Reaktor

Magyarország a Körforgásos Gazdaság Felé – Új Hulladékgazdálkodás és Kiterjesztett Gyártói Felelősség

20230728utomata-uvegvisszavalto-pet-palack-uveg.jpg

A környezetvédelem és fenntarthatóság iránti elkötelezettség napjainkban mindenki számára egyre fontosabbá válik. Magyarország kormánya is  fontos lépéseket tesz annak érdekében, hogy hazánk minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelynek célja a hulladék minimalizálása és az újrahasznosítás előtérbe helyezése. Az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetése a brüsszeli elvárásoknak is megfelel, és számos pozitív változást hoz magával.

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatjátok

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetése azt jelenti, hogy a környezetszennyező termékek gyártói többet fognak fizetni a saját termékeik után keletkező hulladék kezeléséért. Ez ösztönzi a gyártókat a fenntartható termelés és a környezetbarát csomagolások kifejlesztésére. 

A következő fontos lépés jövő év elején érkezik, amikor is kötelező visszaváltási rendszer lép életbe az országban. Ennek célja, hogy a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát elérjük néhány év alatt. Ez a lépés tovább növeli az újrahasznosítás arányát és csökkenti a környezetterhelést.

Az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vállalja a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását. Ezenkívül a társaság működteti a kötelező visszaváltási díjas rendszert is, amelynek részleteit a 2023. évi 140. számú kormányrendelet tartalmazza.

A Mohu Zrt. feladatellátásáról a korábbi cikkünkben olvashatjátok. 

A kötelező visszaváltási díjas termékek közé tartoznak az üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermékek csomagolásai, kivéve a tej- és tejalapú italtermékeket. Ezeknél a termékeknél a gyártóknak kötelezően a jogszabályban meghatározott jelölést kell elhelyezniük.

Emellett a gyártók önkéntesen is visszaváltási díjas termékké minősíthetnek meghatározott termékeket vagy csomagolásokat, amennyiben erre megállapodást kötnek a forgalmazóval. Ezen termékeken "visszaváltható" megjelölés kell, hogy legyen, és a gyártásukat vagy forgalomba hozatalukat az országos hulladékgazdálkodási hatóság bejelentési rendszerében kell rögzíteni.

A visszaváltási díj összege változó: kötelezően visszaváltási díjas nem újrahasználható italcsomagolások esetén darabonként 50 forint, míg az önkéntesen visszaváltási díjas termékek és az újratölthető palackok esetén a gyártók határozzák meg az összeget, amit a vásárlók a visszaváltás után visszakapnak.

A visszaváltást gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek. Az 1000 főnél nagyobb népességű településeken pedig kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani. A kiskereskedelmi egységek, amelyeknek kisebb az eladótérük, önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez.

A kötelező visszaváltási rendszer nem vonatkozik az évente 5000 darabnál kevesebb terméket forgalomba hozó gyártókra. Emellett a speciális formájú és méretű, automatával vissza nem váltható üvegek kivételt képeznek, de ezek esetében is az előzetes termékregisztrációs eljárás dönt.

Az új rendszert átmeneti időszak előzi meg, így a 2024. június 30-ig bevezetett, de még jelölés és visszaváltási díj nél 

kell forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolások korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak. Ez lehetőséget biztosít a kiskereskedőknek és gyártóknak a zökkenőmentes átállásra és az új rendszer bevezetésére.

Magyarország 2010 óta komoly erőfeszítéseket tesz az újrafeldolgozott hulladék arányának növeléséért. A jelenlegi intézkedések tovább erősítik ezt a törekvést, és a jövőben még magasabbra emelhetik a hulladékok gyűjtési és hasznosítási arányát. Ennek köszönhetően bővül az újrahasznosított anyagok kínálata, és csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása. Mindez hozzájárul a hulladéklerakás és az illegális hulladékelhagyás visszaszorításához, valamint csökkenti a környezeti terheket.

Az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetése és a kötelező visszaváltási rendszer létrehozása egyaránt fontos lépések Magyarország környezetvédelmi erőfeszítéseiben. Ezek a intézkedések lehetővé teszik, hogy az ország hatékonyabban kezelje a hulladékot, csökkentse a környezetterhelést és előmozdítsa a fenntarthatóságot.

Az új rendszer bevezetése ugyanakkor nemcsak a környezetvédelmi előnyökkel jár, hanem gazdasági előnyökkel is. Az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság támogatása új munkahelyek létrehozását is elősegítheti, miközben hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Összességében a kormány döntései és az új rendszerek bevezetése azt mutatják, hogy Magyarország elkötelezett a fenntartható jövő megteremtése mellett. Az ország az új technológiák és az innováció segítségével igyekszik csökkenteni a környezeti terheket és előmozdítani a fenntartható fejlődést, ami mindannyiunk közös érdeke.

Ez az új hulladékgazdálkodási és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer egy lépés a helyes irányba, és a jövőben még további intézkedésekre lehet számítani, amelyek segítik Magyarországot abban, hogy a környezetbarát és fenntartható jövő felé haladjon.

süti beállítások módosítása