hogy megfelelő higiéniai körülmények között indulhassanak tovább. Már csak azért is lényeges ez a pont, mert a befogadó központok potenciális járvány gócpontok lehetnek, megfelelő tisztálkodási szerek nélkül pedig tudtuk nélkül betegségeket vihetnek szét szerte az országban a menekültek, pár napon belül pedig ők maguk is lebetegedhetnek. Aki egy táskával jön át egy másik országba, nem feltétlenül hoz éppen tusfürdőt, így ez nagy segítség. 

6. Babaétel, tápszer

Főleg (nem lejárt szavatosságú) üveges babaételt érdemes küldeni megfelelő csomagolásban, illetve ide tartozik a por alapú tápszer is. Fontos, hogy ezeket az eredeti csomagolásban küldjük, hiszen enélkül lehetetlen megállapítani, hány éves kortól és milyen adagolásban adható a tápszer a kicsiknek.

7. Takaró, párnahuzat, párna

Cserélni kicsit könnyebb az ágyak garnitúráit, mint mosni, erre sok helyszínen nincs is lehetőség. Ráadásul nem is annyira jó mások után használt ágyneműben aludni, így mindig ól jön egy-két váltás huzat és kispárna. Sokórás további utazásokhoz egyébként hasznos, ha a menekültek magukkal is vihetik a kispárnáikat vagy takaróikat, hiszen az állomásokon szintén sokat kell várniuk (és ugye nincs meleg).

8. Mosószer, mosogatószer, konyharuha

Ahol van lehetőség mosogatni és mosni, ott az ehhez szükséges vegyszerek és eszközök sem hiányozhatnak

9. Mikró, vízforraló

Tél közepén lényeges, hogy az adományozott, jellemzően zsíros tartós élelmiszereket emberhez méltó hőfokon és minőségben tudjuk tálalni. Ekkor szuper segítség a befogadó helyszíneken a mikró, valamint egy-egy forró tea elengedhetetlen kelléke, a vízforraló. Egyébként jól jön a cukor mellé a teafilter, méz és citromlé is.

10. Töltőkábel

Telefont sokan hoznak magukkal, de ezeknek az akkumulátora valószínűtlen, hogy bírja a többnapi utazást töltés nélkül. Nincs is rosszabb, mint egy átvirrasztott éjszaka után lemerült telefonnal elveszni egy ismeretlen ismerős országban.. Ma már kaphatóak a kombinált fejekkel rendelkező töltők, így az a legjobb, ha ilyeneket is fel tudunk ajánlani, így bármilyen telefont lehet tölteni.

+1. ÚJ fehérnemű és zokni

Használtan békeidőben is vásárolunk ruhákat. Nem annyira gázos használt pulóverben járni, egy mosás, és máris lényegtelen, hogy milyen az előélete az adott darabnak. Na de használtan fehérneműt és zoknit... nem túl gusztusos, ugye? Pedig ez nagyon fontos, meleg zokni és tiszta fehérnemű, enélkül nem biztonságos egy ilyen hosszú út. Ezeket csak egyenesen a boltból vásárolva ajánljuk fel, így lesz igazán hatékony a segítség.

Amit egy adomány sem pótolhat, az az emberséges hozzáállás. Valaki a lakását ajánlja fel, van, aki napok óta saját költségére kocsival ingázik a határ menti befogadó helyek és az ország számtalan pontja között. Segítsük az ő munkájukat is. Ahhoz képest, hogy mennyiszer szó esik arról, hogy magyarként ezért meg azért szégyelljük magunkat, látva a hat napja tartó töretlen munkát, a kollégáim és csoporttársaim felajánlott idejét, pénzét és energiáit, engem bizony elfog a büszkeség, hogy egy ilyen fogadó országban élek! Le a kalappal, srácok!

süti beállítások módosítása