Reaktor

A legkelendőbb autók Európában

Free Cars Technology photo and picture

Az új autók több mint fele tisztán elektromos hajtással rendelkező jármű volt Európában. 2023 első negyedévének eladásait vizsgálta a Jato Dynamics elemző cég.

Az elektromos autók eladásainak száma 43%-kal nőtt, több mint 219 000 darabot ért el, amelyet a modellválaszték bővülésének, kedvező ösztönző csomagoknak és kedvezőbb áraknak tudnak be. Az elektromos járművek piaci részesedése is rekordszintet ért el, az első negyedévben a teljes európai autópiac 13,4%-át tették ki.

Az év eddigi legnépszerűbb autója Európában a Tesla Model Y lett, amely 71 683 darab regisztrált egységgel zárta az időszakot, és március hónapban is az értékesítési lista élén végzett. A kisebb Tesla Model 3 nem ért el olyan sikereket, mint a crossover változat: márciusban 42%-kal esett vissza az előző évhez képest, és 40%-kal az első negyedévhez képest 2023-ban.

Felipe Munoz, a JATO Dynamics globális elemzője elmondta: "A termelés növekedése és a kevesebb ellátási lánc probléma lehetővé tette a Tesla számára, hogy végre gyorsan kézbesítse járműveit az ügyfeleknek. A Model Y várhatóan az év végére az 5 legjobban eladott termék között lesz Európában."

De nézzük meg a top 10-es listát, hogyan alakultak a legnépszerűbb modellek eladási számai:

  1. Volkswagen Golf: 42,903 eladás. (-8% az előző évhez képest) A Volkswagen Golf hosszú ideje kedvelt az európai piacon, de az elmúlt időszakban mérséklődött népszerűsége. Ennek ellenére továbbra is sokoldalú és jól felszerelt autóként tartják számon.

VW Golf parkt am Straßenrand
(forrás: https://www.volkswagen.hu/)

  1. Renault Clio: 44,134 eladás. (+16% az előző évhez képest) A Renault Clio népszerűsége töretlen, köszönhetően a vonzó dizájnnak és a kiváló üzemanyag-hatékonyságnak. Az új generáció hibrid változata még több vásárlót vonz, és a modellfrissítéssel együtt a jövőben még nagyobb eladási számokra számíthatunk.


(forrás: dunaauto.hu)

  1. Dacia Duster: 45,310 eladás. (+31% az előző évhez képest) A Dacia Duster népszerűsége a kedvező ár-érték arányának köszönhető, valamint a crossover piacon elért sikereinek. A Duster robusztus kialakítása és praktikus beltere is vonzóvá teszi a vásárlók számára.

Új Duster SUV - Újragondolt orr-rész
(forrás: dacia.hu)

  1. Fiat 500: 45,598 eladás. (+30%az előző évhez képest) Az ikonikus Fiat 500 továbbra is slágertermék a kisautók között. Az elektromos változat megjelenése még több vásárlót csábít, emellett a benzinmotoros és a mild-hibrid opciók is népszerűek.


(forrás: fiatszabo.hu/)

  1. Toyota Yaris Cross: 53,050 eladás. (+57% az előző évhez képest) A Toyota Yaris Cross a divatos forma, jó üzemanyag-hatékonyság és viszonylag alacsony ár miatt vált népszerűvé. A Toyota hírnevének köszönhetően a megbízhatóság is hozzájárul az eladások növekedéséhez.


(forrás: schiller.hu/)

  1. Opel/Vauxhall Corsa: 53,307 eladás. (+38% az előző évhez képest) A Peugeot 208 testvérmodellje, az Opel/Vauxhall Corsa, szintén nagy keresletnek örvend. Frissített dizájnjával és a villanymotoros Corsa-e hatótávolságának növelésével további eladásnövekedésre számíthatunk.