Reaktor

Nyári, házikészítésű fagylalt receptek

super-scoops-ft-2-mag0622-00568f6534a44e0c8a422b66b25d6cf6.jpg

A nyári melegben nincs is jobb, mint egy finom, hűsítő fagylalt. A bolti változatok – bár finomak - viszont sajnos tele vannak adalékanyagokkal és cukorral, így nem mindenkinek fér bele az étrendjébe egy látogatás a fagyizóba. A családomban is van cukorbeteg, illetve laktózérzékeny is, ezért mai cikkem egy általuk inspirált kérdésből ered: miért ne készítenénk el inkább saját fagylaltunkat otthon? Íme három nagyon egyszerű, alap, házikészítésű fagylalt recept, amelyekkel garantáltan lehűthetjük magunkat a forró nyári napokon – és még a hozzávalókat is kedvünkre variálhatjuk!

Vaníliás fagyi

 

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojássárgája

 

+1: A receptek elkészítéséhez a legegyszerűbb fagylaltgépet használtam, de ha nincs ilyen gépünk otthon, akkor helyette jégkrémformába, vagy akár régi joghurtos pohárba is beletölthetjük a fagyi keveréket, ami aztán néhány óra pihentetés után el is készül a mélyhűtőben.

+2: Laktózérzékenyeknek növényi tejjel és tejszínnel, cukorbetegeknek pedig édesítővel helyettesíthetjük az alaphozzávalókat!

 

Elkészítés:

  1. A tejszínt, tejet és cukrot egy serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon felforraljuk.
  2. A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Pár perc múlva a rudat is beletesszük, majd az egészet elkezdjük lassan kevergetni.
  3. A tojássárgáját egy külön tálban felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez, és folyamatos keverés közben addig melegítjük, amíg besűrűsödik.
  4. A keveréket átszűrjük, majd hűtőbe tesszük amíg teljesen kihűl.
  5. A kihűlt masszát a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük. Ahogy már korábban is írtam, ha nincs ilyen gépünk, akkor kisebb műanyag dobozokba is beletölthetjük a fagyi keveréket, majd pedig a mélyhűtőben pihentethetjük. A fagyi állaga nem lesz annyira krémes, de az íze garantáltan ugyanolyan finom marad!

 

Epres fagyi

 

Hozzávalók:

  • 500 g eper
  • 1/2 csésze cukor
  • 500 ml tejszín
  • 1 vaníliarúd

 

Elkészítés:

  1. Az epret megmossuk és félbevágjuk.
  2. Egy serpenyőben a cukrot felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az epret. Addig főzzük, amíg az eper szét nem fő.
  3. A vaníliarúd beljesét kikaparjuk, majd hozzáadjuk az eperhez. Az egészet összeturmixoljuk, majd hagyjuk kihűlni.
  4. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk az eperpüréhez, és óvatosan összekeverjük.
  5. A keveréket a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük.

 

Csokoládés fagyi

 

Hozzávalók:

  • 500 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 1/2 csésze cukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 4 tojássárgája

 

Elkészítés:

  1. A tejszínt, tejet és cukrot egy serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon felforraljuk.
  2. Az étcsokoládét apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad.
  3. A tojássárgáját egy külön tálban felverjük, majd hozzáadjuk a csokoládés keverékhez, és folyamatos kevergetésközben addig melegítjük, amíg besűrűsödik.
  4. A keveréket átszűrjük, majd hűtőbe tesszük amíg teljesen ki nem hűl.
  5. A kihűlt keveréket a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük.

 

Ez csak néhány példa a sokféle házikészítésű fagylalt recept közül, következő cikkemben egy kis csavar is kerül a történetbe... Kísérletezzünk bátran a kedvenc ízeinkkel, és élvezzük az otthon készített, finom és egészséges fagylaltokat a nyári melegben! Fagyira fel!

Reaktor

Facebook

süti beállítások módosítása