Reaktor

A populista politika polgárpukkasztó Pavarottija: Jakab Péter

 kepernyofelvetel_20.png

Sokan nem gondolták volna, hogy éneklő, mozgalmi indulót gyártó politikusokról fog olvasni, őszintén szólva szerintem sokan azt se, hogy erről írni is fognak. Most azonban itt vagyunk: Jakab Péter bejelentette, hogy hamarosan meghallgatható lesz a Nép Pártján Mozgalom indulója, egyelőre bizonytalan, hogy mikor. Értelemszerűen lehet találgatni, hogy mi lesz majd benne, hogyan fogja Jakab Péter megzenésíteni mindazt, amit eddig is mondani kívánt. Azonban a szemfülesebbek már kis ízelítőben részesülhettek, noha ehhez nem kicsit kutatni kell, egész pontosan a képviselő Facebook oldalára kell menni.

kepernyofelvetel_18.png

(kép forrása: Jakab Péter facebook oldala)

Azon lehet vitatkozni, hogy egy politikai mozgalomnak ténylegesen elengedhetetlen, hogy legyen valamilyen indulója, azonban az vitathatatlan, hogy be kell kerülni a hírekbe, fel kell kerülni a média vagy a közvélemény vagy a politika napirendjére, vagy akár mindegyikre. A mai politikában, ahol információk és politikai üzenetek sokaságával valósággal "bombázzák" a választópolgárokat, nagyon nehéz a célszemélyek emlékezetében megmaradni, nélkülözhetetlen, hogy valami emlékezeteset mondjon vagy tegyen a politikus. Mi az első dolog, amire az átlagember gondol, amikor megemlítik neki Dúró Dóra nevét?

Bizonyára senkit sem lepne meg, ha a többség számára az első szó, ami eszébe jutna az a "könyvdarálás" lenne. Az már egy más kérdés, hogy ezt ki miképpen értékeli, helyesnek tartja-e vagy sem.

Jakab mozgalmának nagyjából hasonló körülményekkel kell szembesülnie, mint a Mi Hazánk Mozgalomnak a Jobbikból való kiválást követően: független képviselőként a frakcióknak járó támogatás mellett még a választási eredményért járó állami támogatásban sem részesülhettek, ezáltal jóval kevesebb erőforrásból gazdálkodhattak, mint bárki más, aki 2018-ban elindult és azt követően frakciót tudott alakítani. Az erőforrások hiányában nincs annyi pénz arra, hogy állandóan a választók szeme előtt legyen a politikus, ezért lehet szükség az olykor botrányos, meghökkentő cselekedetekre (az egy más kérdés, hogy Jakab ezt a Jobbikban is előszeretettel alkalmazta). Nincs ez másképp Jakab Péter indulója esetében sem, arra mindenképp jó volt és jó is lesz, hogy az emberek beszéljenek róla.

 peter.jpg

(kép forrása: origo.hu)

A populizmus körül élénk tudományos vita zajlik a politikatudományon belül, azonban szükségtelen, hogy mély, tudományos fejtegetésekbe belebonyolódjunk. A Nép Pártján Mozgalom vezetője számára a populizmus egyszerre egyfajta stílus és beszédmód, illetve ideológia is. A felszólalásaiban, a Facebookra felöltött videóiban többször beszél és használ "hivatásos politikustól" nem megszokott szavakat és frázisokat, mint például "a tökünk tele van ezzel az ellenzékkel", "piszkosul haragszom", a bődületes pofontól kifekvő ellenzékről beszél, a korábbiakról mindenkinek volt esélye tájékozódni. Jakab Péter olyannyira nem akar hivatásos politikusként viselkedni, hogy nem tömött könyvespolc előtt beszél a videójában, sőt, a csattanót sem akarta "professzionálisan" végrehajtani: a Nép Pártján Mozgalmas karkötőjét is fordítva mutatta be és végig is kommentálta ezt

Jól mutatom? Megfordítom, mindegy.

A Nép Pártján Mozgalom "másik lába" a populizmus ideológiai megfogalmazása, ahol Jakab Péter a hagyományos, bal-jobb politizálás fölé emelkedő, az emberek mindennapjaira választ adó, összefogáson alapuló formációként határozza meg mozgalmát. Nem tartja termékenynek azt a vitát sem, hogy ki az igazi baloldali vagy jobboldali, mivel az embereket ez semmi esetre sem érdekli, hanem inkább a mindennapi megélhetés problémaköre. A populista politikusok úgy képzelik el a demokráciát, hogy az mindig a szélesebb néprétegek akaratát érvényesíti, amelybe mindenki beletartozik, ezért a politikai szekértáborokat meghaladó formációknak kell sikerrel járniuk, ugyanis a baloldali és a jobboldali embernek is ugyanannyiba kerül a kenyér vagy a parizer.

A populizmus veleje, hogy két csoportra osztja a társadalmat: a homogén (differenciálatlan) népre és az ugyancsak homogén (szintén differenciálatlan) elitre. Az előbbi érdekét az utóbbi mindig sérti, nem hagyja, hogy érvényesüljön. Jakab Péter egészen odáig elmegy, hogy az ellenzék egy igen jelentős részét a "rezsimmel" kollaborálóként írja körül, ők átálltak az ellenség oldalára. Ez az ellenzék a Parlamentben vegetál, egyesek egy százaléknyi támogatottsággal beleszólnak az ország sorsának az alakulásába, míg az igazi ellenzék az Országgyűlésen kívül  (a Nép Pártján Mozgalom kocsmafórumán) van. Jakab megállapítja, hogy az összefogás nem "szeretem - nem szeretem kérdés", ha van társadalmi támogatottság, akkor össze kell azzal fogni, a világnézeti kérdéseket meg háttérbe kell szorítani.

jakab_ur_2.jpg

(kép forrása: magyarnemzet.hu)

Bármennyire nem tűnik első ránézésre összetettnek Jakab Péter retorikája és mindaz, amit a Nép Pártján Mozgalom képvisel, nem szabad, hogy egy politikus zenés produkciója miatt érdektelenül szemléljük az előbb felsoroltak tevékenységét. Erőforrás hiányában úgy tűnik ez kell ahhoz, hogy Jakab Péter a közélet felszínén tudjon maradni, (parlamenti) párt hiányában kevesebb lehetősége van, mint a Jobbikban volt. A populista politikus mutat arra utaló jeleket, hogy a mozgalma nem csak ökölrázásból és traktorvezetésből áll, igyekszik a gondolatainak elméleti keretet is kölcsönözni és ezt kihangsúlyozni.

Jakab Péter szeretné meghaladni a jelenlegi politikai küzdelmek keretrendszerét, a bal és jobboldalt nem tartja fontosnak ahhoz, hogy a politika megtalálja a kérdésekre a választ, szerinte ettől nem lesz olcsóbb a kenyér. Egy pillanatig sem akarja egy jól megcsinált, hivatásos politikus képét festeni magáról, úgy érezheti, hogy csak így tudja hitelesen önmagát adnia. Legutóbbi videójában kihangsúlyozta, hogy számára a nép van és a nép problémáival nem törődő, fideszes és ellenzéki "összpolitikai osztály" van, amelyet az előbbinek le kell váltania. Hogy mindezt milyen módon öntötték induló formájába: kíváncsian várjuk, az biztos, hogy egyedi lesz.

 

Borítókép forrása: Jakab Péter Facebook oldala

 

süti beállítások módosítása