A jelenlegi árakat és a folyamatosan növekvő inflációt látva, mindannyiunk fejében megfordul nap, mint nap a gondolat, hogy mit is főzzünk úgy, hogy a hónap végére is kijöjjünk a pénzünkből. Lássuk, mik ezek a pénztárcabarát ételek.
Burgonyakrémleves
A jó öreg krumpli a bevált klasszikus, ha olcsó receptekről van szó. Legyen az paprikás krumpli, krumplifőzelék vagy leves, az biztos, hogy laktató lesz és pénztárcabarát.
Én az ősz közeledtével imádom a bekuckózós estéket, amihez egy burgonyakrémleves tökéletes társ lehet. A kedvenc receptemhez nem is kell más, csak krumpli, hagyma, fokhagyma, tejszín, víz és fűszerek. Ezek az alapanyagok szinte minden magyar háztartás állandó kellékei. Ha valamiért mégis kifogytunk ezekből, a boltban sem kell szívrohamot kapni a kasszánál. Esetleg ha megbújik otthon egy kedves rokontól kapott házikolbász, az megpirítva biztosan a levesünk éke lesz.
(forrás: streetkitchen.hu)
Besameles karfiol
Az én személyes kedvencem. Elképesztő egyszerű elkészíteni és egy darab karfiol napokig is elég a családnak. Amennyiben hajlandóak vagyunk kifizetni kb. 900 forintot egy nagyobb karfiolért, akkor a többi hozzávalót már csak a hűtőnkből kell elővenni.
Ide nem hoznék internetes linket, hanem leírom, hogy az én anyukám hogyan szokta csinálni. Higgyétek el, nem fogtok csalódni benne!
A karfiolt rózsáira szedve sós vízben megfőzzük, majd egy kivajazott jénaiba rakjuk. Amíg fő a karfiol összedobunk egy nagyobb adag besamel mártást (úgy a legfinomabb, ha a végén a zöldség úszik a szószban). Egy nagyobb darab vajon megpirítunk kb 3-4 evőkanál lisztet. Amikor megpirult, felöntjük egy liter tejjel és ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A kész mártást ráöntjük a karfiolra, megszórjuk a tetejét egy kis reszelt sajttal és megy a sütőbe addig, amíg a sajt aranybarna nem lesz.
(forrás: penzcentrum.hu)
Penne arrabiata
Ha szereted a pikáns tésztákat, ez biztosan a kedvenced lesz. Ez a recept is villámgyorsan elkészíthető és itt is komoly esély van arra, hogy minden hozzávaló már ott van a konyhában.
A recept szerint a hozzávalók listája a tésztán kívül kimerül egy paradicsom konzervben, egy hagymában, fokhagymában, fűszerekben, vörösborban és persze chiliben.
Szerintem megéri ennél a receptnél nem a legalsó polcról választani vörösbort, hiszen csak egy kevés kell a tésztába, a jobb minőségű bor pedig gyorsabban elfogy és másnap a fejed sem megy szét tőle. Ráadásul a finom tészta után egy sorozat mellett a kanapén milyen jól fog esni egy minőségi kékfrankos.
(forrás: prove.hu)
Tojásos nokedli
Az olcsó receptek közül nem hagyhattam ki apukám örök kedvencét, a tojásos nokedlit. Ez sem a legegészségesebb ebédötlet, ráadásul cseppet sem alakbarát, de a hó végén mégis csak örömmel készítjük el ezt a finomságot.
Ehhez konkrétan nem is kell más, csak liszt, tojás, víz, só, bors és egy kis zsír. Elkészíteni sem egy agyműtét, mondjuk nekem a nokedli valamiért elsőre sosem sikerül úgy, ahogy kellene. Akinek hozzám hasonló gondjai vannak, azoknak itt egy videó, ahol a tökéletes nokedli minden titkát meg lehet ismerni.
Ha sikeresen kiszaggattuk és megfőztük, nincs is más hátra, mint egy kis ecetes uborkával vagy egy adag fejessalival élvezni a munkánk gyümölcsét.
Lángos
Ha vendégeket várunk és le akarjuk nyűgözni őket úgy, hogy csődbe se menjünk vagy csak egy lusta szombati napon van elég időnk a konyhában szöszmötölni, a lángos tökéletes választás.
Ráadásul ha házilag csináljuk, annyi fokhagymát és feltétet pakolunk rá, amennyit akarunk, plusz nem egy több hónapos használt olajban lesz kisütve és nem is kell egy sajtos-tejfölösért 2000 forintot fizetni. Ennyi pénzből -ha otthon csináljuk- megetetjük az egész családot kétszer és még a szomszédoknak is jut.
Igen, a tésztájára tényleg figyelni kell az élesztő miatt, de amennyiben pontosan követjük a receptet, minden befektetett energiánk megtérül a kóstolásnál. Kamatostul.
(forrás: streetkitchen.hu)
Noha ezek tényleg nem diétás ételek, ráadásul húsmentesek (tekintve egy csirkemell árát egyértelmű, hogy a húsos ételek egy ideig nem szerepelnek a pénztárcabarát receptekben), mégis finomak, laktatók és jól jönnek a hónap vége felé, amikor már napok óta instant levesen tengődünk.