Reaktor

Neked mi a szeretetnyelved? - Megmutatjuk!

pexels-photo-207962_1200-1080x675.jpg

30 éve, 1992-ben jelent meg Gary Chapman könyve a szeretetnyelvekről (The Five Love Languages). Jelen cikkben a kerek évforduló alkalmával ezt az elméletet járjuk körül.

Chapman család- és párterapeutaként, előadóként és íróként dolgozik. A szerző, terápiái során arra ébredt rá, hogy már több olyan problémával találkozott, amik egy kalap alá hozhatók. A pár egyik tagja arra panaszkodik, hogy nem szeretik őt eléggé, ezzel szemben viszont a másik igyekszik mindent megadni, és nem érti, hogy miért nem értékelik ezt.

Hogy csúszhatnak el ennyire egymás mellett? Kölcsönösen szeretik egymást, mégis az egyik vagy mindkét fél elégedetlen azzal, amit kap.

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük” – tartja a terapeuta.

gary2.jpg

Kép forrása: harmat.hu

Vagyis nem a szeretettel van a baj. Az a fő gond, ha például egy párkapcsolatban valaki nem tudja, mire van szüksége a másiknak. Ha nem úgy adja a szeretetet, ahogyan azt párja igényelné, akkor szerelme nem fogja megérteni. Egy idő után pedig úgy fogja érezni, őt nem is szeretik. Holott csak rossz az a mód, ahogy egyikük a másik felé kinyilvánítja érzéseit.

De mik lehetnek azok a módok, ahogy szeretetünket kifejezhetjük?

Ennek egy formája lehet az elismerő szavak, ekkor a dicséreteken van a hangsúly. Akinek ez a szeretetnyelve, annak arra van szüksége, hogy a másiktól folyamatosan visszacsatolásokat kapjon arra vonatkozóan, hogy jó az, amit csinál. Természetesen itt nem csak arra kell gondolni, hogy párunkat a nagy eseményeknél elismerjük, például a munkájában elért eredményekért. Az ilyen ember azt értékeli a legjobban, ha minden kis dolognál megdicsérik vagy megköszönik azt, amit csinál. Például, ha akkor is kifejezik hálájukat neki a vacsoráért, ha ez mindennapi.

Egy másik mód a minőségi idő. Akinek ez a szeretetnyelve, annak a közös programokon keresztül kell eljutnunk a szívéhez. Neki az a fontos, hogy minél több időt töltsenek együtt párjával. De ez nem csak egy egyszerű időtöltést jelent, hanem azt, hogy ekkor csak egymásra figyelnek, egymással foglalkoznak. Ebbe például a közös filmnézés nem tartozik bele, hisz ekkor más is leköti a figyelmüket, nem csak kettejükről szól minden. Az ilyen személynek az jelenti a boldogságot és a szeretetet, ha sokat vannak vele kettesben úgy, hogy csak egymással kell foglalkozniuk.

A harmadik lehetőség az ajándékozás. Azoknak az embereknek, akiknek ez a szeretetnyelvük, nem az a fontos, hogy minél nagyobb és értékesebb ajándékokat kapjanak; nem vágynak mindig valami drágára. Az jelent nekik sokat, hogy a másik gondolt rájuk és örömet akart szerezni. Ők akkor a legboldogabbak, ha sokszor megajándékozzák őket valami kis dologgal, hisz ez azt jelenti, hogy a szerelmüknek akkor is ő jár az eszében, mikor nincsenek együtt.

A negyedik mód a szívességek. Akinek ez a szeretetnyelve, azt értékeli, ha a másik tesz valamit érte. Nagyon sokat jelent neki az, ha párja igyekszik segíteni: például vacsorát készít, mire hazaér vagy besegít a házimunkában. Ez jelenti nekik a szeretetet: a másik figyeli, hogy mit tudna értük tenni.

Az utolsó szeretetnyelv a testi érintés. Az ilyen embereknek ez érzelmi energiát jelent. Azt értékelik a legtöbbre, ha a másik sokat szeretgeti őket: ölelgeti, simogatja, puszilgatja, csókolgatja. Akkor a legboldogabbak, ha párjuk minél többet érinti meg finoman, szeretetteljesen őket.

szeretetnyelv_1.jpg

Kép forrása: pszichologuskereso.hu

Úgy tudunk leginkább javítani a párkapcsolatunkon, ha megfigyeljük, hogy a másiknak melyik kifejezési módra van leginkább szüksége.

Mit szeret és mit értékel a legjobban? Azt, ha megdicsérjük, ha minőségi időt töltünk kettesben, ha megajándékozzuk, ha segítünk neki vagy, ha megérintjük, megsimogatjuk finoman? Ezt könnyen megfigyelhetjük a mindennapokban is, de a Szeretetnyelv teszt is segítségünkre lehet, amit itt érhetünk el könnyen: https://love.kgyt.eu/. Ha egy pár kölcsönösen tudja, hogy a másiknak mi a szeretetnyelve, és aszerint igyekeznek kifejezni a szeretetüket, mindketten sokkal elégedettebbek és boldogabbak lesznek. Ezáltal pedig sokkal harmonikusabb lesz a kapcsolatuk.

Természetesen az elmélet nem csak szerelemben alkalmazható. Az a legjobb, ha minden jó kapcsolatunkban elgondolkodunk azon, hogy a másiknak mi jelent örömöt és szeretetet.

„A szeretet munka. Azok a cselekedeteink fejezik ki legjobban a szeretetünket, melyek nem magától értetődőek számunkra.” (Gary Chapman)

süti beállítások módosítása