Reaktor

5 ország, ahova szabadon utazhatunk idén nyáron

benidorm.jpg

Bár a járványügyi szabályok folyamatosan változnak, idén nyáron pedig inkább látunk egy újabb hullámot magas esetszámokkal a csendes nyári „koronavírus-szünet” helyett, még mindig nem késő egy kiruccanást tervezni olyan országba, ahova szabadon utazhatunk – vagyis a pre-COVID időszakhoz hasonlóan csak a személyi igazolványt, esetleg útlevelet szükséges bemutatnunk. Jöjjön tehát az ötös listánk!

FONTOS: Jelen cikk a július 3-án érvényes állapotokat mutatja. Magyarországon jelenleg a járványügyi adatok kedvezőek, de az esetszámok és a pozitivitási ráta növekszik (ahogy szinte mindenhol Európában), így bár hazánk számos népszerű desztináció zöld besorolású listáján szerepel (míg más országok teljesen eltörölték a feltételeket), a helyzet változhat, így utazás előtt mindenképp érdemes a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódni – különösen azért, mert bizonyos országok esetében előfordulhat, hogy tesztre vagy oltási igazolványra nincs szükség, ám előzetes regisztrációra vagy valamilyen formanyomtatvány kitöltésére igen!

  1. Törökország

shu-turkey-antalya-282756389-tatiana-popova-copy.jpg

Antalya már most is sok közép-kelet-európai utazó kedvence (Fotó forrása: World Travel Guide)

Június 1-től kezdve a Törökországba való belépés korlátozás- és karanténmentes, így járványügyi szabályok helyett kezdhetünk is a megfelelő desztinációkon gondolkodni. Bár a Magyarországról való utazás nem feltétlenül olcsó, a legnagyobb fejtörést valójában csak ez okozza, Törökországon belül ugyanis meglehetősen jó áron tudunk szállást találni, a jó árhoz pedig kiváló szolgáltatások is párosulnak – sokszor minőségi és bőséges félpanzióval vagy teljes ellátással. Bár fázni nem fogunk, Isztambul akár a nyári hónapokban is jó és fenntartható választás lehet, ahogy értelemszerűen a tengerparti üdülővárosok is nagy népszerűségnek örvendenek – legyen szó Antalya vagy Alanya környékéről, Bodrumról, vagy épp Fethiye, Ölüdeniz, Marmaris egyikéről. Ha tehát a megszokottól kissé eltérőbb helyszínen töltenénk nyári vakációnkat, viszont kedves fogadtatásra, nyitott emberekre, gyönyörű látványra és finom ételekre vágyunk, Törökország kérdés nélkül az egyik legjobb választásunk lehet.

  1. Bulgária

nesebara_3_te.jpg

Nesebar hangulata (Fotó forrása: TrekEarth

A magyar utazók többsége – sok szempontból érthető módon – Horvátország vagy az észak-olaszországi úti célok felé kacsingat, de Bulgária is sok érdekességet tartogathat magában, és azon túl, hogy egy rendkívül jutányos ország, a Fekete-tenger közelében lévő városok sem okoznak csalódást. A felsorolás hosszú lehetne, de elég csak a Marina Dinevi, Sunny Beach vagy Kara Dere strandokat említenem ahhoz, hogy illusztráljam a bolgár kínálat egy részét, míg városok tekintetében nem elhanyagolható Neszebár, mely 1983 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, látogatásunk során pedig megannyi ókori részlettel vár. Ami pedig a megérkezést illeti, valószínűleg nem sok utazó vágna bele egy hasonló kaliberű nyaralásba autóval, de jelenleg mind Budapestről, mind Debrecenből elérhető közvetlen járattal Bourgas, ami megfelelő kiindulópont lehet a fekete-tengeri üdülővárosok és kulturális látványosságok felfedezéséhez.  

  1. Csehország

cesky-krumlov.jpg

Ezt látva nem annyira meglepő, hogy Cesky Krumlov UNESCO világörökségi listán szerepel (Fotó forrása: SiViaggia)

Ha esetleg egy meglehetősen közeli, de annál kellemesebb országot keresünk, Csehország megfelelő lehet számunkra – különösen akkor, ha sem repülni, sem autózni nincs nagy kedvünk, Csehország ugyanis mind a Máv - Ceske Drahy, mind a Regiojet járatai által könnyedén elérhető (igaz egy körülbelül 7 órás utazásra számítani kell). Csehország esetében valószínűleg Prága jelenhet meg központi desztinációként, ami mind fantasztikus történelmi és kulturális látványosságai, mind pedig élettel és lüktetéssel teli hangulata miatt tökéletes lehet, ahogy az sem mellékes, hogy jobb esetben Prágában elmenekülhetünk a nyári hőség kellemetlenségeitől is (a júliusi átlaghőmérséklet például csak 26 fok). Ha viszont komolyabb utazásban gondolkodunk, az ország más városait se feledjük el, például az UNESCO világörökségi helyszín Cesky Krumlovot, a listán szintén szereplő Kutna Horát, Ceske Budejovicét, a közelében található autentikus (és Hollókőhöz hasonló) Holasovice falvat, vagy épp a nemzeti parkokat. Néhány dolog azonban biztos: Prágában olcsóbban ihatunk sört, mint ásványvizet, bármikor és bármennyit fogyaszthatjuk szégyenérzet nélkül, vitatkozhatunk a családtagjainkkal arról, hogy melyik országban is finomabb a gulyás, meg csatlakozhatunk a trdelniket (fagyival és mindenféle mással töltött kürtöskalács) szívből gyűlölők és imádók táborának egyikébe.

  1. Spanyolország

Spanyolországot nem kicsit szeretik az égiek, legalábbis abban a tekintetben biztos, hogy nyári desztinációk tekintetében jól megszórták őket. Mindez pedig párosul a helyiek és a turisták adta lélekkel is, Spanyolországban ugyanis az emberekre nem a sietség és az aggodalmaskodás jellemző, hanem sokkal inkább egyfajta laza szabadság és életöröm, aminek a hangulatát természetesen a nyaralók sem rontják el. Persze Spanyolország bizonyos területeiről nem túlzás azt mondani, hogy egyszerűen látogatásra alkalmatlanok ezen időszakban a hőség miatt (gondolok itt Malagára, Murciára vagy épp Sevillára), de például a Costa Brava, Blanca vagy del Sol már jóval vonzóbbak, míg az inkább kalandokra vágyók a kevésbé népszerű észak-spanyolországi helyszínek sokasága közül is válogathatnak. Egy biztos: a spanyol tapasok, a hűsítő italok, illetve a tenger közelsége mellett mindenki elfeledi majd a mindennapok gondjait.

  1. Olaszország

tropea.jpg

A gyönyörű tropeai partszakasz (Fotó forrása: Lonely Planet)

Olaszországban saját bőrömön tapasztaltam fél évig a finoman szólva sem enyhe – és néhol nem is egyszerű – járványügyi szabályokat, ám a tavasz beköszöntével Olaszországban is enyhülés jött, jelenleg pedig szinte semmilyen kötelezettségünk nincs a tömegközlekedésen való maszkhasználaton kívül (amit az új tapasztalatok alapján nem mindenki tart be szorgosan). Olaszország méltó módon a világ egyik legnépszerűbb úti célja, ám aki nyári utazást tervez, annak két körülményre is érdemes figyelnie: egyrészt a nyári hőség tud kellemetlen lenni (így nem biztos, hogy 41 fokban szeretnénk a Colosseum környékén sétálni), másrészt turisták sokasága is ekkor érkezik, így a legismertebb városokban és látványosságok környékén nem kis tömegre érdemes számítani – tehát az idilli Cinque Terre öt településén nem egyedül fogunk andalogni a naplemente nyugalmában. Ennek ellenére Olaszországot egy sokarcú országként lehet leírni, így lehetünk bátrabbak, választva Szardínia szigetének fehér homokos partjait, az anyagilag szerény, ám természeti látványosságokban annál gazdagabb Calabria üdülővárosait (Tropea, Capo Vaticano példaként), esetlegesen a Dolomitok túralehetőségeit, sok tekintetben megtapasztalva a turisták számára kalibrált helyszínek helyett az igazi olasz világot.

A cikkben felsorolt országokon túl államok sokasága teszi lehetővé a szabad beutazást, miközben az Európán kívüli desztinációk is egyre barátságosabb járványügyi szabályokkal lépnek elő. Amennyiben azonban valaki szabadon és külföldre kíván utazni, talán nem a téli időszakban fog találkozni a leglazább feltételekkel, így még mindig nem késő a nyári vagy őszi időszakban történő utazást gyorsan megszervezni.

Kiemelt fotó forrása: PlacesOfJuma (a fotón a Costa Blanca egyik népszerű úti célja, Benidorm szerepel)

süti beállítások módosítása