Reaktor

Jön! Jön! Jön! Need for Speed 2022!

Minden idők legsikeresebb autós játéka anime-stíluselemekkel bővülhet. Nagyon várjuk a megjelenést, de addig is tekintsünk be részletesebben a Need for Speed világába!

Várhatóan 2022. november 4-én jelenik meg a Need for Speed (NFS) autós játék legújabb része, szivárogtatta ki az infót Tom Henderson, a DualShockerc és a VGC újságírója.

Az Electronic Arts (EA), az Electronic Entertainment Expon (E3) mutatta volna be a nagyközönségnek az új NFS játékot, azonban a játékipar legnagyobb eseménye idén ismét elmarad, így az EA saját online rendezvényén fogja bemutatni a 2022-es játékait, ahol várhatóan kiderül az új Need for Speed megjelenési dátuma.

A játékról annyit érdemes tudni, hogy a Criterion Games fogja fejleszteni, azaz a franchise állandó stúdiója, amely a sorozat többi játékáért is felelős. A megjelenéssel kapcsolatban amiatt alakult ki időbeli csúszás, mert a Criterion Games több projekttel is foglalkozik egyszerre. Legutóbb a DICE-nál készült, Battlefield 2042-őn dolgoztak.

Az Electronic Arts belsős stúdiókért felelős vezetője, Laura Miele nyilatkozatot adott ki, amelyben igyekezett megnyugtatni a rajongókat, hogy a fejlesztéssel kapcsolatos időbeli csúszás nem jelenti azt, hogy bajban lenne a Need for Speed franchise vagy a fejlesztőcsapat. Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy a Codemasters felvásárlásával igyekeztek 2021-ben kiadni egy új versenyzős játékot, így a leglogikusabb döntés az volt, hogy a Criteriont átirányították a Battlefield 6-ra, hogy a program a lehető legjobb formát érje el és a Need for Speed esetén is ez a cél.

Az EA több újdonsággal készül az új Need for Speed játék kapcsán. Állítólag az új rész fotorealisztikus lesz, és anime elemeket is fog tartalmazni, amely merőben más a korábbi epizódokhoz képest, ugyanis eddig egy NFS játékban sem volt ehhez hasonló.

Jeff Grubb, a VentureBeat egyik szerzője szerint a játék egy kitalált városban, Lake Shore City-ben fog játszódni, amely leginkább Chicagóra fog emlékeztetni. Ez amiatt érdekes hír, hogy korábbi információk szerint Miami lett volna a helyszín.

Minden idők egyik legsikeresebb autós szériája kifejezetten nagy múltú, népszerűsége, néhány gyengébb részt leszámítva töretlen. Az első játék 1994-ben jelent meg The Need for Speed néven és a kanadai Distinctive Software készítette. Azóta összesen 33 epizód jelent meg. A Most Wanted (2005) után a játék kissé leszállóágba került, ugyanis a megszokottól gyengébb játékokat vonultattak fel a minőségi betűhármas (NFS) zászlaja alatt, mint a Carbon (2006), a Pro Street (2007), vagy a The Run (2011).

A Need for Speed szériák alapvető szabályai, illetve a játékmenet felépítése szinte változatlan maradt az évek során. Az Undergroundtól (2003) kezdve jelent meg két új opció a játékban. Az egyik a driftelés (autóval történő)., a másik a dragracing elnevezésű gyorsulási verseny, amely már nem tekinthetők szorosan vett autóversenynek.

A játékon belül az autók fejlesztése a kezdeti időszakban a tuningolás lehetőségében merült ki. Később az autók stílusának átalakítása legalább olyan fontos szemponttá vált. A Need for Speed: Underground 2-ben (2004) a továbbjutás például csak akkor volt lehetséges, ha a kellőképpen feltuningolt autónak elegendő "vizuális pontja" van.

A NFS Underground óta a részek főként az utcai versenyek keültek előtérbe. Ennek oka részben az, hogy a 2000-es évek elején jelent meg a halálos iramban című film Vin Diesel és Paul Walker főszereplésével, amely teljesen új irányba vitte az utcai autóversenyekről alkotott képet. A film nagyon népszerű volt, amelyben az Electronic Arts is meglátta a lehetőséget, így a játékba is beépítették az utcai autóversenyzést. Néhány epizód sajátossága a rendőrség megjelenése, és a játékosokat üldöző rendőrautók.

A Need for Speed ezt a Hot Pursuit (2010) szériában vezette be, hatalmas sikerrel. A versenyek között szabadon lehetett autózni a városban, felismerhetetlenségig lehetett tuningolni az autókat, vagy magukra hívhatták a rendőröket a játékosok, akik hat körözési szinten át egyre durvább erőket mozgósítottak. Plusz azt is ki lehet választani, hogy rendőrként vagy versenyzőként szeretnénk játszani.

Összességében kijelenthető, hogy megannyi lehetőséget és megannyi élményt tudtak nyújtani a Need for Speed különböző verziói. Azon lehetne vitatkozni, hogy ki milyen eszközön szeret játszani leginkább, PC-n, PS-en vagy Xbox-on, azonban a lényeg nem változik: a Need for Speed a gamer világ egyik kiemelkedő autós játéka. Aki még nem játszott valamelyik résszel korábban, annak szívből ajánlom, mert a kikapcsolódás és a játékélmény adott lesz. Versenyre fel!

 

Képek forrása: www.youtube.com; www.meuxbox.com

 

süti beállítások módosítása