Reaktor

Európa női vezetői I. - hány országot vezet hölgy 2022-ben?

Novák Katalin fiatal korával és nemével magyar történelmi rekorder, és Európában sem gyakori ilyen fiatal hölgyet köztársasági elnökként üdvözölni. Összegyűjtöttük a kontinens női államfőit (államfő, kormányfő). Mi teszi őket különlegessé, túl azon, hogy hölgyek?

1. II. Margit, dán királynő

A koppenhágai hercegnő, későbbi államfő mindössze 18 éves volt, amikor apja távolléte miatt elősör elnökölt a Dán Államtanácsban. Később Koppenhágában, a Sorbonne-on, Cambridgeben, az Aarhusi egyetemen, és Londonban is tanult, többek között politikatudományt, filozófiát és régészetet. Népe körében rendkívül népszerű karakter, rengeteg izgalmas szokással: miseruhákat, terítőket hímez, rendkívül aktív, világ körüli utakról jelentkezik, és még Tolkien Gyűrűk Ura c. kötetét is illusztrálta.

drottning_margrethe_av_danmark.jpg

2. Mette Frederiksen, dán kormányfő

Frederiksen karrierje korai szakaszában pártja, a dán szociáldemokraták kultúráért és nemek közti egyenlőségért felelős szóvivője lett. Később tanúságot tett kitartásáról, pártja reménybeli vezetőjeként öt választási vereséget élt meg, 2015-ben igazságügyi miniszter lett, 2019 óta tölti be jelenlegi pozícióját. Rengeteg könyvet írt, jellemzően társadalomtudomány, foglakoztatás és egyenlőség témában.

danish_prime_minister_frederiksen.jpg

3. II. Erzsébet, brit királynő

A celebség szabályait átíró idős hölgy meghatározó személyisége nem csak Nagy Britanniának, de az egész világnak, legyen szó egyenjogúságról, divatról, közéletről, vagy bulvárról. A kis rikító ruhás néni kalapja alatt egy igazi brit vasmarok rejtőzik, karmesterként irányít egy folyamatosan reflektorfényben lévő hatalmas és gazdag családot, és rengeteg rejtett képessége is van: a világháború alatt például autószerelőként dolgozott.

k_epa20190618195-scaled.jpg

4. Kaja Kallas, észt miniszterelnök

A fiatal politikus 2021 óta tölti be pozícióját, a reformpárt és a cetralisták alkotta koalíció elkötelezettjeként. A tallini születésű hölgy jogi, politológiai és üzleti tanulmányokat folytatott, érdekesség, hogy kitüntették a Románia Csillaga Érdemrend Nagykereszttel.

kaja_kallas_crop.jpg

5. Sanna Marin, finn miniszterelnök

A Helsinkiben született Marin politológiát és közgazdaságtant tanult. A 2019 nyarán kirobbant postássztrájk után a bizalmát vetett kormány menesztettek az akkori államfőt, helyére pedig hivatalosan decemberben (gyakorlatilag már tavasszal) a mindössze 34 éves Marin lépett.

800px-prime_minister_of_finland_sanna_marin_2019_cropped.jpg

6. Ekatyerini Szakellaropulu, görög köztársasági elnök

A görög parlament 2020 januárjában elsöprő többségben választotta elnökévé. Az eredeti foglalkozása szerint bíró, országának legfelsőbb bírói pozícióját is betölti.

president_katerina_sakellaropoulou.jpg

7. Katrín Jakobsdóttir, izland miniszterelnöke

Az előzőekhez hasonlóan egy sokkal elvontabb karakterrel van dolgunk, francia szakos diplomát szerzett, majd izladi irodalmat kutatott az izlandi politikus. Volt a bal-zöld mozgalom vezetője, kultúrális miniszter, 2017 óta pedig miniszterelnök a háromgyermekes anyuka.

800px-katrin_jakobsdottir_24539871465_cropped.jpg

8. Vjosa Koszmani, Koszovó köztársasági elnöke

A pristinai jogi tanulmányok után az Egyesült Államokban tanult szintén jogtudományt, majd tanácsadó lett az akkori államfő mellett. 2021 tavasza óta tölti be jelenlegi hivatalát. Két ikerlánya van, és öt nyelven beszél, többek között osmani albánul is.

vjosa_osmani1.jpg

9. Ingrid Simontyé, litván miniszterelnök

Közgazdaságot és politikatudományt tanult, majd 2013-ban Litvánia pénzügyminisztere lett. 2020 óta miniszterelnök, hat nyelven beszél. Érdekesség, hogy miniszterelnöki kinevezése után is a Vilnius Egyetem oktatója maradt.

800px-ingrida_simonyte_2019.jpg

10. Maia Sandu, Moldova miniszterelnöke

1998-ban kezdte meg a munkát a Világbank moldáv képviselőjeként. A Harvard egyetemen végzett. 2010-ben az Egyesült Államokba költözött, és a Világbank ügyvezető igazgatójának főtanácsadója. 2020 óta tölti be a miniszterelnöki pozíciót.

maia_sandu_in_october_2021.jpg

 

süti beállítások módosítása