Reaktor

Trump 2024-es győzelmét vetíthetik előre az amerikai félidős választások

 gtzqi3etd5b4bp67lmimg4v7wm.jpg

November 8-án az Amerikai Egyesült Államokban félidős választásokat tartanak. Ennek a választásnak idén különösen nagy a jelentősége. Elképzelhető, hogy a republikánusok visszaveszik a hatalmat a Kongresszusban és a Szenátusban? Mi lesz akkor a demokrata Biden elnökkel? Hogy fog zajlani ez a választás, mik az esélyek a pálfordulásra? Lássuk!

 

Mi fog történni november 8-án az Egyesült Államokban?

 

Jövő kedden Amerikában félidős választásokat (midterm elections) fognak tartani, melyre mindig 2 évvel az elnök megválasztása után kerül sor. Ekkor a Kongresszus összes képviselőjét, valamint a Szenátus tagjainak a harmadát választják meg, vagyis nagyon könnyen előfordulhat, hogy változik a többség a törvényhozó hatalomban.

Amerikában a törvényhozó hatalom kétkamarás: Kongresszusból és Szenátusból áll.

A Kongresszus 435 képviselőből áll, ezek mandátuma 2 évre szól. Így kedden 435 kongresszusi képviselőt fognak választani.

A ,,felsőház” 100 szenátorból áll, azaz minden állam 2-2 szenátort delegál a Szenátusba. A szenátorok mandátuma 6 évre szól, így a félidős választásokra a szenátorok 1/3-nak jár le a mandátuma. Kedden 35 új szenátort fognak megválasztani.

 

Mi a jelenlegi felállás?

 

Jelenleg mindkét házban demokrata többség van.

A Kongresszusban 220 demokrata, 212 republikánus és 3 független képviselő van, tehát a helyzet meglehetősen szoros.

A Szenátusban pedig 50 republikánus, 48 demokrata és független szenátor kapott helyet. A valóságban a függetlenek azonban szinte mindig a demokratákkal együtt szavaznak, így szavazategyenlőség alakul ki. Szavazategyenlőség esetén Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke dönt, így a valódi többség itt is a demokratáknál van.

 220512163913-hponly20220512-senate-map.pngA demokrata (kék) és republikánus (piros) szenátorral rendelkező államok (forrás: cnn.com)

 

Mik a legfontosabb választási szempontok?

 

A háború és a háború okozta gazdasági infláció miatt a legfontosabb szempont a félidős választásoknál a gazdaság életben tartása, valamint az infláció csökkentése. Az előzetes felmérések alapján úgy tűnik, jobban bíznak abban, hogy a republikánusok kezelni tudják a válságot.

A demokrata vezetéstől konkrét, kézzelfogható eredményeket várnak, elsődlegesen a gázárak csökkenését sürgetik a szavazók.

Az abortusz illegálissá tételének a kérdése is rendkívül égető probléma az Egyesült Államokban, noha kissé háttérbe szorul a jelenlegi gazdasági helyzet miatt. Az abortusz kérdése, valamint az ezzel kapcsolatos emberi jogoknak a tiszteletben tartása is kiemelt kérdés lehet; főleg a billegő államokban.

 

Mit jósolnak az előzetes felmérések? Mik az előrejelzések?

 

A felmérések többsége republikánus győzelmet jósol. Pontosabban a Kongresszusban szinte biztosra mondják (több, mint 80%), hogy a republikánusok megszerzik a többséget, míg a Szenátus esetében előreláthatólag sokkal szorosabb eredmény várható.

A Rasmussen Reports felmérései alapján a republikánusok 7 százalékponttal vezetnek országosan.

Az előző félidős választások adatait elemezve is a republikánus siker a várható. A Kongresszusban a félidős választások során az elnök pártja átlagosan 27,6 széket veszít el, ez a szám a Szenátus esetén 3,6 szék. Amennyiben a republikánusok hozzák az eddigi átlagot, úgy mindkét házban többségbe kerülnek.

Biden elnökkel szemben országosan megfigyelhető egy erős ellenszenv. Egy felmérés szerint a megkérdezettek csupán 21%-a elégedett azzal, ahogy ma az Egyesült Államok működik. Ez a republikánusok hirtelen megugró népszerűségére is válasz lehet. A láthatóan demens elnöknek már az sem segít, hogy a jelenlegi kampány véghajrájában besegít neki az örök kedvenc Barack Obama volt demokrata elnök.

Különös, hogy két kérdéses államban (Georgia, Pennsylvania) is megfigyelhető, hogy a latinamerikai és a fekete lakosság is nagymértékben kezdi el támogatni a republikánusokat.

A szakértők szerint az nyeri el a szenátusi többséget, aki a három kérdéses államból kettőt megnyer. Ezek az államok pedig: Georgia, Pennsylvania és Nevada. Az előrejelzések itt egyelőre semmi biztosat nem mondanak, tehát kedden ezekre az államokra kell majd kiemelt figyelmet fordítani.

 fwgx0eguaauwga_1.jpgElőrejelzések szerint a Kongresszusban a republikánus többség szinte biztos, a Szenátusnál szoros eredmény várható. (Forrás: fivethirtyeight.com)

 

Mi a jelentősége az idei félidős választásoknak?

 

Ahogy láttuk, nagyon könnyen elképzelhető, hogy megváltozik a többség a törvényhozó hatalomban.

A félidős választás egy visszajelzés is az elnöknek arról, hogyan végzi a munkáját, hiszen az emberek általában aszerint szavaznak, hogy az elnök és a pártja hogyan végzi a munkáját.

Abban az esetben, ha keddet követően változik a Kongresszusban és a Szenátusban a pártok aránya, vagyis a republikánusok kerülnének többségbe, az néhány komoly következménnyel járna. Ha a Kongresszusban a republikánusok szerzik meg a többséget, akkor a házelnöki pozíciót is republikánus töltené be. Így a republikánusok kezében lenne a kongresszusi napirend meghatározása, aminek eredményeképp Biden elnöknek elég erős ellenszélben kellene helytállnia. Valamint ez egy egyértelmű visszajelzés lenne Biden kormányának arról, hogy milyen eredménnyel végzi munkáját. És természetesen ez az eredmény radikálisan csökkentené Biden újraválasztási esélyeit 2024-re.

 

(Borítókép forrása: washingtonpost.com)

süti beállítások módosítása