Reaktor

Az egészséges mosoly titka: a rendszeres fogorvosi ellenőrzések

Ingyenes stockfotó ápoló, beteg, diagnózis témában Stockfotó
Tudtad, hogy legalább évente, sőt a szakaberek ajánlása alapján félévente el kellene látogatni a fogorvoshoz? Ha még nem, akkor itt az ideje, hogy beépítsd az egészségtudatos mindennapjaidba! Nem jó politika csak akkor fogorvoshoz járni, amikor fáj valami. Érdemes rendszeresen fogászati szűrésen részt venni, ezért összeszedtem milyen ingyenes ellátásokat kínál a magyarországi egészségbiztosítás a fogaink egészségének érdekében.

Hogyan készüljünk fel a fogorvosi látogatásra?

Először is, nézzük meg, ki a területi fogorvosunk, és kérjük telefonon időpontot. Figyeljünk arra, hogy rendelési időben telefonáljunk, hiszen a fogászatokon gyakran váltott műszakok vannak délelőtt és délután. Ne felejtsük el magunkkal vinni a TAJ kártyánkat, a személyi igazolványunkat és a lakcímkártyánkat is, mert ezekre szükség lesz az ellátás igénybevételéhez.

Szerezzünk előnyt a korai felismeréssel!

Ne féljünk a  fogorvostól, hiszen ők rendkívül jól képzett szakemberek, akik nap, mint nap az egészségünkért dolgoznak! Képesek azonosítani a szájbetegségeket és a fogainkkal kapcsolatos problémákat, mielőtt azok megkeserítenék az életünket. A rendszeres szűrések segítenek abban, hogy korábban észrevegyük és kezeljük a bajokat, így spórolhatunk a fájdalmon és a pénzen is!

Ingyen és bérmentve - az egészségbiztosítás által támogatott fogászati ellátások

Az életkorunktól függetlenül több ingyenes fogászati ellátás is jár nekünk! Íme a lista:

  • Sürgősségi ellátás
  • Szűrővizsgálat 
  • Szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog- és szájbetegségek kezelése
  • Fogmegtartó kezelés (fogtömés (esztétikus), gyökértömés, gyökérkezelés)
  • Fogsebészeti ellátás
  • Fogkőeltávolítás (félévente)
  • Ínyelváltozások kezelése

Ezekről bővebb és pontos tájékoztatást a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) oldalán kaphatunk: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/fogorvosi_ellatas

Áh ez csak egy gyulladás…

gondolhatjuk könnyelműen, azonban a gyulladás a szervezetben komoly dolog, nem szabad félvállról venni. A kezeletlen gyulladások súlyos szövődményekhez vezethetnek, mint például a fogágybetegség vagy a fogvesztés. A fog- és ínygyulladásoknak továbbá számos egyéb, a szájon kívüli negatív aspektusa is lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, hajhullás, bőrelváltozások, légúti betegségek és ízületi fájdalmak. Nem is gondolná az ember, hogy a rossz fogak miatt, akár a keringéssel is problémák lehetnek. Szélsőséges példák ezek, viszont bárkivel előfordulhatnak.

How often do you visit a dentist? - Tették fel a kérdést Európa szerte 2017-ben. 


Infographic: Dentist consultations in the EU, 2017

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20191205-1

Ha megnézzük a statisztikát, sajnos eléggé a sor végén vagyunk. Az ábrán láthatjuk, hogy hogyan néz ki éves szinten a fogorvosi látogatások száma egy főre levetítve. A fenti adatokból kiindulva, hazánkban egy ember évente átlagosan 0,7-szer látogatja meg a kezelőorvosát.

 

Tehát, ha a fogaink egészségét és a szép mosolyunkat szeretnénk megőrizni, akkor ne várjunk a problémák megjelenéséig! Menjünk el rendszeresen fogászati szűrésre, hiszen számos ingyenes ellátás áll rendelkezésünkre az egészségbiztosítás keretében. Tartsuk karban a szájüregünket, és élvezzük a fiatalos, ragyogó mosoly előnyeit! És ne feledjük, a területi fogorvosunkhoz könnyedén tudunk időpontot kérni telefonon, csak ne hagyjuk otthon a TAJ kártyánkat, személyi igazolványunkat és lakcímkártyánkat!

(borítókép: https://www.pexels.com)

süti beállítások módosítása