Reaktor

Pankotai Lili szavaiból is látszik, az ellenzék befolyásolja azokat, akiket tud

Lili slam-poetry alkotásának elemzése.


lili.jpg

 

Csütörtök van.
Épp olyan mint az összes többi a többi közül.
Meg mertem kérdezni a keresztény-konzervatív,
az „apa férfi, az anya nő”-iskolámban, hogy:
„Tanárnő, mégis mi a véleménye a tüntetésekről?”

Az iskola a magyar és egyetemes tudásról szól, a tudományokról és műveltségről, nem a politikáról.

 

Mert tényleg érzem a szomszéd nyomást
a mi magunk hátán is, hogy a 12 éves Putyin-barátságunk mehet a kukába.
De mi mégse hagyjuk, mert a rezsiár fontosabb, mint Európa most is.
De tanár úr, maga itt, most mit gondol?

Nem, Lili nem érzed a szomszéd nyomást, mert téged nem zavarna, ha az oroszokkal rossz lenne a kapcsolatunk, éppen ezért számodra nem lehet nyomás. Bár azt nem egészen értem, mi az a szomszéd nyomás, de sejtésem szerint te a nemzetközi kapcsolatokra gondoltál. Gimnazistaként pedig vélelmezem, hogy tanulsz földrajzot. Ez alapján tudnod kellene, hogy Oroszország Európához is tartozik. Te az Európai Unióra gondolhattál, de akkor legyél pontosabb. A kérdés pedig újra felmerül, miért pont a tanárod véleményére vagy kíváncsi?

 

Hogy a fizetése 25 évesen diplomával diktatórikusan lett eldemonstrálva?
Mennyire szomorú egy tízes skálán, hogy a tescós dolgozók száma több,
mint a magyar hivatásban elhelyezkedők száma?

Úgy érzem, amikor ezeket a sorokat írtad, nagyon belelendültél, elöntött az érzelem. Utólag, ha átnézted, nem érezted, hogy értelmezhetetlenek a sorok? A fizetéseket nem demonstrálják, hanem meghatározzák. Mielőtt pedig kijelented, hogy valamit "diktatórikusan" határoznak meg, legalább az Alaptörvényt olvasd el, értelmezd, majd vond le a következtetéseket arról, Magyarországon diktatúra és arra jellemző módon születnek-e döntések, vagy sem. Ne a Telex és 444 cikkei alapján ismerd meg az államtudományt, hanem szakirodalomból, valódi forrásanyagokból.

 

Több tanártól kaptam meg, hogy
a semmire sem fogom vinni.

A legtöbben életünk során kapunk kritikákat, ezeket meg kell tanulni kezelni, ebben nincs semmi különös, én ennél sokkal erősebb kritikát is kaptam tanártól, túléltem.

 

De tudom, hogy nem ők a tanárok mind,
és igenis, akinek nem inge, nem veszi magára.
Hisz ahogy negyedik osztályban a tanárnő tanította,
„Kinek nem inge, kurvára nem veszi magára”.

Ez már egy jobb gondolat, nem szabad általánosítani, vannak jobb és kevésbé jobb tanárok. Ha negyedik osztályban valóban így káromkodott veletek a tanárok, az nem helyes, de ő is ember, és ha keresztény iskolába jársz, bizonyára jól tudod, az ember tökéletlen, hibázhat. Biztos jó ötlet ezt ennyi idő után felróni neki?

 

Mennyire jogos vajon, hogy tizenévesen,
ha ez a hangom, az csakis a baloldalé?
A bal meg, ha éppen nem olyan képes
azt mondani, hogy a jobbé,
pedig vágod? Én csak próbálok jobb lenni, mint amik ti vagytok.

Szeretek olvasni, több nyelven is. Ez még is kihívást okozott, hogy felfogjam, mert elég lazán fogalmaztál. Az első két sorod érthető, mire célzol, és a válasz az, hogy teljesen jogos. A tanári tüntetéseket a baloldal szítja. Senki sem vitatja, hogy a tanárok fizetése nem jó, de ha már a további részben kiemelted Széchenyit, akkor az a válaszom, hogy a magyarok megfontoltak, nem a radikális megoldásokat szeretik. Előbb-utóbb rendeződni fog a tanárok bére, de ez nem egy perc alatt történik meg. Azt sem vitatja senki, hogy sok tanár politikamentesen próbál érvényt szerezni a jobb fizetésnek. A probléma az, hogy a baloldal áll a tüntetések mögött, ezért már is politikai színezetet kap, ráadásul a baloldal formálja is a tüntetéseket. A tanárok csak eszközök egy politikai akcióban. Ne legyenek ábrándjaid, a tanárok egyáltalán nem érdeklik az ellenzéki politikusokat, maximum eszköz szinten.
 

És a legfaszább az egészben, hogy nektek volt is lehetőségetek a rendszerváltásra.
Tőlünk várjátok a jövőre való megváltást?
Hogyan, amikor az egyetlen számításunkra való megoldás
a Pitagorasz?

Fontossági sorrendben közelítem meg ezeket a sorokat. A legfontosabb, senki sem tőletek várja a megváltást. A legtöbbünk hite szerint Jézus Krisztus már megváltott minket, van aki szerint nem de még ők sem megváltóként tekintenek rátok.
A görög név úgy látom, megtetszett. Mondjuk én már általános iskolában többet tanultam a Pitagorasz tételnél, remélem te is és tényleg csak a görög nevek rajongója vagy.

 

Azt hiszed, ki tudod törölni a gondolkodást?
A faszt.

Itt megcsillogtathattad volna a műveltséged, ha van, mondjuk egy cogito ergo sum-mal, valahogy bele lehetett volna tenni, de ez szubjektív. Ami objektívebb, hogy már be is indult a poszt-modern slamre jellemző idétlen és felesleges káromkodás.

 

A generációm vállalja fel a hivalkodást, hogy leszarjuk,
ki az anya, és ki az apa,

Az nem hivalkodó magatartás, hanem  ha megkérdőjelezed a hagyományos családot.

 

csak szeresse azt a gyereket, akit a ti nemzedéketek nem mert felnevelni sem.

Mármint kiknek a nemzedéke, és melyik gyereket? Egy meg nem született gyereket nem lehet előre felnevelni, ha pedig a saját generációdra érted, akkor te fel vagy nevelve, bár tény, hogy neveletlenül viselkedsz, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a szüleid vagy az iskolád hibája.

 

Mert nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír TV,
hogy ki kinek a faszát szopja teli erőből,
hanem hogy vállalja a véleményét bárkivel szemben,
még ha telibe előre veri is a többséggel szemben.

Azt gondolom, ezeket a sorokat kár elemezni, ennél lehetne több méltóságod. A szabad véleménynyilvánítás egyébként a szólásszabadság része, az alapjog biztosítja ezt az alapvető emberi jogot.

 

Széchenyi fogalmazta meg a legszebben:
„Ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén,
akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.”

Igaza van Széchenyinek, és ezért is jó, hogy Magyarország kormánya nem hitvány.

 

A faszomat bele az ideológiákba,
mert mi már merünk azok lenni, akik akarunk valójában,
de a kispista nem meri megmondani, hogy
amúgy ezt a fiút szereti a szomszéd faluban.

Az LMBTQ mozgalom is egy ideológia része, tehát hiába jelented ki azt, hogy te nem foglalkozol az ideológiákkal, még is meglehetősen aktív szereplője vagy az egyiknek.

 

És tudod, nekem aztán ehhez semmi közöm sincs,
mert nem az én problémám,
de ha a legjobb barátom szíve fáj,
merem azt mondani, hogy változtatok ezen az országon.

Sosem szabad személyes ügyeket közügyként kezelni. Egyébként mindenkinek lehet szerelmi bánata, függetlenül szexuális irányultságától, ez magán ügy. Ha valaki érzelmileg, lelkileg rossz helyzetbe kerül, érdemes lehet felkeresni pszichológust vagy akár egy papot, hiszen mindketten más módon tudnak segíteni. Az viszont biztos, hogy érzelem alapon nem lehet országot irányítani, és megváltoztatni sem. Érdemes lehet utánanézned, hogy történelmünk során kik próbálták a magyarokat megváltoztatni, és akkor lehet, legközelebb nem élsz ezzel a fogalommal ebben a kontextusban.

 

Mert ha az ő szíve, az enyém is kezd meghalni már.
És nekem nemcsak a sajátom az érdekem,
nem is a te érdemed,
hanem megtanultam 56 október 23-át,

Itt nincs összefüggés a sorok között.

 

és fáj, amikor a mai fiatalok kiállnak magukért és tanáraikért,
és azt mondják rájuk, a buzi libsik azt akarják, övék legyen minden,
és ezért harcolnak, mindenért.

Itt már értem, "mire gondolt a költő". Nyelvtani szempontból azonban helytelen nagyon, és ez nehezten értelmezhetővé teszi. Te azt akartad kifejezni, hogy véleményed szerint szomorú látni, hogy a tüntetőkre szitokszavakat aggatnak, illetve azt gondolják róluk, hogy hataloméhesek. Kérlek mutass olyan médiumot, meghatározó jobboldali szereplőt a vadhajtásokon kívül, aki így fogalmazott a tüntetőkről.

 

Mert hallod? Nem.

Valóban, az előbb említett kifejezéseket nem hallottam a tüntetők vonatkozásában.

 

Szeretnék gondolkodni, és a világgal végre nem szembemenni.
Azt hiszed, nem tisztelem a múltat?
Hogy Petőfi és Csokonai nekem egy rég elfeledett kulturális ultra?
Hát vágod? Rohadtul nem.

Rossz felfogás. Az, hogy a világgal szembe megy-e valaki, az nem döntés kérdése, hanem élethelyzet, érdek és sok más egyéb szempont alapján dől el. Az is kérdéses, mit értesz a világ alatt. A világ része a föld, azon belül minden ország. Ha neked a világ az USA és a nyugati államok, akkor a világ fogalmat rosszul használod. A teljes világgal szembe menni egyébként nem egyszerű, mert sok kérdésben máshogy vélekedik egyik-másik nemzet. Jól látod, "nem vágom", és nem úgy tűnik, hogy a múltunkat tisztelnéd, amit te múltnak nevezel. Azért nem, mert az egész slam azt az érzetet kelti, hogy bejártál magyar órákra és megtanultál pár ismertebb magyar költőt, és próbálsz erőltetetten értelmiséginek, műveltnek tűnni. Ez így, ebben a formában teljesen hiteltelen.

 

Pont arra nevelt a 12 pont és az aradi vértanúk,
amiért éppen itt most felszólalok,
bár lehet, szerinted túlvadult.

Nem "túlvadult", csak alpári, igénytelen. Téged senki sem fog bántani, maximum nem értenek veled egyet az emberek. Az aradi vértanúkat kivégezték, nekik sokkal komolyabb tétje volt, annak amit tettek. Neked valójában nincs tétje annak, amit mondasz, többek között azért, mert demokratikus, szabad országban élsz. Felvetődik a kérdés, hogy akkor miért utalsz többször arra, hogy te egy szabadságharc részese vagy?

 

Szeretnék gondolkodni,
a hexameteren túllátni, rálátni,
a fizetésen elcsodálkozni,
mert igenis ők tanítják a jövőt.

Ha szeretnél gondolkodni, megteheted. Feltételezem, hogy van interneted és könyvtárba is tudsz járni. Ezek olyan területek, ahol adott a lehetőség az elmélkedésre. A jövőt tudtommal senki nem tanítja, mert senki sem tudja előre, de ha te tudod, szerencsés ember vagy.

 

És ha el sem hiszed,
de én és mi vagyunk a jelen
és a kibaszott jövő.

Nem te vagy a jelen, te egy diák vagy, aki úgy érzi eljött élete lehetősége és a tini lázadást ebben éli ki. A jövő pedig sem te és nem ti vagytok, ti maximum a jövő részesei lehettek. A tanácsom az, hogy még tanulj, bulizz és érezd jól magad, és akkor máskor nem leszel cringe egy ország előtt! Akár a véleményed is változhat, lehet rájössz, a baloldal téged is csak eszközként használt ki, mert befolyásolható voltál. Ha a közélet érdekel, javaslom legyél alaposabb, a világ nagyon-nagyon összetett.

hetfo.gif

A szerző 23 éves, egyetemista.

süti beállítások módosítása