Reaktor

Magyarország új köztársasági elnöke: Dr. Sulyok Tamás

55043045_e2fc888d0d739cbfee2879a2d11d068e_wm.jpg

2024 február 26-án az Országgyűlés megválasztotta Dr. Sulyok Tamást Magyarország új köztársasági elnökévé. 2024. március 5-én fog hivatalba lépni.

Dr. Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. Ezt követően 1991-ig jogtanácsosként, azután pedig ügyvédként dolgozott, 2000-től tizennégy évig pedig osztrák tiszteletbeli konzul volt. 2013-ban szerzett - szintén Szegeden – PhD fokozatot, témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete volt. Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, következő évben már elnökhelyettes volt. Majd 2016. november 22-én az Alkotmánybíróság elnöke lett. 2024. február 24-én az Országgyűlés Magyarország köztársasági elnökévé választotta.

 Dr. Sulyok Tamás volt az egyetlen olyan személy, aki megszerezte a képviselők egyötödének a támogató aláírását, így egyedül ő volt érvényes államfőjelölt. A titkos szavazásban 146 képviselő adta le szavazatát, melyből 7 szavazat volt érvénytelen.

Dr. Sulyok Tamás 134 igen, 5 nem szavazattal és 0 tartózkodással lett az új államfő.

sulyok-tamas-1200x640.png(forrás: https://civilek.info/2024/02/22/sulyok-tamas-alkotmanybirot-javasolja-a-fidesz-kdnp-frakcioja-koztarsasagi-elnoknek/) 

Az ünnepélyes eskütételt és a Himnusz eléneklését követően, az új államfő fogadta a gratulációkat, majd beszédet tartott. Beszédét azzal kezdte, hogy neki nem célja most politikai beszédet tartani, hiszen ez jogászként és az Alkotmánybíróság elnökeként nem lenne elegáns. Majd a joggal való kapcsolatáról és a jog iránt érzett szeretetéről beszélt. Dr. Sulyok Tamás köszönetet mondott a szüleinek, a feleségének, gyermekeinek és unokáinak.

Az új államfő ismét visszatért a jogi témára, szerinte a jog az egymással versengő értékek kiegyenlítésének fő eszköze. A közjogi bíráskodás fő feladata ez az értékkiegyenlítés. Megígérte, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok értékkiegyenlítésén fog dolgozni.

Az előítéletektől mentes bizalom, kölcsönös megértés útján szeretne a továbbiakban is dolgozni.

Ezután Európáról és az európaiságról szólt.

36978017_e7ee3e24a7c4bab94bcfa29c47b39aef_wm.jpg (Forrás: https://index.hu/belfold/2024/02/22/koztarsasagi-elnok-bejelentes-kormany-fidesz-orban-viktor/)

,,A magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető.”

Magyarország múltja és jelene is értelmezhetetlen európaiság nélkül. Olyan Európát akar, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél, de Európa jövője az összes tagállamon múlik. Sulyok Tamás szerint az ország nem a szuverenitását adja oda az Európai Uniónak, hanem csupán hatásköröket.

Majd a nemzeti identitás és a (nép)szuverenitás fontosságáról beszélt. Az Alaptörvény értékrendje szerint, transzparensen az előbbiekben felsorolt értékek mentén szeretné ellátni hivatalát. Cselekedeteivel szeretné azt kifejezni, hogy a magyar nép a jogot minden eszközzel érvényesíteni kívánó nemzet, noha szerinte ezt Európa nem érti meg igazán.

Beszédét egy anekdotával fejezte be, melynek utolsó mondata:

„Mi is magyarok, megpróbálunk élni, amíg lehet.”

A képviselők és a Kormány tagjai álló tapssal kísérték ezt.

A köztársasági elnökválasztás lezárásaként felhangzott a Szózat.

 

(Borítókép forrása: https://index.hu/belfold/2024/02/26/orszaggyules-parlament-orban-viktor-sulyok-tamas-koztarsasagi-elnok-allamfo-fidesz-kdnp-ellenzek-novak-katalin-nato-svedorszag/)

süti beállítások módosítása