Reaktor

Okos otthon - mindenre elég egy gombnyomás?

9e63773e-d37f-487b-bd4c-27f4b64c218f.jpeg

 

A technika gyors fejlődésével az eddig különleges, és csak a felső tízezer számára elérhető okos otthoni kiegészítők már nem számítanak ritkának, így akár mi is beruházhatunk egy-egy olyan darabba, ami nem csak a kényelmesebbé teszi a mindennapokat, de az energia fogyasztásunkat is csökkenti. Miért jó ötlet okos otthonba fektetni, és milyen készülékeket érdemes beszerezni, ha alacsonyabb keretből szeretnénk gazdálkodni?

 Okos konnektor

Az első, és talán az egyik legegyszerűbb eszköz az okos konnektor, mellyel nem csak energiát takarítunk meg, de hatalmas biztonságérzetet is ad. Csak be kell dugni a konnektorba, és máris egy applikáción keresztül irányíthatjuk azt. Nem kell többé pánikolni, hogy bekapcsolva hagytuk-e a vasalót, hiszen a telefonunkon bármikor ellenőrizhető az adott áramforrás, és bárhonnan ki és be kapcsolható. 

 Okos világítás

Az okos izzók egy új szintre emelték az otthoni kényelmet, hiszen többé nem kell felkelni az ágyból ha elfelejtettük lekapcsolni a lámpát lefekvés előtt. Az applikációval, egy távirányítóval, vagy akár a hangunkkal is könnyen tudunk változtatni a fényerőn, és bizonyos modelleknél még színes hangulatvilágítást is csinálhatunk, akár 16 millió választható színnel. Ezeknek az izzóknak az életideje kb. 15 ezer óra körül mozog, ami jóval magasabb egy hétköznapi izzónál, a környezetre is kevesebb terhet rovunk és az energiafogyasztásunk is alacsonyabb lesz. Ezek az izzók már akár 2-3 ezer forinttól megvásárolhatóak, így jó kiindulási pont lehet az okos otthon felé vezető úton. 

52b34641-10eb-49ce-921f-180ccdb47acf.jpeg

 Okos érzékelők

A saját, és családunk épségénél nincs fontosabb, így az okos érzékelők elterjedésével mi is nagyobb biztonságban tudhatjuk szeretteinket. Legyen szó a betolakodók elleni védelemről, vagy a házunk épségéről, már szinte minden kategóriában találunk egy okos berendezést. Mozgásérzékelőt, vízérzékelőt, biztonsági kamerát, vagy akár füstérzékelőt is válaszhatunk okos verzióban, melyek azonnal jelzik az esetleges problémát, és mi akár azonnal tudjuk értesíteni a hatóságokat - még akkor is, ha otthonunktól távol vagyunk. 

 Okos takarítás

Talán az egyik legnépszerűbb okos eszköz, amiről valószínűleg mindenki hallott már, az a robotporszívó, ami képes a lakásunk feltérképezésére, felporszívózására, és bizonyos modellek esetében akár felmosására is. Egy applikáció segítségével könnyen időzíthetjük, és irányíthatjuk a kis segítőnket, ami viszonylag alaposan, és gyorsan végzi el helyettünk a házimunkát. Emellett már léteznek okos levegőtisztító berendezések, illetve mosó- és szárítógépek is, melyekkel tényleg rengeteg időt takaríthatunk meg, energiát spórolunk és még a környezetünk is élhetőbbé válik.

 Okos konyha

Aki szeret főzni, és sok időt tölt a konyhában, az tudja mennyire fontos a jó időzítés, illetve, hogy mennyi idő el tud szaladni egy-egy recepttel. Nincs ok a pánikra, hiszen ahogy az élet szinte minden területére, így a konyhára is kitaláltak egy seregnyi okos eszköz, melyek a főzés élményét hivatottak megnövelni, a villanyszámlát pedig csökkenteni. Ilyen például az okos vízforraló, vagy kávéfőző, melyeket hőfokra pontosan be tudunk programozni,  így ha a reggelt egy csésze forró teával vagy kávéval indítanánk, akkor akár már az ágyból is elkészíthetjük azt. Emellett van már okos indukciós főzőlap, rizsfőző, vízszűrő, levegő sütő, mixer és még megannyi konyhai kisgép, melyek akár egyazon appon keresztül is irányíthatóak. 

 1aaf658e-f190-4653-8699-bfee51d138a3.jpeg

 Okos termosztát

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtsek az egyik leghasznosabb okos “ketyeréről”: a termosztátról, ami teljesen megreformálja a fűtés szabályozásról alkotott képünket. Percre pontosan beállíthatjuk, hogy mikor, hány fokra, és meddig fűtsön az adott fűtőtest, így a téli hónapokban sosem kell hideg lakásra hazaérni, de az éjszaka közepén sem kell arra kelni, hogy túl meleg van. Ha huzamosabb ideig távol vagyunk a lakásunktól, akkor is bárhonnan bekapcsolhatjuk és leállíthatjuk a fűtést vagy a klímát, de akár olyan opciónk is van, hogy csak bizonyos szobákban kapcsoljon be a rendszer. 

 Bár sok került említésre, még mindig rengeteg egyéb okoseszköz van a piacon, aminél néha csak pislogunk - már ilyen is létezik? Vásárolhatunk például már okos hajszárítót, biciklit, rollert, pirítót, ventillátort, párásítót, olvasólámpát, nyomtatót, mérleget, pumpát, nyílászáró szenzort, zseblámpát, kancsót, fogkefét, borotvát, hangszórót illetve zárat is. A határ a csillagos ég, és véleményem szerint már nem kell sokat várni, hogy a háztartásokban ezek a tárgyak már megszokottá váljanak. Sokaknál ez már most is így van…

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása