A nyári melegben nincs is jobb, mint egy finom, hűsítő fagylalt. A bolti változatok – bár finomak - viszont sajnos tele vannak adalékanyagokkal és cukorral, így nem mindenkinek fér bele az étrendjébe egy látogatás a fagyizóba. A családomban is van cukorbeteg, illetve laktózérzékeny is, ezért mai cikkem egy általuk inspirált kérdésből ered: miért ne készítenénk el inkább saját fagylaltunkat otthon? Íme három nagyon egyszerű, alap, házikészítésű fagylalt recept, amelyekkel garantáltan lehűthetjük magunkat a forró nyári napokon – és még a hozzávalókat is kedvünkre variálhatjuk!
Vaníliás fagyi
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 200 ml tej
- 1/2 csésze cukor
- 1 vaníliarúd
- 4 tojássárgája
+1: A receptek elkészítéséhez a legegyszerűbb fagylaltgépet használtam, de ha nincs ilyen gépünk otthon, akkor helyette jégkrémformába, vagy akár régi joghurtos pohárba is beletölthetjük a fagyi keveréket, ami aztán néhány óra pihentetés után el is készül a mélyhűtőben.
+2: Laktózérzékenyeknek növényi tejjel és tejszínnel, cukorbetegeknek pedig édesítővel helyettesíthetjük az alaphozzávalókat!
Elkészítés:
- A tejszínt, tejet és cukrot egy serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon felforraljuk.
- A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Pár perc múlva a rudat is beletesszük, majd az egészet elkezdjük lassan kevergetni.
- A tojássárgáját egy külön tálban felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez, és folyamatos keverés közben addig melegítjük, amíg besűrűsödik.
- A keveréket átszűrjük, majd hűtőbe tesszük amíg teljesen kihűl.
- A kihűlt masszát a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük. Ahogy már korábban is írtam, ha nincs ilyen gépünk, akkor kisebb műanyag dobozokba is beletölthetjük a fagyi keveréket, majd pedig a mélyhűtőben pihentethetjük. A fagyi állaga nem lesz annyira krémes, de az íze garantáltan ugyanolyan finom marad!
Epres fagyi
Hozzávalók:
- 500 g eper
- 1/2 csésze cukor
- 500 ml tejszín
- 1 vaníliarúd
Elkészítés:
- Az epret megmossuk és félbevágjuk.
- Egy serpenyőben a cukrot felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az epret. Addig főzzük, amíg az eper szét nem fő.
- A vaníliarúd beljesét kikaparjuk, majd hozzáadjuk az eperhez. Az egészet összeturmixoljuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt felverjük, hozzáadjuk az eperpüréhez, és óvatosan összekeverjük.
- A keveréket a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük.
Csokoládés fagyi
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 200 ml tej
- 1/2 csésze cukor
- 100 g étcsokoládé
- 4 tojássárgája
Elkészítés:
- A tejszínt, tejet és cukrot egy serpenyőbe öntjük, majd közepes lángon felforraljuk.
- Az étcsokoládét apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a tejszínes keverékhez. Addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad.
- A tojássárgáját egy külön tálban felverjük, majd hozzáadjuk a csokoládés keverékhez, és folyamatos kevergetésközben addig melegítjük, amíg besűrűsödik.
- A keveréket átszűrjük, majd hűtőbe tesszük amíg teljesen ki nem hűl.
- A kihűlt keveréket a fagylaltgépbe öntjük, majd a gép használati utasítása szerint elkészítjük.
Ez csak néhány példa a sokféle házikészítésű fagylalt recept közül, következő cikkemben egy kis csavar is kerül a történetbe... Kísérletezzünk bátran a kedvenc ízeinkkel, és élvezzük az otthon készített, finom és egészséges fagylaltokat a nyári melegben! Fagyira fel!