Reaktor

A legkelendőbb autók Európában

Free Cars Technology photo and picture

Az új autók több mint fele tisztán elektromos hajtással rendelkező jármű volt Európában. 2023 első negyedévének eladásait vizsgálta a Jato Dynamics elemző cég.

Az elektromos autók eladásainak száma 43%-kal nőtt, több mint 219 000 darabot ért el, amelyet a modellválaszték bővülésének, kedvező ösztönző csomagoknak és kedvezőbb áraknak tudnak be. Az elektromos járművek piaci részesedése is rekordszintet ért el, az első negyedévben a teljes európai autópiac 13,4%-át tették ki.

Az év eddigi legnépszerűbb autója Európában a Tesla Model Y lett, amely 71 683 darab regisztrált egységgel zárta az időszakot, és március hónapban is az értékesítési lista élén végzett. A kisebb Tesla Model 3 nem ért el olyan sikereket, mint a crossover változat: márciusban 42%-kal esett vissza az előző évhez képest, és 40%-kal az első negyedévhez képest 2023-ban.

Felipe Munoz, a JATO Dynamics globális elemzője elmondta: "A termelés növekedése és a kevesebb ellátási lánc probléma lehetővé tette a Tesla számára, hogy végre gyorsan kézbesítse járműveit az ügyfeleknek. A Model Y várhatóan az év végére az 5 legjobban eladott termék között lesz Európában."

De nézzük meg a top 10-es listát, hogyan alakultak a legnépszerűbb modellek eladási számai:

  1. Volkswagen Golf: 42,903 eladás. (-8% az előző évhez képest) A Volkswagen Golf hosszú ideje kedvelt az európai piacon, de az elmúlt időszakban mérséklődött népszerűsége. Ennek ellenére továbbra is sokoldalú és jól felszerelt autóként tartják számon.

VW Golf parkt am Straßenrand
(forrás: https://www.volkswagen.hu/)

  1. Renault Clio: 44,134 eladás. (+16% az előző évhez képest) A Renault Clio népszerűsége töretlen, köszönhetően a vonzó dizájnnak és a kiváló üzemanyag-hatékonyságnak. Az új generáció hibrid változata még több vásárlót vonz, és a modellfrissítéssel együtt a jövőben még nagyobb eladási számokra számíthatunk.


(forrás: dunaauto.hu)

  1. Dacia Duster: 45,310 eladás. (+31% az előző évhez képest) A Dacia Duster népszerűsége a kedvező ár-érték arányának köszönhető, valamint a crossover piacon elért sikereinek. A Duster robusztus kialakítása és praktikus beltere is vonzóvá teszi a vásárlók számára.

Új Duster SUV - Újragondolt orr-rész
(forrás: dacia.hu)

  1. Fiat 500: 45,598 eladás. (+30%az előző évhez képest) Az ikonikus Fiat 500 továbbra is slágertermék a kisautók között. Az elektromos változat megjelenése még több vásárlót csábít, emellett a benzinmotoros és a mild-hibrid opciók is népszerűek.


(forrás: fiatszabo.hu/)

  1. Toyota Yaris Cross: 53,050 eladás. (+57% az előző évhez képest) A Toyota Yaris Cross a divatos forma, jó üzemanyag-hatékonyság és viszonylag alacsony ár miatt vált népszerűvé. A Toyota hírnevének köszönhetően a megbízhatóság is hozzájárul az eladások növekedéséhez.


(forrás: schiller.hu/)

  1. Opel/Vauxhall Corsa: 53,307 eladás. (+38% az előző évhez képest) A Peugeot 208 testvérmodellje, az Opel/Vauxhall Corsa, szintén nagy keresletnek örvend. Frissített dizájnjával és a villanymotoros Corsa-e hatótávolságának növelésével további eladásnövekedésre számíthatunk.


(forrás: opel.hu/)

  1. Peugeot 208: 53,336 eladás. (+3% az előző évhez képest) A 2022-ben Európa legjobban eladott autója, a Peugeot 208, még nem érte el az idei csúcsteljesítményét, de a részegységhiány enyhülésével és a Stellantis logisztikai problémáinak megoldásával újra a lista élére kerülhet. A dizájn, a vezetési élmény és a technológiai újítások miatt továbbra is népszerű választás.


(forrás: peugeot.hu/)

És végül a top 3:

  1. Volkswagen T-Roc: 54,960 eladás. (+50% az előző évhez képest) A Volkswagen T-Roc állandóan népszerű választás Európában, és ez a tendencia a közeljövőben is fennáll. A közelmúltban végrehajtott modellfrissítés javította az autó belső minőségét, ezzel orvosolva az egyik korábbi gyenge pontját.

 VW T-Roc R-Line in weiß vor einem Gebäude, Front und Seite sichtbar(forrás: https://www.volkswagen.hu/)

  1. Dacia Sandero: 60,202 eladás. (+27% az előző évhez képest) A tavalyi második legnépszerűbb modell, a Dacia Sandero, az idei első negyedévben is megőrizte pozícióját. A jó ár-érték arány, a tágas belső tér és a kellemes vezethetőség miatt a modell népszerűsége töretlen.

 az Új Sandero városi autó elölről
(forrás: https://www.dacia.hu/)

  1. Tesla Model Y: 71,683 eladás. (+173% az előző évhez képest) A Tesla Model Y az első negyedév legjobban eladott autója Európában, köszönhetően annak, hogy a gyártási kapacitások növelése és az ellátási lánc problémák csökkenése lehetővé tette a vásárlók számára a gyorsabb kiszállítást. A Model Y előreláthatóan az év végére is az európai piac egyik legnépszerűbb terméke lesz.


(forrás: tesla.com)

A teljes lista pedig így áll össze:

(forrás: https://www.jato.com/)


Az elektromos autók térnyerése és a Tesla Model Y vezető pozíciója mutatja, hogy az európai vásárlók egyre inkább az elektromos járműveket részesítik előnyben. A kormányzati ösztönzők és az elektromos autók árának csökkenése tovább erősítheti ezt a tendenciát.

A Dacia Sandero és Dacia Duster sikerét a kedvező árak és a vonzó ár-érték arány biztosítja, amelyek miatt ezek a modellek a költségtudatos vásárlók számára különösen vonzóak. Az európai autóvásárlók számára egyre nagyobb hangsúlyt kap a gazdaságosság és a költséghatékonyság.

A Volkswagen Golf csökkenő eladásai arra utalnak, hogy a népszerű modell pozíciója veszélybe kerülhet a piacon, és felmerül a kérdés, hogy a Volkswagen milyen lépéseket fog tenni a Golf helyzetének megerősítése érdekében. A jövőben érkező új modellek és frissítések valószínűleg segíteni fogják a helyzet javítását.

Összefoglalva, a 2023-as első negyedéves európai autópiaci adatok azt mutatják, hogy az elektromos járművek és a költséghatékony modellek iránti kereslet továbbra is erősödik. Az autógyártóknak alkalmazkodniuk kell ehhez a trendhez, és olyan modelleket kell piacra dobniuk, amelyek megfelelnek a fogyasztók elvárásainak és igényeinek.

(borítrókép: https://pixabay.com/photos/cars-technology-vw-214033/)

süti beállítások módosítása