Reaktor

Újra minden út Rómába vezet
Restaurálják a 2000 éves Via Appiát

via_appia_roma.jpeg

Minden út Rómába vezet, tartja a mondás immár 2000 éve. Az egykori Római Birodalom legjelentősebb útja volt a méltán híres Via Appia. Nem véletlen, hiszen végigvezetett az egész olasz csizmán. Viszont felmerül a kérdés, hova tűnt mára az út? Esetleg teljesen elnyerte az idő vasfoga és történelem során széthordták az út építőelemeit? Ha ma is áll a Colosseum, akkor miért ne lehetne akár ma is közlekedni a Via Appián, ha még megvan?

A McDonald’s és a történelem

Nos, az a válasz, hogy a Via Appia még ma is megvan, bár már nyilván nem olyan állapotban, mint fénykorában.

Jelenleg a Via Appia ismert kezdőpontja egy római McDonald’s üzletben található.

Szerencsére a McDonald’s üzlet üzemeltetője nem hány fittyet a kultúrára, így az üzlet úgy lett kialakítva, hogy ne tegyen kárt a történelmi emlékekben. Aki ebbe a McDonald’s-ba bemegy, azt érdekes látvány fogadja. Alig pár méterrel az üvegpadló alatt szürkés kövekkel burkolt ókori út húzódik, mellette a kétezer éves vízelvezető árokban csontvázak hevernek kicsavarodott pózban. Ez az ókori út ugyanis nem más, mint a Via Appia. Természetesen az étteremben látható csontok nem igaziak, azok a Via Appia ezen részének feltárásakor talált emberi maradványok másolatai.

via_appia2.jpeg(kép forrása: foldjaro.hu)

Az olasz kormány most felújítja

De miért is olyan érdekes a Via Appia, azt leszámítva, hogy az ókor egyik legfontosabb építészeti remekműve, melyet az olaszok ma is csak Regina Viarumnak, azaz az Utak királynőjének neveznek.

Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy restauráltatják az utat az elejétől a végéig és ha minden az olasz elképzelések szerint megy, olyan közkedvelt zarándokút lehet, mint az El Camino.

A zarándokút Rómában fog kezdődni, és a 2000 éves hagyományhoz hűen, az olasz csizma végében, Brindisiben fog végződni. Bár ma már több helyen épületek vagy szántóföldek állnak az egykori út fölött, az olasz kormány ezért úgy akarja vonzóvá tenni a leendő zarándoklók és turisták számára az utat, hogy több mint 100 kitérőt fognak javasolni az úthoz kapcsolódóan. Vagyis az úttól nem messze lévő látványosságokat, mint például Monteserico várát ajánlják a zarándokok figyelmébe.

monteserico.jpgMonteserico vára (kép forrása: tripadvisor.com)

Az út egyes szakaszán még ma is láthatóak az úthoz tartozó ókori római építmények. Viszont nem mindenhol van ez így, van, ahol konkrétan még meg kell találni az utat, sőt egyes esetekben csak találgatások vannak afelől, hogy merre ment a Via Appia 2000 évvel ezelőtt.

Fontos a múlt tisztelete

Ha elkészül az út, akkor kijelenthetjük, hogy a Via Appiát -ha megszakítással is-, de már 2000 éve használják. De biztos, hogy amúgy is meg fogja hatni az ókori Róma szelleme az idelátogató turistákat, hiszen egy olyan történelmi úton járhatnak, ahol egykor római katonák indultak csatába, római császárok vonultak fel rajta, továbbá ezen az úton feszítették keresztre Spartacust.

Az olasz kormány ezen beruházása mutatja meg, hogy ápolnunk kell a történelmet, és vele együtt a történelmi emlékeinket.

Azokat nem lehet csak úgy hagyni elveszni vagy semmibe véve modernkori betonmonstrumokat építeni a helyébe. Épp ezért fontos, hogy hazánkban is kellő hangsúlyt fektessünk a történelmi emlékekre.

 

(Borítókép forrása: utazom.com)

süti beállítások módosítása