Reaktor

Az Igazság-minisztérium már nem disztópia, hanem a valóság? Felállt a Biden-kormány dezinformáció-ellenes hivatala

ke_pernyo_foto_2022-05-01_15_35_11.png

Nem új dolog a nap alatt a dezinformáció, és létezését senki sem vitatja. Hamis vagy félrevezető hírek felröppentése az ellenség megtévesztésére vagy politikai riválisok besározására valószínűleg már az ókorban is divat volt, legfeljebb nem terjedtek olyan gyorsan az információk, mint a későbbi évszázadokban. A világháborúkban, különösen a második világháborúban mindkét oldal előszeretettel alkalmazta a dezinformációs tevékenységeket és a propagandát, hogy a saját és az ellenséges államok civil lakosságát befolyásolhassa vagy félrevezesse. 

Az is tény, hogy szintet lépett a dezinformáció, mióta van internet, közösségi média és mesterséges intelligencia. A deepfake-kel, vagyis az AI-alapú videomanipulációval, a bothadseregekkel és még sorolhatnánk mi mindennel ember legyen a talpán, aki fel tudja venni a versenyt a valóságért folytatott harcban. Csak pár dolog veszélyesebb a deepfake-nél, például a Netflix filmjeinek woke agymosása, vagy a reklámok úgy általában és a nyugati liberális média, jegyzendő meg némi szarkazmussal. Az tény, hogy mai is a hadviselő felek gépezetei nyomják a legnagyobb hő-és hatásfokon a megtévesztést. Nekem úgy tűnik, az ukrán háborúról szóló hírek esetében már azt sem lehet gyakran elhinni, amit a riporter kérdez, bármelyik oldalon álljon is.

Van azonban egy csavar a történetben:

amikor a dezinformáció elleni állítólagos harcot használják dezinformációra, illetve amikor bagoly mondja verébnek, hogy nagy a feje. Ez történik most Washingtonban, ahol a Biden-kormány felállította a Dezinformációs Kormányzati Hivatalt (Disinformation Governance Board) a Belbiztonsági Minisztériumon belül.

A hivatal feladata, hogy felvegye a harcot a nemzetbiztonsági veszélyt jelentő álhírek és félretájékoztatás ellen (valójában sokak szerint egy újabb elterelő hadművelet, mely elvonja a figyelmet a sokkal nagyobb problémákról az USA-ban.) Több probléma is van ezzel a lépéssel, de persze nem a semmiből jött: már évek óta zajlik egy törekvés a különböző liberális hatalmi központokban, melynek szereplői egymást jól kiegészítve, egymásnak aládolgozva működnek, hogy mindenki, aki nem azt gondolja és mondja, amit ők, azt veszélyes dezinformátornak (vagy gyűlöletbeszédet elkövetőnek) lehessen bélyegezni.

Jól látszott ez a tendencia, amikor elkezdett egy csomó, részben valóban hamis információ vagy akár veszélyes hülyeség, valamint rengeteg összeesküvés-elmélet terjedni a neten a Covid-járvánnyal kapcsolatban. Nagyon hamar összemosták ezeket a teljesen legitim kérdésekkel és álláspontokkal, például, hogy a vakcina nem véd a fertőződéstől, sőt a beoltott ember továbbadhatja azt, ezért valójában értelmetlen a védettségi igazolvány, vagy hogy a vakcinák bizony kísérletiek, és a Covidról is keveset tudunk, ezért semmiképpen sem ildomos kötelezővé tenni az oltást, vagy hogy a textilmaszk semmitől nem véd, és hogy a lezárás több kárt okoz talán, mint a járvány maga. Az itthon is hangoztatott liberális álláspont végig az volt, hogy "a tudománynak" kell hinni, nem holmi "sarlatánoknak." A bökkenő persze nem csak az, hogy amit a tudomány az egyik nap mondott a Coviddal kapcsolatban, az másnap már gyakran nem úgy volt, hanem hogy azok beszéltek a szent tudomány primátusáról, akik szerint több nem van, és létezik kollektív bűnösség, ami méghozzá, de csak egyfajta bőrszínnel, örökletes! Kiverte a biztosítékot az állítólagosan az egyéni szabadságjogokat és a demokráciát védők körében, amikor a magyar kormány kezdeményezésére a parlamenti többség törvényt módosított a rémhírterjesztés elrettentése, szigorúbb büntetése érdekében a Covid-veszélyhelyzet csúcsán.

Hiszen ki mondhatja meg, mi a rémhír?! Mindez csak arra lesz jó, mondták, hogy az Orbán-kormány leszámoljon ellenségével, a független sajtóval! Ez persze nem történt meg, de nem hallom egyelőre a független-objektív sajtó rémüldözését az amerikai Dezinformációs Hivatallal kapcsolatban, melyet a republikánus oldalon hamar el is kereszteltek, George Orwell 1984-e nyomán, Igazság-minisztériumnak.

Az USA-ban már egy ideje azon vannak a "dezinformáció szakértők" és kormányzati pártolóik, hogy politikai földcsuszamlásokat (lásd Trump 2016-os győzelme) vagy népszerű republikánus politikusok széles körben támogatott intézkedéseit (lásd Ron de Santis floridai kormányzó szülőket és gyerekeket védő rendeleteinek népszerűsége) szervezett, jobboldali és külföldi dezinformációs propaganda következményeiként állítsanak be. Most már érdekes kísérletként magánszemélyek véleményét és tényállításait is veszélyes dezinformációnak próbálják beállítani az amerikai baloldalon, egy olyan országban, amely gyakorlatilag az úgynevezett első alkotmánykiegészítésre, azaz a szólásszabadság sérthetetlenségére épül. A hivatal felállítása ennek a folyamatnak egyfajta csúcspontja, de hogyan jutottunk ide?

1981-ben fogalmazta meg Gordon Adams amerikai külpolitikai szakértő az USA külpolitikájával és védelmi kiadásaival kapcsolatban a "vasháromszög" tézisét, mely szerint a kongresszusi bizottságok, a különböző minisztériumokban dolgozó tisztviselők és az érdekcsoportok (például a fegyvergyártó cégek) egymásnak "aládolgozva", kölcsönös érdekek mentén alakítják a politikai döntéseket. Hasonló vasháromszög létezik ma egyesek szerint a nagy nem-kormányzati szervezetek, agytrösztök és befolyásoló csoportok, az ún, "gondolkodók," a hagyományos, liberális média, azaz a "beszélők", és az úgynevezett "végrehajtók", azaz a közösségi média tulajdonosai/vezetői szereplésével. A "civilek" megfogalmazzák, mi a "baj," a fősodratú média ráugrik és felerősíti a témát, volt elnökök is beszállnak a kampányba (lásd Barack Obama közelmúltbeli megnyilvánulásait  a dezinformációval kapcsolatban), végül a nagy tech cégek elvégzik a piszkos munkát, esetünkben a cenzúrát.

Következő lépésként a kormányzat beemeli tisztségviselőinek soraiba a "gondolkodók" vagy a "beszélők" közül érkező azon lojális személyeket, akik a közös narratívát majd politikai gyakorlatot mozdítják elő, melynek manapság például az USA-ban az a lényege, megbélyegezzék és elhallgattassák a "másként gondolkodókat" és persze ezzel közvetve bebetonozzák a demokrata párt hatalmát.

Kit tett meg az elnököt irányító demokrata párti szélsőséges csoport Joe Biden az orwelli hangzású hivatal vezetőjének? Azt a Nina Jankowiczot, aki tévedhetetlen dezinformációs szakértőként annak idején kijelentette, hogy az elnök fiának, Hunter Bidennek az ominózus elhagyott laptopja "a Trump-kampány által előállított termék", ráadásul hírszerzési szakértők szerint tipikusan orosz dezinformációs húzás egyébként. Mindezt az elnökválasztás előtt, a legbefolyásosabb médiumok által visszhangozva, de persze az ő hazugsága (vagy, legyünk megengedők, teljesen téves, tényként tálalt helyzetértékelése) nem befolyásolta a választás kimenetelét… A 33-éves szakértő egyébként szeret énekelni, például a (kínai!) TikTokon dalol a dezinformációról, és ez a cringe mutatvány nem deepfake, hanem a rögvalóság. A jó Jankowitz azt is találta mondani, "kirázza a hideg" a gondolattól, hogy Elon Musk kezébe kerül a Twitter (erről már jól írtunk a Reaktoron), mert akkor lesz ám világvége és álhír-cunami. Hát rossz hírünk van Jankowitz elvtársnő számára: Musk megvette a Twitter, nem lesz több cenzúra a platformon.

Az amerikai jobboldal reakcióját a hivatalra tömören és velősen foglalja össze Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus kongresszusi képviselő április 29-i tweetje (a Wikipédia szerint Greene "szélsőjobboldali és összeesküvés-elmélet hívő politikus" – hát persze! , akinek 2022 januárjában végleg törölte a Twitter a fiókját, mert állítólag "megtévesztő információkat terjesztett a Covidról):

"Most, hogy a Biden-rezsim felállította az Igazság-minisztériumot, mi lesz a következő lépés? Átnevelő táborok?"

ke_p1.jpg

süti beállítások módosítása