Reaktor

Ebben jobbak vagyunk, mint elődeink többsége

Gyakran találunk ki sztereotípiákat a nagyszüleink korosztályáról, majd erre válaszként születnek cikkek, ahol megvédik az idősebb generációt. Természetesen hiába sok mindenben ügyesek a mai nyugdíjasok, van, amiben mi tudatosabbak vagyunk. _7054afc4-92f8-4c77-bf1d-67c391314c68.jpg

Az egészségünk az egyik legfontosabb dolog, ebben pedig tapasztalatom szerint sokkal felelősebbek vagyunk. Bizonyára sokaknak ismerős, hogy férfiatlan az, ha egy ember gyakran jár az orvoshoz. Egyesek kifejezetten csak akkor mentek orvoshoz, ha már egy betegség miatt elviselhetetlen fájdalmuk volt. De említésre érdemes az az idősek körében gyakran hallható vélekedés is, ami szerint a genetika meghatározza azt, hogy ki meddig és milyen egészségi állapottal él. Ez alapvető tévedés, hiszen már régóta bizonyított tény, hogy az esetek túlnyomó többségében minimum erősen befolyásoló hatású az életmód, avagy az alvás, étkezés, testmozgás és stressz milyensége. Nagyon ritka az olyan eset, amikor nem az életmód miatt alakul ki valamilyen betegség, még ha hajlamos is rá a páciens.

A fiatalok körében pozitív változás, hogy egyre nyitottabbak az a súlyzós edzésre, ez pedig a testi egészségen túl a szellemi jóléthez is hozzájárul, mert önbizalmat és a társas kapcsolatokban elismerést ad, ha valakinek esztétikus és egészséges a fizikuma. 

Az étkezés tekintetében izgalmas terület a kávéfogyasztási szokás. Egyrészt nem mindegy, hogy mikor, mennyit és milyet iszunk. Kutatások alapján korán reggel nem érdemes kávét fogyasztani, viszont délelőtt már hozzájárul ahhoz, hogy nap közben frissebbek legyünk, de csak ha eleget aludtunk. Figyelembe kell venni azt is, hogy éhgyomorra nem szabad kávézni, mert a gyomornak nem tesz jót, ez különösen fontos a refluxosok esetében. Az már kevésbé egészségügyi, inkább igény szerinti különbség, hogy az én generációm nem csak a hatása, hanem az íze miatt is, mint gasztronómiai remekművet fogyasztja a kávét. Tehát nem elégszik meg a legolcsóbb instant vagy darált kávéval, másrészt az elkészítés során is odafigyel, hogy ne égett kávét igyon, hanem valóban pörköltet. Ebben én viszont kivétel vagyok, mert a kotyogós kávéfőzőről nem mondok le, nekem az adja meg a kávézás hangulatát itthon. További generációs különbség a kávé hőmérséklete, mi a meleg kávé helyett a hideget preferáljuk.

_ba6cfab4-d239-46ac-9aa1-d5f87d8f1fc4.jpg

Kávéval szemben viszont a fiatalokra kevésbe jellemző a napi rendszerességű alkoholfogyasztás. Szintén a nagyapáink korosztálya vélte úgy, hogy egy pálinka ebédkor egészséges, na meg egy pohár bor is serkenti a vérsejtek termelődését, meg az emésztésnek az is jót tesz. Én a népi bölcsességeket nagyon szeretem, mert van bennük igazság. De érdemes elhatárolni a klasszikus népi bölcsességeket az alkoholfogyasztást jó dologként bemutató közhelyektől. Ugyan is az alkohol a legkisebb mennyiségben is egészségtelen, ezzel pedig a Z generáció nagyon is tisztában van. 

Bizonyára sokaknak lehet ismerős az idősek internetes jelenléte is, ami sokszor komikusnak tűnhet, mert a nyugíjasok nem mindig érzik a súlyát annak, amit a virtuális világban írnak. Így több Facebook csoport is alakult már arra, hogy ezeken a komikus megnyilvánulásokon jókat nevessenek. Az agresszív kommentek, indokolatlanul giccses GIF képek a legtöbb unokának nem ismeretlenek. De kiemelendők az internetes csalók is, akik előszeretettel lopják el a nagymamák és nagypapák nyugdíját különböző, fiatalabbak számára abszolút átlátszó, de a naivabb időseket megtévesztő csalásokkal. Felelős internethasználat terén tehát szintén jobban áll az én generáció, de tény, hogy a cikkben felsoroltak nem feltétlenül alkotnak nagy szakadékot, inkább csak erős javulást lehet tapasztalni.

Példaként hozható az alkoholizmus problémája, ami minden generációt érint, de a fiatalok már nem próbálják megmagyarázni, hogy az jó. Ez már is egy pozitív változás abba az irányba, hogy csökkenjen rendszeres alkoholfogyasztók száma. 

A konklúzió tehát, hogy nem mi vagyunk jobbak, hanem a körülmények változtak, ami pedig az elődeinknek köszönhető. Ők építettek fel mindent körülöttünk, így nekünk jobb lehetőségek adottak. Az, hogy a lehetőségekhez mérten melyik generáció hoz ki többet, nem lejátszott meccs még, de nem is verseny, hiszen a generációknak egymást kell segíteni, nem szemben állni egymással. Egyébként pedig vannak fiatalos idősek és olyan fiatalok, akikre kevésbé jellemzők a Z generációs stílusjegyek, tehát ebben a tekintetben ugyan vannak tendenciák, de általánosítani semmiképp sem lehet.

50689.gif

Az előző két képet a Bing mesterséges intelligenciája készítette, ezt a jellegzetes GIF-et viszont még ember szerkesztette meg. Vajon a jövőben az idősek is elkezdik használni az AI-t?

süti beállítások módosítása