Reaktor

Szijjártó Péter: Magyarország Történetének Legnagyobb Szlovén Beruházása -
Zöld Technológiai Fejlődés Alsózsolcán

img_8451.jpeg

A szlovén Andrada-csoport tízmilliárd forint értékű beruházással, melyre a kormány 4,7 milliárd forint támogatást nyújt, a világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építi meg Alsózsolcán. Ezzel minden idők legnagyobb szlovén beruházása valósul meg Magyarországon, ahogyan azt Szijjártó Péter külügyminiszter kedden bejelentette. A beruházás célja, hogy a jövőben teljes mértékben környezetterhelés nélkül zajló elektromos akkumulátorgyártás és újrahasznosítás valósuljon meg. A tervezett üzem évente tízezer tonna akkumulátort képes majd újrahasznosítani, ezzel hozzájárulva a fenntartható technológiai fejlődéshez. Szijjártó kiemelte, hogy a beruházás révén Magyarország a világ második legnagyobb elektromos akkumulátor gyártója lesz, főként a keleti régió nagy beruházásainak köszönhetően.

Az Andrada Group Magyarország Kft., mely részben szlovén magánszemélyek tulajdonában áll, Alsózsolcán éves tízezer tonna kapacitású akkumulátor feldolgozót tervez létrehozni. Erről információkat szereztünk a Borsod Abaúj Megyei Kormányhivatal Közleményéből. Az új üzem célja, hogy Magyarországon működő lítiumion akkumulátor gyárak selejtes akkumulátorblokkjait (melyek nehézfémeket tartalmazó fémoxidok) gyűjtsék, előkezeljék és újrahasznosítsák. A tervezett létesítmény 60.000 négyzetméteren valósulna meg Alsózsolcán, az ÉK-i részén, egy már meglévő ipari park területén. Az üzem három műszakban mintegy 70 alkalmazottat foglalkoztatna, és a meglévő épületet használnák fel, így építkezésre nincs szükség. Az akkufeldolgozó üzemben nikkel, kobalt, mangán és lítium kinyerését tervezik elvégezni. A folyamatok a töltésmentesítéssel kezdődnek, majd következik a nitrogén védelmi rendszer melletti cellaőrlés, szárítás, kalcinálás, a keletkező gázok kezelése és leválasztása, végül pedig légkezelés történik. A tevékenységhez kapcsolódóan a cég egyszerre akár 40 tonna veszélyes hulladékot is tárolna a telephelyen. A tervezett napi járműforgalom 20 személygépkocsit és 2 nehéz tehergépkocsit foglalna magában. A telephelyen a véggázokat és a port is kezelni tervezik, valamint a technológiai szennyvizet is elszállítják. A telepítés helyével kapcsolatos kizáró okokra, a környezeti hatásvizsgálat szükségességére és a környezeti hatástanulmány tartalmára vonatkozó észrevételeket közvetlenül a Környezetvédelmi Hatósághoz lehet benyújtani a közlemény 2023.08.22-i kiadását követő 21 napon belül. Nemrégiben Magyarországon egy hasonló profilú dél-koreai tulajdonú üzem engedélyét vonták vissza az illetékes hatóságok, mivel szabálysértések sorozata történt.

istock-657570574.jpg A tervezett üzem jelentős mértékben hozzájárul majd a zöld energiaforrások terjedéséhez, valamint a fenntartható fejlődés előmozdításához. A támogatással a kormány lehetővé teszi, hogy a beruházás gyorsan és hatékonyan valósulhasson meg, ezáltal elősegítve a magyar gazdaság fejlődését és diverzifikációját.

Ez a jelentős mértékű befektetés nem csak a magyar gazdaságnak, hanem a környezetvédelemnek és a fenntartható technológiának is hosszú távú előnyöket hozhat. A tervezett akkumulátor-újrahasznosító üzem létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország ne csak elektromos akkumulátorgyártás terén erősödjön meg, hanem a zöld technológiák terén is vezető szerepet töltsön be a régióban és a világon.

Ez a lépés összhangban van a globális fenntarthatósági törekvésekkel és az elektromos közlekedés térnyerésével, melynek eredményeként a magasabb hatékonyságú akkumulátorok és az újrahasznosítás kulcsszerepet játszanak a környezetvédelmi célok elérésében. A beruházás és támogatás együttese így lehetővé teszi Magyarország számára, hogy a zöld gazdaság egyre fontosabb szereplőjévé váljon a nemzetközi színtéren.

 

Fotó: Szijjártó Péter facebook

süti beállítások módosítása