Reaktor

Közel 50 év után kértek bocsánatot az Oscar-gálán kifütyült indián aktivistától
Egy olyan kisebbség elnyomása, amiről még a nyugaton sem beszélnek

littlefeather.jpg

Amikor általában a nyugati világ politikai korrektséget érintő botrányairól hallunk, olyan kisebbségek jönnek szóba, mint az afroamerikaiak, muszlimok, melegek, transzszexuálisok és újabban a latinók. Valamiért pont arról a kisebbségről hallani a legkevesebbet, amelyiket a mai amerikaiak tüntettek el.

Majd 50 év után sikerült bocsánatot kérni

Mi történt?

Az 1973-as Oscar-gálán egy érdekes helyzet bontakozott ki. A legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat Marlon Brando kapta a Keresztapában játszott szerepéért, azonban a színpadra nem a híres színész lépett fel, hogy átvegye a díjat. Helyette ugyanis egy indián, az apacs törzsből származó Sacheen Littlefeather ment fel a színpadra, aki nem mellesleg indiánjogi aktivista is (aki egyébként elutasította, hogy átvegye az Oscar szobrot) és ő is mondott Brando helyett beszédet. Mindennek apropója az volt, hogy Brando így tiltakozott az ellen, ahogyan akkoriban Hollywood ábrázolta az indián őslakosokat.

Nyilván a mai világban bármilyen kisebbség mellett kiálló szónoklatot vastaps fogadna, azonban a ’73-as esetben Sacheen Littlefeathert több hollywoodi híresség is lehurrogta. Az akkor 26 éves Littlefeather később arról számolt be, hogy a színész John Wayne-t a színfalak mögött álló biztonsági őröknek kellett visszatartaniuk attól, hogy megtámadják őt.

2021-ben Littlefeather a Guardiannek elmondta, hogy csak néhány perccel Brando díjának bejelentése előtt érkezett a ceremóniára, illetve Brandótól nyolcoldalas beszédet kapott, hogy majd azt olvassa fel, ha nyer. Az est házigazdája, Howard Koch azonban közölte vele, hogy csak maximum 60 másodperce lehet majd a színpadon, így Littlefeather végül improvizálta a beszédét. Azt is elmondta, hogy megígérte Brandonak, hogy nem nyúl az Oscar-szoborhoz.

Úgy mentem oda, mint egy harcos nő. A népem kecsességével, szépségével, bátorságával és alázatával mentem fel oda. A szívemből beszéltem.

Ráadásul később mindenféle rossz szájízű pletykákat kezdtek el terjeszteni Sacheenről. Egyesek szerint az egész hercehurcát csak azért csinálta, hogy ezzel lendítse fel a színészi karrierjét, mások pedig azt terjesztették róla, hogy ő Marlon Brando szeretője. Egyébként az esettről készült felvétel még ma is megtekinthető a Youtube-on. Az Oscar-díjat kiosztó Filmakadémia viszont most hivatalosan is bocsánatot kért az esetért az aktivistától. Littlefeather elfogadásként csak annyit mondott „az indiánok türelmesek, nekem végül is csak 50 évet kellett erre várnom”.

Wounded Knee

De az eset tartalmaz egy másik szálat is. Brando nem csak az indiánok Hollywood általi rossz bemutatása ellen tiltakozott. Brando mindezzel Wounded Knee-re is utalni akart.

Gondolom sokaknak nem mond semmit az, hogy Wounded Knee. 1973-ban, az ominózus Oscar-gálával egy évben őslakos aktivisták egy csoportja elfoglalta a Wounded Knee nevű kis települést Dél-Dakota államban, az ellen tiltakozva, hogy az amerikai szövetségi kormány még mindig nem tett eleget a Sziú törzzsel több, mint 100 évvel korábban kötött egyezményeinek. Az aktivistáknak mindössze 71 napig sikerült őrizetük alatt tartani Wounded Knee-t, azonban tűzharcba kerültek az FBI-jal melynek keretében több aktivista életét is vesztette.

Még ma is elnyomás alatt élnek

Az indiánok egyébként mindmáig küzdenek azért, hogy ne elnyomottakként kelljen élniük azon a Földön, amelyet mindig is uraltak. Így például 2019-ig kellett várniuk a Legfelsőbb Bíróság ítéletére, amely kimondta, hogy megilleti őket azon vadászati joguk, amelyet egy 150 évvel korábban kötött szerződésben biztosítottak nekik. Illetve egyre több sötét dologra derül fény az USA, illetve Kanada történelmével kapcsolatban. Nem Wounded Knee volt, az egyetlen indiánokat ért mészárlás, vagy etnikai tisztogatás. Tavaly például bombaként jelent meg a hír, hogy az egyik kanadai bentlakásos iskola udvarán 751 jelöletlen sírt találtak, amelyekbe indián diákokat.

süti beállítások módosítása