Reaktor

Új egyetem nyitotta meg kapuit az USA-ban - felsőoktatás a szólásszabadság szellemében

parkland-hall-.jpg

Kép forrása: UATX 

A "cancel culture" nem meglepő módon az ismert konzervatív gondolkodókat is utolérte. Jordan B. Peterson kanadai pszichológust, Ayaan Hirsi Alit, az iszlám jól ismert kritikusát, Peter Boghossiant, a Portland Állami Egyetem leköszönt oktatóját, vagy Kathleen Stockot, a Sussexi Egyetem volt professzorát is említhetném, aki azt merte állítani, hogy a nemi identitásunkat nem az önmagunkról alkotott képünk határozza meg. A nézeteik miatt elhallgattatott, munkahelyükről elüldözött professzorok listáját még hosszan lehetne folytatni. De mi van azokkal a hallgatókkal, akik a "woke" agymosás helyett, politikai korrektség nélkül szeretnék magukba szívni a tudást? A Hungarian Conservative-on megjelent cikkből kiderül, hogy hallgatókra és oktatókra nehezedő nyomás enyhítésére, valamint az egyetemek eredeti eszméinek megőrzésére új egyetemet hoztak létre az Egyesült Államokban. 

Az egyetem elkötelezett amellett, hogy megtanítsa a hallgatóknak a kritikai gondolkodás és a szabad önkifejezés értékét, valamint, hogy tiszteletteljes, bizonyítékokon alapuló vitakultúrára nevelje őket. 

Az Austini Egyetemet (UATX) hivatalosan 2021-ben alapították Texasban. Az akkreditáció még folyamatban van, de az egyetem első alapképzéséről már elérhető néhány információ a honlapjukon, és az UATX azt állítja, hogy a következő években mesterképzések indítása is várható. Az UATX alapképzésének első két évében elsősorban a „szellemi alapok” lefektetésére szeretnének összpontosítani, bemelegítésként pedig az egyetem már nyár elején elindította első személyes programját Dallasban.

A nyári egyetem a „Tiltott kurzusok” címet kapta, amit korunk legégetőbb kérdéseinek szentelték.

A rövid, kéthetes nyári egyetemi programban olyan témák kerültek terítékre, amikről a mai nyugati, politikailag korrekt, társadalmakban tilos beszélni. A tabukat megdönteni kívánó szemináriumokat olyan értelmiségiek tartották, mint Niall Ferguson, a Stanford Egyetem történészprofesszora, aki a 20. századi szabad és nem szabad társadalmakról tartott előadásokat, Ayaan Hirsi Ali, aki a szólásszabadságról, a vallásról és a nők jogairól beszélt, Thomas Chatterton Williams, a The Atlantic magazin munkatársa, aki a faji kérdésekkel foglalkozott, valamint Kathleen Stock, aki a feminizmus különböző iskoláiról tartott előadást. Míg a kurzus első hetét az egyén és a társadalom kapcsolatának szentelték, addig a második héten az én és az identitás kérdései voltak a középpontban. 

A nyugati társadalmak által "tabunak" bélyegzett témák boncolása pont olyan esszenciális, mint a hasonló gondolkodású embereket egy fedél alá hozó intézmények létrehozása. Őszintén remélem, hogy több hasonló "oázis" jön majd létre, ahol nem kell félni attól mit, avagy mit nem mond az ember.  

süti beállítások módosítása