Reaktor

Trump politikai offenzívát indított a legjobb tanítványa ellen?

trump_2_1.jpg

Még várat magára, hogy teljesen kihirdethetővé váljon a 2022-es amerikai félidős választás eredménye, azonban az nyilvánvaló: a "vörös cunami" elmaradt, egy visszafogottabb hullámmá szelídült. A republikánusoknak nem sikerült mind a két házban többséget szerezni: a Szenátusban nagy eséllyel visszaáll a választás előtti patthelyzet, amit a mindenkori alelnök -jelen esetben Kamala Harris- oldhat fel szavazatával. A csatatérállamokban a Republikánusok elvesztették Pennsylvaniát, ott John Fetterman nyert magabiztosan Mehmet Oz ellenében. Nevadában viszont a Republikánusok jelöltje, Adam Laxalt lehet az, aki a hivatalban lévő Catharine Cortez Masto-t állítja fel szenátori székéből. Az utóbbi verseny még nem dőlt el, és bár vezet Laxalt, de a a feldolgozottság a cikk írásának a pillanatában 83%-on állt, a két politikus között 1,8% -nagyjából 15 ezer szavazat- a különbség.

Georgiában szorosra sikeredett Herschel Walker és Raphael Warnock csatája is, azonban itt még nem lesz egyértelmű győztes, hiszen egy jelölt sem érte el a szükséges 50%-os szavazatarányt, ezt a két százalékot elérő libertariánus jelöltnek köszönhetjük. Georgiában ezért majd december 6-án fognak rendezni egy úgynevezett "runoff election"-t, itt már csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt indul csak el. Csak ezután fog eldőlni, hogy a Szenátusban lesz-e valakinek többsége vagy sem.

trump_2.jpg

(kép forrása: cnn.com)

Azonban e cikkben mégsem annyira a választással fogunk foglalkozni, hanem Donald Trump támadásával, amit Ron DeSantis, Florida frissen (és nagy fölénnyel) megválasztott kormányzójával szemben intézett. Az köztudott, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke becélozta a 2024-es elnöki választáson történő indulást, várhatóan november 15-én fogja hivatalosan bejelenteni, hogy elindul a Republikánus előválasztáson. Természetesen ez senkit sem lep meg, jelenleg Donald Trump a legismertebb és legnépszerűbb az amerikai jobboldalon, jó eséllyel pályázhat a jelöltségre. Azonban van a 45-ösnek egy hátulütője is: meglehetősen megosztó a személye az amerikai társadalomban. Ez túlmutat azon, hogy a demokraták nem bírják a republikánusokat és fordítva: a párton belül is törést okoz stílusával, ellentmondást nem tűrő politizálásával, a mérsékelt szavazók könnyen szavazhatnak át a másik oldalra. De ami szintén problémás az az, hogy a független szavazók sem feltétlen hívei Trumpnak.

Még nagyon messze van a 2024-es elnökválasztás, de érdemes már most elkezdeni vele foglalkozni. Bár Joe Biden újraindulása kétséges, de többször is jelezte már a szándékát, szóval érdemes abból kiindulni, hogy a 45-ös és a 46-os fog újra egymásnak feszülni. A mostani elnök népszerűségéről korántsem lehet azt mondani, hogy az egekben lenne, de 2020-ban sem volt az, tegyük hozzá. 2020-ban két meglehetősen népszerűtlen jelölt indult, a kevésbé népszerűtlen nyert. Trump esetében akár lehetne ezt a "45-ös csapdájaként" is értelmezni. Szinte biztosra vehető, hogy ő lesz a 2024-es elnökjelöltek egyike, ha elindul, de korántsem biztos, hogy az amerikai választók letudják győzni az iránta érzett ellenszenvüket.

desantis2.jpg

(kép forrása: cnn.com)

Itt jöhetne a képbe Ron DeSantis, a Republikánusok floridai "üdvöskéje", aki ugyanazt a trumpista MAGA vonalat képviseli, mint a mozgalom vezére. Sokak szerint neki is ringbe kellene szállnia a republikánus előválasztáson, ő valamelyest lehet, hogy jobb jelölt lenne "mesterénél". Azonban miután Trump újraaktiválta magát, egyből a potenciális ellenfele felé fordult. A 45-ös szerint 2018-ban az ő támogatásának köszönhette DeSantis, hogy egyáltalán kormányzó lehetett, azonban  ezt elfelejtette megköszönni.

Trump szerint miatta lett Florida kormányzója az, aki.

Donald Trump már meglehetősen korán a kormányzói tevékenységei felé kívánja "terelni" Ron DeSantis figyelmét: óva inti attól, hogy 2024-ben elinduljon az előválasztáson, különben olyan információt tesz nyilvánossá, ami meglehetősen rosszul érintené a potenciális jelöltet. Tegyük fel, hogy a jövő reménysége, DeSantis mégis elindul és Trump mindent megtesz azért, hogy az politikai hulla legyen.

Ez a Republikánus pártnak nagy érvágás lenne, hiszen mondhatni "káderhiány" van, ráadásul nagyon sokan tartják DeSantist alkalmas jelöltnek.

bece.jpeg

(kép forrása: statista.com)

Már az sok rosszat sejt, amikor Trump már valamiféle becenevet ad a vélt vagy valós ellenfelének. Egy pennsylvaniai gyűlésen "Ron DeSanctimonious"-nak (álszent, szenteskedő) nevezte Florida kormányzóját. A szavaknak szokás mondani erejük van, egy ilyen jelzőt nagyon nehéz lemosni, ha már egyszer ráragad valakire. Trump becézéseinek külön Wikipédia oldala van, annyit alkalmazza ezt a fogást. Joe Biden például volt Álmoskás, Lassú, Kína, Korrupt Joe. Liz Cheney (Dick Cheney volt alelnök lánya) Háborús uszító, Hillary Clinton Őrült volt és Szívtelen, míg Mitch McConnel Kentucky Republikánus szenátora, a párt szenátusi vezetője pedig Hűtlen tetű.

Nehéz fába vágja a fejszéjét Ron DeSantis, ha elakar indulni az elnökjelöltségért 2024-ben. Trump sokkal ismertebb, mint ő, nagyobb bázissal rendelkezik. Floridában szeretik a választók, 2018-ban körülbelül 30 ezer szavazattal nyert, most 1,5 millió és közel 20% a különbség a javára. Az amerikai jobboldal kicsit védelmébe is vette a Trump felől érkező támadások után. DeSantis még kinőheti magát országos politikussá, csak 44 éves, ez Joe Bidenhez és Donald Trumphoz képest "pimaszul fiatal".

Donald Trump nem arról ismert, hogy visszariadna a politikai etikett felrúgásától, előszeretettel pusztítja el ellenfeleit, legjobb tanítványával se tenne másképp az eddigiek alapján.

Ron DeSantis szempontjából lehet az lenne az optimális, ha kivárná a sorát és 2024-ben nem indulna el a Republikánus előválasztáson. Trump sem lesz fiatalabb, feltehetőleg 2028-ban már semmilyen szinten nem fog szóba jönni az indulása, addig ő is sokat fejlődhet politikusként. A probléma az az, hogy 2024-ben a Republikánusok értelemszerűen győzni akarnak, ez korántsem olyan biztos, hogy Trumppal sikerülni fog. Ahhoz nagyon földbe kéne állnia Joe Bidennek és a Demokratáknak. Ha meg újra az lesz a verseny tárgya, hogy kinek az elismertsége van közelebb inkább az 50%-hoz, mint a 40-hez, akkor nem biztos, hogy az Trumpnak kedvezne feltétlenül. 

süti beállítások módosítása