Reaktor

Egy tökéletes adventi nap Bécsben

 eistraum-rathausplatz.jpg

Bécs egy csodaszép város, de talán advent időszakában a legszebb. Látványos fények, vásárok minden sarkon, koripályák és persze a bivalyerős puncs. Ha egy kicsit kiszabadulnánk a mindennapi rutinból, Bécs tökéletes választás, árban sem fogunk meglepődni, nagyon hasonló árakkal találkozunk ott is, mint Budapesten.

 

Érdemes úgy indulni, hogy reggel 10 óra fele már Bécsben legyünk. Mégpedig azért, mert a Rathauspaltzon, a legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vásáron érdemes kezdeni. Mindenképp javaslom a délelőtti vásárt, mert kora délutántól már annyi ember tolong a központi vásáron, hogy egyszerűen élvezhetetlenné teszik a programot.

Délelőtt azonban még nyugisan el lehet sétálgatni, nyugodtan lehet nézelődni és az árusok is sokkal segítőkészebbek. Ugyanakkor ne ezen a helyen várjunk csodát a puncstól, mivel ár érték arányban nem egy megérős dolog.

weihnachtsmarkt_c_stadtwienmarketing-e1574248697596.jpg(forrás: https://www.sn.at/politik/innenpolitik/wien-ist-auch-beim-christkindlmarkt-strenger-112176829)

Ha igazán finom puncsot akarunk inni, ami fele annyiba se kerül mint a Rathausplatzon, akkor csupán néhány utcát kell sétálnunk spittelbergi karácsonyi vásárig, ahol egy egész más, különleges élményben lesz részünk. A vásár különlegessége, hogy nem a szokványos tágas téren körberakott bódékkal találkozunk, hanem apró macskaköves utcákon hosszan elnyúlva, kanyarogva tudunk végig sétálni a vásáron. Itt sem tömeggel, sem turistacsoportokkal nem fogunk találkozni, ez a vásár a helyiek kedvence és eldugottsága miatt nem is botlik bele minden járókelő. Ha már az előnyök sorolásánál tartunk nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy az itteni puncsokat össze sem lehet hasonlítani a turistacsalogató helyeken főzött meleg itallal. Itt a puncs tényleg olyan, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, ráadásul 15-20 ízben legalább elkészítik. Ha pedig egy kicsit megéheztünk vagy valaminek fel kell szívnia a délelőtt elfogyasztott alkoholt, akkor sétáljunk addig a vásárban, amíg el nem jutunk addig a bódéig, ahol a legnagyobb sor áll mindig. Mert ott frissen sütött tócsni jellegű finomságot vehetünk, amit annyi fokhagymával kenünk meg, amennyivel akarunk.

img_6929.jpg(forrás: https://www.universal.at/blog/weihnachten/christkindlmarkt-wien/weihnachtsmarkt-spittelberg)

Ha Bécs, akkor nem maradhat ki a Mariahilferstrasse sem. Én itt viszont most nem a vásárlásra akarok buzdítani, hanem az evésre. A vásárló utcából nyílik egy apró utca, ahol egy még apróbb étterem, a Bao Bar található. Itt sem a legegyszerűbb szabad helyekre vadászni, de legyünk türelmesek. A könnyed, gőzölt tészta, az ázsiai fűszerek, frissen sült husik és ropogós zöldségek szerelemgyereke biztosan szebbé teszi a napunkat.

mxyw-hero.jpg(forrás: https://www.mjam.net/en/restaurant/mxyw/bao-bar-mxyw)

Ha pedig már ebben az utcában járunk, akkor az ebéd lesétálása közben álljunk meg a Kaffemik nevű újhullámos kávézóban, ahol az általuk készített flat white párját ritkítja.

kaffeefabrik.jpg(forrás: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g190454-d8594854-Reviews-Kaffemik-Vienna.html)

A délutánból pedig nem maradhat ki a korcsolyázás sem, természetesen a Rathausplatzon. Noha Bécs leghíresebb koripályája csak januártól használható a teljes területén, de ha már ott járunk, így is érdemes kipróbálni. Itt nem a szokványos pályát kell elképzelni, hanem körbekerített kis ösvényeken tudunk bolyongani. Ezek a kis utak közvetlenül a járdák mellett helyezkednek el, így nagyon egyedi élményt ad, ahogy a sétáló emberek mellett siklunk el.

xeistraum_jpg_pagespeed_ic_8ktf4yu2od.jpg(forrás: https://www.stadt-wien.at/freizeit/sport/wintersport/wiener-eistraum-wenn-der-rathausplatz-zur-eislandschaft-wird.html)

Az egész napos evés, ivás korizás után pedig biztosan kidőlünk, így a hazáig tartó út is egy pillanat alatt eltelik.

Áldott karácsonyi készülődést mindenkinek!

 

(Borítókép forrása: https://www.wien.info/de/lifestyle-szene/eistraum-345028)

süti beállítások módosítása