Reaktor

Donáth Anna: Új útra kell vezetni Magyarországot...valamikor

da.jpeg

Előző cikkünkben elemeztük a Demokratikus Koalíció pártkongresszusán elhangzott Gyurcsány-beszédet, most Donáth Anna jövőértékelő beszédére fog sor kerülni. Bár a Momentumos pártesemény hamarabb volt, de a cikkből ki fog derülni, hogy miért volt célszerű (vagy legalábbis logikusabb) megcserélni a sorrendet. Már csak azért is volt célravezetőbb, mert várhatóan a liberális párt a jövőben igyekszik majd meghaladni az elmúlt évtizedek bal-jobb párharcának a logikáját, ehhez nemcsak Orbántól, hanem Gyurcsánytól is el kell majd határolódnia. Azonban ehhez fel kell vázolni a DK-Momentum tandem első tagjának a pozícióját.

A Gyurcsány-beszédet a többi ellenzéki szereplő megszólalásától függetlenül elemeztem, azonban ugyanezt nem fogom megtenni Donáth Anna esetében. A DK pártelnöke által felkínált stratégia (aki nincs a DK-val az a Fidesszel van) semmi olyat nem mond, ami értelmezhetetlen a többiek bevonása nélkül, míg a Momentum elképzelése több értelmet nyer, ha közben felidézzük Gyurcsány gondolatait. Totálisan mást mondani, mint a kormány, aktívan dolgozni a rendszer leváltása érdekében, törvényes eszközökkel gyengíteni a kormányt, ellenzéki magatartással nem szabad legitimálni a NER-t, hanem a rendszer ellenfelének kell lenni: nagyjából így lehet összefoglalni a DK jövőbéli stratégiáját.

daa.png

(kép forrása: vasarnap.hu)

Donáth Anna nyelvpolitikailag egységesként kezelte a rendszerváltás óta eltelt bő három évtizedet, amelyet a bal és a jobboldal kicsinyes vitái és önérdekkövető magatartása határozta meg. A kvázi pártelnök elhatárolja az újakat a régi pártelitektől és expliciten ki is fejti a politikai generációváltás szükségességét, ugyanis ők morálisan jobbak, mint a Fidesz vagy a DK. Donáth Anna szerint radikálisan mást kell csinálni, mivel az a baloldali magatartás, amit a Demokratikus Koalíció és más ellenzéki pártok követnek, csak újabb és újabb fideszes kétharmadhoz vezet.

De miben is áll ez az új ellenzéki stratégia? Donáth Anna valóban sok új dolgot és az ellenzék számára akár megfontolandó gondolatokat kínált fel, azonban cseppet sem lehet azt mondani, hogy mindent maradéktalanul kifejtett volna, vagy olykor nem került önellentmondásba. A Momentum politikusa önmagát egy őszinte, nagy munkabírású vezetőként definiálta, aki arra buzdít mindenkit, hogy senki se higgyen azoknak, akik idő előtti kormányváltást ígérnek, mivel azok "szemfényvesztők, akik hazudnak reggel, éjjel meg este". Ez eddig rendben van, az Orbán-kormány mögött egy stabil, fegyelmezett kormánypárt áll és a köztársasági elnök sem tekintendő ellensúlynak, nagyon nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy Orbán Viktor ne töltse ki a ciklusát.

Azonban Donáth Anna nem mondott semmilyen "céldátumot" a választóinak, hiszen egyszer a "Horthy-korszak, a Rákosi-korszak és a Kádár-korszak is véget ért". Ez a momentumos szavazóknak nem lehet túl bátorító és bizalomgerjesztő, tekintve, hogy a Horthy-korszak 24, a Kádár-korszak pedig 32 évig tartott. Természetesen, ha Donáth Anna szerint 2026 nem céldátum, akkor nem ígérheti meg felelőtlenül, hogy szűk négy év múlva leváltja a Fideszt, de akkor lehet, hogy nem kellett volna a magyar történelemből párhuzamokat előhozni. A politikában nem feltétlenül a "nevető harmadik" nyer, így ez az "Ej, ráérünk mi arra még!" attitűd inkább kontraproduktív lehet, mintsem a cselekvőképesség látszatát fenntartva, sisakot lehajtva előremenni, mint a DK.

daaa.jpg

(kép forrása: index.hu)

A másik félig jónak tekinthető diagnosztika a párt Európa-képével kapcsolatos. A Demokratikus Koalíció aktívan kampányol az Európai Egyesült Államok víziója mellett, ugyanez nem mondható el a Momentumról, de attól függetlenül a másik leginkább Európa-pártibb pártként lehet számontartani. Donáth Anna eljut arra a felismerésre, hogy az Európai Unió válságban van, hogy éppen ezért nem lehet kritikátlanul lemásolni és beilleszteni a magyar valóságba mindent, ami nyugati, de ettől függetlenül kiáll a liberális demokrácia mellett.

A liberális demokrácia egy nyugati találmány, amelyet előszeretettel tekintenek ideális politikai berendezkedésnek, egy olyan valaminek, amelyet mindenkinek meg kellene valósítania. Azonban azt is látni kell, hogy ez a liberális demokrácia Nyugaton egy hosszú, viszonylag zavartalan fejlődési folyamat eredménye, míg nálunk ez cseppet sem volt így. A dualizmus kora liberális volt, de a szűk választójog végett nem tekinthető demokratikusnak, a Horthy-korszak "óvatosan lépett be" a tömegdemokráciák sorába, továbbá minden volt, csak liberális nem. Az államszocializmust nem érdemes hosszasan taglalni, az egyedüli időszak, amikor elmondható, hogy Magyarországon liberális demokrácia volt, az 1990-2010. Azóta a liberális jelzőt megalapozó tényezők (ellensúlyok rendszere) a többségi elv érdekében "visszább lettek tekerve".

fal.png

(kép forrása: cagle.com)

 

Mit ígér a jövőre a Momentum programadója? Ugyan nem mondta ki, de vért, könnyeket és verítéket. Három fő feladata van a pártnak Donáth Anna szerint. Először a politikai kultúrán, a politikai diskurzuson akar változtatni, ahol nem a gyűlölködés és az önzés uralkodik, itt egyértelműen a Fideszre és a DK-ra gondolt. Másodszor új szövetséget hirdet a civilek és a politikusok között. Ez némiképp más, mint amit Gyurcsány mondott később, ugyanis a Demokratikus Koalíció elnöke "elítéli" a civilek önálló és a rendszer egészét nem támadó tüntetéseit. Donáth Anna ezek szerint nyitottabb a civil társadalom felé. Ezt erősíti a harmadik feladat, hiszen szerinte közösen, mindenkit bevonva kell megtervezni Magyarország számára az elkövetkezendő 5-10-30 évet.

brian.jpg

A Momentum az új ellenzéki messiást várta csak azért, hogy az azt mondja, hogy ő nem az. Arra a kérdésre, ami úgy hangzott, hogy "Ki vezet minket új útra?" Donáth Anna azt válaszolta, hogy egyszer majd valamikor én, de csodákat senki se várjon. Tiszta Brian élete. A Momentum törekedni fog arra, hogy mást mondjon, mint a "régi baloldal", de nem mond le arról a szélsőséges Orbán-ellenességről, amelyet egyébként kárhoztat, mivel "az Orbán-korszak hazugságokra épül". Az ellenzék számára ugyan előbbre mutató gondolatokat fogalmazott meg Donáth Anna, de korántsem olyan magabiztossággal, mint amilyennel Gyurcsány Ferenc meghirdette az "aki nincs velünk, az ellenünk van" programját, illetve további önellentmondásokat kellene feloldani a jövőben.

Teljes hadiállapotot hirdetett meg a baloldali ellenzék nem csak Orbán Viktor és a Fidesz ellen, hanem egymás ellen is. A Momentum kártékonynak és a NER-t stabilizáló megközelítésnek ítéli azt, amit a Demokratikus Koalíció folytat, míg Gyurcsány szerint nincs helye a pragmatizmusnak és a harmadik útnak, előbb-utóbb mindenkinek színt kell vallania.

 

 Borítókép forrása: 444.hu

süti beállítások módosítása