Reaktor

Janne Teller: Semmi - könyvajánló

 

drot-d4083204d595678cf07dbe6efa8e5e29.jpg

"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá." Hogyan reagál erre egy csapat tizenéves? Meddig mennek el, hogy megcáfolják ezt az állítást? Ki lehet fejezni tárgyakban az élet értelmét? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Janne Teller Semmi című regényében.

 

Janne Teller 1964-es születésű dán írónő. Közgazdaságtant és jogot is tanult, majd az ENSZ-nél és az EU intézményeinek is dolgozott gazdasági és politikai szaktanácsadóként. Az 1990-es végétől azonban csak az írásra koncentrált, az átütő sikert számára a Semmi című írása hozta meg. 

A Semmi nem csupán egy ifjúsági regény. Olyan társadalmi, erkölcsi és filozófiai kérdéseket taglal, ami kortól függetlenül mindenki számára közvetít valamilyen üzenetet. A történet a megjelenése után nem lett azonnal elismert világsiker. Dániában először betiltották, nem sokkal később azonban kötelező olvasmánnyá tették, és minden létező irodalmi díjban részesítették. A regény világszerte hatalmas sikert aratott. Több Európai országban (köztük Magyarországon) sok évadon keresztül színdarab formájában is több ezer emberhez jutott el.

janne_teller_2012_2.jpg(kép forrása: hu.m.wikipedia.org)

 

A regényben mindennek az alfája és az omegája Pierre Anthon, egy tizennégy éves fiú, aki egy nap rájön, hogy az életnek nincs értelme. Ezért a tanév első napján felmászik egy szilvafára és a mellette elhaladó osztálytársainak kiabálja a nihilista gondolatait. 

,,Ha könnyű meghalni, az azért van, mert semmi jelentősége a halálnak. (...) És ha nincs értelme a halálnak, az azért van, mert az életnek sincs értelme.”

Az osztálytársai, hogy bizonyítsák, hogy Pierre Anthon téved és az életnek igenis van értelme, elkezdik felépíteni a Fontos Dolgok Halmát. A Fontos Dolgok Halmába szépen sorba mindenki elkezdi beszolgáltatni azt, ami számára az élet értelmét jelenti. 

Ahogy telik az idő, nő a gyerekekben a frusztráltság, a sértettség, a gyűlölet és a bizonyítási vágy, így a Fontos Dolgok Halmába egyre elképesztőbb, egyre nagyobb jelentőséggel bíró dolgokat kell bedobniuk. Döbbenetes olvasni, hogy meddig hajlandóak elmenni azért, hogy megtalálják az élet értelmét és bebizonyítsák Pierre Anthonnak, hogy téved.  Amikor pedig azt hiszi az olvasó, hogy a cselekmény a tetőfokára hág, Janne Teller mindig képes egy új aspektust bevonni, egy új nézőpontból megvilágítani a ,,nagy kérdést”. 

94283a25c138fc0245e39365dc5cba3e.png(kép forrása: sgyak.u-szeged.hu)

Sok könyv keresi az élet értelmét, de miért pont ez lett világsiker? Miért pont ezt kéne megvenni és elolvasni? 

Talán azért, mert a regény befejezése után az olvasó csak ül és gondolkodik, próbálja befogadni ezt az érzést, ami mindenkinek egy kicsit más. A könyv elolvasása utáni érzéseket, pont Janne Teller fogalmazza meg a legpontosabban. 

,,Azért sírtunk, mert elvesztettünk valamit, és kaptunk valamit cserébe. És azért, mert elveszíteni és kapni valamit, egyformán fájdalmas. És mert tudtuk, mit vesztettünk el, de még nem tudtuk szavakba önteni, mi az, amit kaptunk.”

Egy azonban biztos. Ez a könyv (Tandori Dezső szavaival élve), “nem semmi”!

 

(Borítókép forrása: adrot.hu)

süti beállítások módosítása