Reaktor

Kipróbáltam a legújabb Ubuntut, szuper lett!

Az Ubuntu a legjobb Linux disztribúció azoknak, akik könnyen kezelhető, gyors operációs rendszert keresnek, de valamiért nem szeretik a Windowst, ugyanakkor nem akarnak Macbookra költeni egy havi fizetést. Én Windowst használtam nagyon sokáig, majd kipróbáltam a Macet, de egyetemi tanuláshoz és ahhoz kapcsolódó jogász szakmai feladatokhoz a Linuxot tartom a legalkalmasabbnak, mert gyors, egyszerű és nem vonja el a figyelmet hírekkel, mint a Windows vagy éppen felesleges értesítésekkel, mint a Mac. Nagy előnye az is, hogy könnyen alakítható és mindig villámgyors, talán azért, mert nem küld adatot szemben az előbb említett két operációs rendszerrel.

kepernyokep_ekkor_2023-04-21_17-05-59.png

Szeretem a minimalista, szürke színeket

A jelenlegi legfrissebb verzió a 23.04-es, Lunar Lobster kódnevű kiadás. Elmondható, hogy az utóbbi években sokat fejlődött az Ubuntu, ez egyrészt köszönhető annak, hogy az alapjául szolgáló Linuxot is fejlesztik, másrészt a kezelőfelületet biztosító Gnome is jobb lett. Példaként lehet hozni, hogy két verzióval ezelőtt még nem volt tökéletes az alvó mód a laptopomon, mert hiányoztak a driverek, ez már javítva lett. A gyorsbeállítások is fejlődtek a futó alkalmazások megjelennek, és valószínű, hogy ezt tovább fogják vinni a fejlesztők, hogy a felhasználó be tudja zárni innen is a háttérben futó alkalmazásokat.

kepernyokep_ekkor_2023-04-21_17-06-14.png

A menü átlátható, a nagy ikonokkal és kereséssel gyorsan megtalálhatók az alkalmazások

A telepítés egyszerű, pont úgy mint eddig. Valamiért nekem a közkedvelt Etcher alkalmazással nem sikerült létrehozni működő pendrive telepítőt, így a megszokott Rufust használtam erre. Ha letöltjük a képfájlt, akkor néhány lépésben el is tudjuk készíteni a telepítőt. Az számítógépet újraindítva ki kell választani a telepítést, majd végigkattintgatni értelemszerűen. A telepítő egyébként egy fontos újítás, a Google megoldása került bele, így az eddigihez képest is stabilabb lett az egész folyamat.

kepernyokep_ekkor_2023-04-21_17-06-29.png

A LibreOfficeban azt szeretem, hogy minden benne van, ami jó a Microsoft Officben, viszont nincs benne semmi, ami nem tetszik más appokban

A Windows telepítővel ellentétben az Ubuntu kiírja, hogy mikor távolítsuk el a pendriveot, így nem zavarja meg a felhasználót, ez apróság, de kifejezetten tetszik. Telepítés után könnyedén telepítettem terminalban mindent, ami számomra fontos. Jó tanács kezdőknek, hogy ne féljenek a terminal használatától, ugyanakkor csak a hivatalos oldalak utasításait kövessék. Ha csomagokat töltünk le nem hivatalos oldal utasítása alapján, akkor rossz esetben akár veszélyes dolgokat is rátehetünk a rendszerre. Szerencsére többek között a Firefoxnak, LibreOfficenak és sok más alkalmazásnak van hivatalos telepítési útmutatója.

kepernyokep_ekkor_2023-04-21_17-07-04.png

A beállításokban szinte mindent testreszabhatunk, haladók viszont át is tudnak írni sok mindent a terminallal is, amihez interneten rengeteg leírás van

Ha sikeresen berendeztük a rendszerünket, akkor nem marad más, mint használni. A gyorsaság most is szuper, mint eddig, szóval újdonságot nem jelent. A beállítások részletesebbek lettek, és megújult egy-két ikon is. A lényegi fejlődést inkább driverek és hibajavítások terén lehet megtapasztalni, például a hátterünk látszik akkor is, amikor alvó módba kapcsoljuk a rendszert, vagy az illesztőprogramok hatékonyabban kezelik az energiafogyasztást. Akik most először használnak Linuxot, azok egy teljes értékű, hihetetlenül gyors és stabil rendszert tapasztalnak meg, akik viszont már ismerik, azok inkább azon fognak meglepődni, hogy most már egy valóban teljes értékű számítógépet kapnak az Ubuntuval.

 

süti beállítások módosítása