Reaktor

Trump újra nyeregben?

 biden_3.jpg

Igen komoly politikai botrány van kialakulóban az Egyesült Államokban, miután kiderült, hogy Joe Biden kutatóközpontjában, a Penn Biden Centerben és a delaweri otthonának a garázsában tárolt az alelnöki idejéből származó, szigorúan titkos iratokat. A republikánusok kettős mércét kiáltanak, míg a demokraták próbálnak nem nagy jelentőséget tulajdonítani az esetnek, Biden szerint "legalább nem az utcán hevertek, hanem a garázsában". Donald Trump és tábora sérelmezi, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnökének a házát nem rohamozta meg az FBI úgy, ahogy az exelnök floridai rezidenciáját tavaly augusztusban. Mit jelenthet mindez Trump visszatérési esélyeire nézve? Mekkora károkat okozhat Bidennek az ügy? Lesz-e bármiféle jelentősége 2024 szempontjából a Biden-aktáknak?

Alapvetően bonyolult helyzetben vannak mind a demokraták, mind a republikánusok is. Joe Biden eredményesnek bizonyult Trumppal szemben nemcsak 2020-ban, hanem 2022-ben, a félidős választásokon is. Bármennyire nem direkten a két vezető politikusra szavazhattak az amerikaiak, attól függetlenül Trump jelöltjei nem értek el jó eredményeket, illetve úgy tűnik Biden demokráciavédő narratívája hatott a mérsékeltekre és bevált. Ebből adódóan a republikánusok számára érdemes lenne felépíteni egy olyan jelöltet, aki képes akár a középre húzó szavazókat megszólítani (vagy legalább nem elijeszteni), nem osztja meg annyira a Republikánus pártot, illetve fiatalabbnak, energetikusabbnak tűnne Biden mellett a vitákon. Ez a leírás Ron DeSantisra lenne a leginkább illő, azonban Donald Trump személyében komoly akadálya van a 2024-es indulásának.

Bár DeSantis nem nagyon tett arra utaló jelet, hogy elnökjelölti kampányba fog kezdeni, feltehetőleg eljátszott már a gondolattal, hogy elindul. Amennyiben Florida kormányzója lenne Biden kihívója 2024-ben, akkor a demokraták törhetnék a fejüket, hogy nem lenne-e hasznosabb, ha ők is fiatalítanának. Azonban míg DeSantis egy kész jelölt lenne, addig a demokraták számára egyáltalán nem olyan nyilvánvaló az ifjú titán kiléte. Ehhez azonban Donald Trumpnak is lenne egypár keresetlen szava. A volt elnök ugyanis ha szükséges, akkor az "ágyúkat" könnyen tanítványa ellen fordítaná és politikai hullát csinálna belőle, erre nemkülönben az Egyesült Államok 45. elnöke már tett szándéknyilatkozatokat.

mar.jpg

(kép forrása: wgbh.org)

Érdemes kettéválasztani a republikánusok belső küzdelmeit az országostól, ugyanis meglehetősen bonyolult jelenséggel foglalkozunk. Az amerikai jobboldal kapcsán Trump tényleg újra nyeregben érezheti magát, korántsem elképzelhetetlen, hogy a Republikánus párt és a média összezár mögötte és egyöntetűen hangsúlyozzák a narratívájukat: az amerikai igazságszolgáltatás és a rendszer kettős mércét alkalmazott azzal, hogy 45-ös elnök házát átkutatták, ezzel szemben Biden esetében semmi ilyesmi nem történt. Ez egyértelműen növeli Trump áldozati státuszát, főleg akkor, ha a párhuzamosan futó Twitter-akták nyilvánosságra hozásával kapcsolatos fejleményeket is összeolvassuk vele.

A Twitter az amerikai nyilvánosság egy jelentős szelete, ahol Trump a 2016-os kampánya előtt és után komoly aktivitást fejtett ki, ez volt az első számú szócsöve. A 2016-os kampányt beárnyékolta a demokraták felől érkező orosz befolyásolási vád és Trump összeboronálása Putyinnal. A legújabb, Elon Musk által kezdeményezett felfedezések azonban azt mutatták ki, hogy a Twitternél tudták, hogy a demokraták mindenféle alap nélkül vádolják Trumpot, azonban mégsem léptek közbe, nem nyomták el ezeket az állításokat.

A MAGA-Republikánusok számára külön sérelem, hogy ugyanaz a Twitter 2020-ban elnyomta az akkor még elnökljelölt Joe Biden fiának, Hunter Biden laptopjával kapcsolatos híreszteléseket. A laptopon olyan üzenetváltások lehettek, amelyek korrupció gyanújába keverhette volna Bidenéket, de az amerikai média - köztük a Twitter is - az ezzel kapcsolatos cikkeket, bejegyzéseket elhallgatta. A párhuzamos valóságok világában nehéz megítélni, hogy ténylegesen mi volt azon a laptopon, ha valaki a CNN-en akar róla utána nézni vagy a Breitbarton, akkor egészen más olvasatokkal találkozik, éppen ezért nehéz megítélni, hogy ez mindenképpen átbillentette volna-e a 2020-as választást Trump javára.

1000.jpeg

(kép forrása: apnews.com)

Az áldozatiság narratíváját az is erősíti, hogy ezeket az aktákat már november másodikán, hat nappal a félidős választás előtt felfedezték, de azok nem kerültek a nyilvánosság elé. Ebből adódóan nem lehetett téma, ami befolyásolja a választókat, ergo: "az establisment megint a demokraták mellé állt". Ez a fajta értelmezés erkölcsi támaszt adhat Trumpnak, ami úgy-ahogy helyreállíthatja a tekintélyét a jobboldalon belül, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy csak emiatt megnyerheti a 2024-es választást.

Bármennyire a republikánusok napirendjén fog maradni a Biden-akták ügye, azonban az kétséges, hogy az amerikai választókat az elkövetkezendő szűk két évben foglalkoztatni is fogja. Ez is rávilágít az egyik fő problémára, ami a botrányt illeti: a félidős választás után nem sokkal, illetve az elnökválasztás előtt nagyon sokkal derült ki a hivatalos dokumentumok nem megfelelő kezelése. Amit a demokraták tesznek, valamint várhatóan tenni is fognak, hogy nem kezelik "szenzációként", kisebb jelentőséget tulajdonítanak neki, mint a republikánusok. A demokraták várhatóan azt fogják hangsúlyozni, hogy míg Biden együttműködik a hatóságokkal és nem olyan sok dokumentumról van szó, addig Trump esetében az igazságszolgáltatás akadályozása mellett jóval több irat került elő.

Felborulnak-e az amerikai erőviszonyok? Feltehetőleg nem, ennek több oka is van. Az egyik legfontosabb az iratok nyilvánosságra kerülésének a megkésettsége és túl koraisága: a félidős választásokat nem befolyásolhatta már, de az elnöki kampány során sem biztos, hogy ez lesz a legfontosabb téma a napirenden. Trump talán betudja biztosítani a vezetését a jobboldali szavazók körében, azonban az korántsem biztos, hogy a független, középre húzó választók között is teret tud nyerni. Sőt, egészen odáig is el lehet menni, hogy ez a botrány nemhogy nem árt, hanem még használ is Bidennek, ugyanis a veszélyesebbnek ítélhető DeSantis ezzel akár háttérbe is kerülhet.

(borítókép forrása: mandiner.hu)

süti beállítások módosítása