Reaktor

Gyurcsány Ferenc: Aki nincs a Fidesz ellen, az vele van!

fleto.jpg

Aktívak voltak a hétvégén a legnagyobb ellenzéki pártok: a Momentum "jövőértékelőt", míg a Demokratikus Koalíció pártkongresszust tartott. A leglényegesebbek azonban a pártelnök Gyurcsány Ferenc és a visszatérő Donáth Anna beszédei voltak. De miért lényeges megnézni a pártvezérek (ugyan Gelencsér Ferenc a Momentum pártelnöke, de Donáth Anna lesz az, aki hosszabb távon meghatározhatja a párt stratégiáját) beszédeit? Azért, mert a következő 4 évben egyértelműen egy Momentum-DK párharc fog zajlani, ez fogja meghatározni a baloldali ellenzék jövőjét. Jelenleg a Gyurcsány-párt vezet a liberális párttal szemben, így kétrészes "cikksorozatunkban" az "erőnyerőt" vetjük górcső alá először.

Kifejezetten erősre sikeredett a Demokratikus Koalíció pártelnökének a beszéde, bármennyire küszködött az influenzával, nem finomkodott. Európán belül vagy kívül lenni, a DK oldalán állni vagy a Fideszén: ez volt az a két főbb törésvonal, amely mentén politizálni lehet ma Magyarországon, legalábbis Gyurcsány olvasatában.

dk_eu.jpg

(kép forrása: ellenszel.hu)

A DK önmagát a legeurópaibb pártként definiálja a magyar pártrendszerben, cseppet sem meglepően először az Európához való viszonyulásról beszélt Gyurcsány. Úgy gondolja a pártelnök, hogy ma Magyarországon azért van nagy társadalmi-politikai feszültség, mert nincs egyetértés abban, hogy Magyarországnak hol a helye a világban. Gyurcsány szerint az Orbán-kormány hazánkat kiakarja vezetni Európából, míg a DK a lehető legnagyobb európai integrációt támogatja.

Gyurcsány Ferenc azt szeretné, hogy Magyarországon újra kétosztatú legyen a magyar pártrendszer. Ez akár az MSZP-SZDSZ koalíciót lemásoló DK-Momentum együttműködésben is kicsúcsosodhat. A baloldal megosztott Gyurcsány személyét illetően, tehát van kereslet a volt miniszterelnök személyét elutasító baloldali pártoknak. De a lényeg az, hogy vagy a Momentummal vagy nélkülük, de a Demokratikus Koalíció mindenképpen a baloldali ellenzéki térfél domináns szereplője akar lenni. Mindenfajta leegyszerűsítés, ami két választási lehetőséget tesz lehetővé, az kizárja a harmadik alternatíva megfogalmazását. Viszont aki megpróbálja, az inkább a Fideszhez fog kerülni, mintsem az européer oldalra. Lehet választani: Európai Egyesült Államok és a mintakövetés politikája vagy a Nemzetek Európája és az érdekérvényesítő, az árral szembemenő, orbáni megközelítés.

fleto2.jpg

(kép forrása: infostart.hu)

Azonban a beszédből kiderült, hogy az ellenzék számára egy másik kérdésben sincs harmadik út, ez pedig az ellenzékiség milyenségének a kérdése. Gyurcsány két részre osztja a mostani magyar politikát: van egy erkölcstelen, morálisan alávaló Fidesz és egy tisztességes, becsületes, morálisan felsőbbrendű DK. Éppen ezért a Demokratikus Koalíció nem egyszerűen ellenzéke a kormánypártoknak, hanem "ellenfele". Gyurcsány szerint az ellenzék stratégiája a jövőben csak egyféle lehet: a másik oldal teljes elutasítása. A pártelnök politikafelfogásába nem fér bele a civilek önálló tiltakozása és a különböző ügyek mentén történő politizálás, ugyanis a rendszerrel magával van baj, nem az egyes elemeivel. Aki nem az egészet támadja, hanem különböző területeken (oktatás, környezetvédelem) akar nyomást helyezni a Fideszre, az elfogadja a Fidesz létét, tehát nem akarja megdönteni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Ez a fajta logika könnyedén kiforgatható, nem lesz sok gondolkodni valója a Fidesz kommunikációs gépezetének. A Fidesz politikusai, influenszerei mind Rákosival fogják ezeket a gondolatokat párhuzamba állítani:

Aki nincs velünk, az ellenünk van.

Az már egy teljesen más kérdés, hogy erre a többi ellenzéki párt mit fog reagálni, mert egyértelmű feszültség van a Momentum és a DK között, de zöld kérdés a kapcsán az LMP is magára veheti a pártelnök szavait. A zöld pártok klasszikusan "single-issue" pártok, azaz csak a környezetvédelemre koncentrálnak és a többi szakpolitikai kérdésben nem olyannyira kompetensek. Ungár Péter szeretne egy önálló, megkerülhetetlen pártot létrehozni, azonban a gyurcsányi maximák szempontjából ő is kollaboránsnak minősül. A Jobbik érdekes eset, ugyanis ők kifejezetten Európa-pártiak és teljesen elutasítják Orbán Viktort, de jelenleg az egész baloldalt is, benne Gyurcsány Ferenccel.

fleto_akarhany.jpg

(kép forrása: 24.hu)

Európa-pártinak és rendszer "ellenfélnek" lenni, ez az a két törésvonal, ami végül egy naggyá terebélyesül és mélyül: a magyar ellenzéknek választania kell a két part között. A beszéd végére tovább erősítette a párt imázsát a pártelnök: felkérte a Dobrev-árnyékkormányt, hogy őszig dolgozzák ki és mutassák be a Holnap Magyarországa Programját. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt egyébként előszeretettel gyártotta a programokat, akkor is a cselekvőképességét demonstrálta.

Továbbá a Demokratikus Koalíció számára négy célt tűzött ki: először is a DK kell, hogy legyen az Orbán-kormány ellenfeleinek az otthona; másodszor az árnyékkormánynak kell reményt sugároznia magából; harmadszor a pártnak ott kell lennie mindenhol az országban, azaz növelni kell az országos lefedettséget; végezetül pedig meg kell mutatni a nagyvilágnak, hogy van Magyarországon olyan politikai erő, aki inkább barát akar lenni, mint ellenség. Röviden és tömören: a Fidesz egyetlen alternatívájaként megmutatkozni belföldön és külföldön egyaránt, illetve tovább kell növelni az árnyékkormány jelentőségét, orvosolni kell a baloldal országos lefedettségének a hiányát.

Borítókép forrása: magyarnemzet.hu

 

süti beállítások módosítása