Reaktor

Skandináv országok: Jobbra át!? - Finnország választott

finn_valasztasok_boritokep.jpg

Vasárnap, azaz 2023. április 2-án zajlottak a finn parlamenti választások. A hivatalos eredmények szerint a választásokat két jobboldali formáció nyerte. A jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin pártja csak a harmadik lett, így nagy valószínűséggel nem a szociáldemokrata politikus lesz Finnország következő kormányfője.

Mint ismeretes, a 2019-es finn parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (finnül: Suomen sosialidemokraattinen puolue, rövidítve: SDP) nagyon szoros küzdelemben győzelmet aratott. A finn választások során ez volt az első alkalom, hogy egy párt sem érte el a szavazatok 20%-át, és az első három párt között kevesebb mint egy százalék volt a különbség. A szociáldemokraták négy másik párttal (zöldek, Centrumpárt, Baloldali Szövetség és Svéd Néppárt) koalícióban alakítottak kormányt. Ugyanazon év novemberében kirobbant politikai botrány miatt az addigi miniszeterelnök, Antti Rinne kénytelen volt lemondani. Helyét a szintén szociáldemokrata Sanna Marin vette át 2019. decemberében, ezzel 34 évesen ő lett az ország harmadik és egyben legfiatalabb női miniszterelnöke.

Gyakori tévhit, hogy Sanna Marin a valaha volt legfiatalabb miniszterelnök, azonban ez nem igaz, mivel Sebastian Kurz és ifjabb William Pitt is megelőzi őt.

Az új kormányfő nagyívű célokat tűzött ki, mint például Finnország karbonsemlegességének elérése 2035-re. Kormányzásának legjelentősebb és kétségkívül legismertebb lépése ugyanakkor az orosz-ukrán háború kitörése után következett be. Szakítva Finnország történelmi hagyományával, vagyis a katonai semlegességgel, a finnek 2022. májusában benyújtották felvételi kérelmüket a NATO-ba, amelyet azóta az összes NATO-tagállam ratifikálta (utolsóként Törökország március 30-án).

Prime Minister Sanna Marin | © Laura Kotila / Finnish Govern… | Flickr

Sanna Marin, Finnország jelenlegi regnáló miniszterelnöke. Forrás: flickr.com

A 2023-as választások előtt pár hónappal a Politico közvéleménykutatása szerint a regnáló kormánypárt (SDP) támogatottsága vagy stagnált, vagy minimálisan növekedett. Érdekesség, hogy a szintén ezen közvéleménykutatás szerint a világjárvány kitörése után a szociáldemokraták népszerűsége jelentősen megugrott, majd ezt követően lassan csökkenni kezdett. Ez vezetett oda, hogy felmérések szerint már nem az SDP volt a legnépszerűbb párt a választások előtt. Ezt az előnyös pozíciót a Petteri Orpo által vezetett, konzervatív és liberális értékeket valló, jobbközép Nemzeti Koalíció (finnül: Kansallinen Kokoomus, rövidítve: KOK) szerezte meg 2022 első felében, igen nagy előnnyel. Ez az előny azonban a választások közeledtével viszonylag gyorsan apadni látszott. A KOK és az SDP mögött, a harmadik helyen a jobboldali Finnek Pártja (korábban: Igazi Finnek, finnül: Perussuomalaiset, rövidítve: PS) állt, amelynek támogatottsága a KOK népszerűségének csökkenésével egyidejűleg masszívan növekedett. A Politico adatai szerint tehát a három esélyes párt között igen komoly versenyre lehetett számítani. Az eredmények ismertetése előtt viszont érdemes kitérni röviden a választási rendszerre. 

NCP chair Orpo to chair Defence Committee, push for Nato application | News  | Yle Uutiset

Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció elnöke, jelenleg pénzügyminiszter. Korábban több minisztériumot is vezetett. Forrás: yle.fi

A finn parlament (finnül: Suomen eduskunta) Finnország egykamarás törvényhozó szerve, amely 200 képviselőből áll. Ebből 199 képviselő négyévente parlamenti választásokon méretteti meg magát, míg egy képviselőt az autonóm és demilitarizált Åland (amely egy szigetcsoport a Balti-tengeren) delegál. A választójog általános: minden 18-ik életévét betöltött finn állampolgár szavazhat, tartózkodási helyétől függetlenül.

A választások közvetlenül történnek, a pártlistás arányos képviseleti rendszerben, és a D’Hondt-módszer alkalmazásával.

Ez lényegében hasonlít a magyarországi országos listás (kompenzációs) rendszerre, mivel a parlamentbe jutó pártokra leadott szavazatok az arányosság miatt nem vesznek el.

A 2023-as választásokon a részvételi arány 71.9% volt. Ahogy arra számítani lehetett, nagy küzdelemben a két jobboldali formáció szerezte meg az első és második helyet: a hivatalos adatok szerint a KOK a szavazatok 20.8, a PS a voksok 20.1, az SDP pedig 19.8 százalékát szerezte meg.

Ez meglepő módon azt jelenti, hogy mindhárom párt erősödött az előző választások óta: a KOK 48 mandátumot szerzett, a PS 46-ot, az SDP pedig 43-at.

Eszerint a pártok sorrendben 10, 7 és 3 mandátummal szereztek többet, mint a 2019-es választásokon. Érdekesség, hogy a leköszönő kormánykoalíció pártjai és az ellenzéki pártok egyaránt 100-100 mandátummal kerülnek majd be az alakuló parlamentbe. A választások nagy meglepetése volt, hogy a jelenlegi kormánypártok nagyon sokat vesztettek népszerűségükből, így a szociáldemokraták az erősödésük ellenére várhatóan nem fognak tudni kormányon maradni. Sanna Marin utódja nagy valószínűséggel a KOK vezetője, Petteri Orpo lehet. Ugyanakkor, ahogy azt Orpo a győzelmi beszédében is kiemelte, nehéz lesz egy koalíciót felállítani, mivel a kormánytöbbséghez 101 képviselő támogatására van szükség. Így kérdéses, hogy a jobboldali pártok kikkel fognak szövetségre lépni a többség elérésének érdekében.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni a Centrumpártot (finnül: Suomen Keskusta) is.

A nagy múlttal rendelkező párt története során először nem nyert meg egyetlen nagy régiót sem.

A rangsorban negyedik helyen állnak 13.8%-al, és 31 képviselővel lehetnek jelen a parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a Centrumpárt 2019-hez képest 8 mandátummal kevesebbet szerzett.

Összegezve, a 2023-as finn választások jobboldali győzelmet hoztak, ezzel nagy valószínűséggel véget vetve a szociáldemokraták koalíciós kormányzásának. Az eredmények alapján az látható, hogy a Skandináv-félszigeten Svédország után most Finnországban is jelentősen erősödtek a jobboldali pártok. A cikk folytatásában a 2022-es svéd parlamenti választások lesznek bemutatva.

A borítóképen a finn parlament épülete látható. Forrás: yle.fi

süti beállítások módosítása