Reaktor

Csupán egy kép alapján meg tudod mondani melyik országban vagy?

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő GeoGuessr játék lényege pont ez: A Google utcakép (streetview) segítségével leraknak a világ egy random pontjára, és a játékos feladata, hogy kitalálja, a világtérkép mely pontján található a bemutatott utcakép.

Lássunk egy példát erre, a kép alapján mely országra tippel a kedves olvasó? elso.png

A helyes válasz Törökország. Ezt a legkönnyebben az autópálya melletti hirdetőtábla alapján láthattuk. A Geoguessr játékosok egyik legnagyobb segítsége az országokban beszélt nyelvek ismerete. Egy sokat játszó játékos már ismeri a thai és a hindi betűk közti különbséget, az orosz és ukrán „utca” szó különböző írásmódját, vagy a maláj arab-angol-maláj nyelv keverést a táblákon.

Persze ennél van komolyabb szint is, de ahhoz először a játékmódokat érdemes ismernünk. A játék 3 féle játékmódot használ a térképen, a Moving módot, amelyben tudunk mozogni az úton előre és hátra is, a No Move módot, amikor egy helyben maradunk és csupán a kamera segítségével tudunk körbenézni, és az NMPZ módot, amelyben csupán a képet kapjuk meg, és csak annyi információnk van amennyi a képen található.

Az igazi geodetektívekek persze ez is elég. A felkapott TikTok és youtube videós, Rainbolt olyan videókat töltött fel, amelyben 0,01 másodpercen belül megtalálja a megfelelő utat.

Na de mi alapján? Felezővonalak, áramvezető oszlopok, útmenti jelzőtáblák, domborzat, éghajlati adottságok, google autó, vezetési oldal, telefonszámok, fű színe, építészeti jellegzetességek és minden egyéb ország és régió jellemző. Rengeteg olyan apró jel van, ami alapján megtalálhatjuk keresett pontunkat.

Egy újabb felvétel, ahol több, a geoguessr világában úgynevezett „meta” van jelen:

Ez egy viszonylag egyszerűen megállapítható Peru, méghozzá a következők miatt: Fekete-fehér oszlop, Velocidad felirattal, ami a spanyol nyelv miatt kizárólag Peru lehet. További meta a külső fehér vonalak és a belső sárga felezővonal, a háttérben a vöröskő épületek, ami leginkább Bolíviára és Perura (kis részben Argentínára) jellemző és természetesen a klíma-domborzat kettős, ami szintén jel lehet Perura.

A Geoguessr-t 2013-ban ez svéd fejlesztő Anton Wallén találta ki, azóta a Geoguessr csapata 50 főre duzzadt. A játék népszerűsége az elő GeoGuessr influenszerrel, GeoWizarddal kezdődött, majd a már említett Rainbolttal olyan népszerűséget kapott, hogy már több, mint 40 millió felhazsnlói profillal rendelkezik a játék. Azóta több GeoGuessr influenszert is találhatunk, többek között magyarokat is, például GeoZeneszerzőt, aki rendszeresen közvetít a játékról.

A világ legjobb játékosai idén a World Cup-on, a világkupát fogják összemérni erejüket, ahol Magyarország legjobbjai, Debe és Szalek is ott lehetnek. A Világkupát megelőzik a kontinens kvalifikációk, melynek európai fordulója április 12-én lesz. Ha itt sikerülne Szaleknek vagy Debének kvalifikálnia magát, ott lehetnek a fináléban, Stockholmban.

Persze mikor első alkalommal játszunk, akkor általában még ötletünk sincs arról, hogy mos Malajziában, a Fülöp-Szigeteken, vagy esetleg Ecuadorban vagyunk. Ezt csupán gyakorlással lehet jobbá tenni, Rainbolt is ezt mondta, mikor arról kérdezték, hogy lett ilyen jó a játékban. Vannak olyan oldalak is, amelyek arra specializálódtak, hogy ezeket az ország metákat összegyűjtik és specifikus gyakorló térképeket készítenek hozzá. Ilyen oldal a plonkit.net is.

És akkor a végére néhány feladvány kép, melyben pirossal jelöltünk néhány metát, amely segíthet a megoldásban. A cikk végén találjátok a helyes válaszokat.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

(1. Malajzia (Johor), 2. Észak-Olaszország, 3. Észak-Nyugat Oroszország, 4. Malajzia, 5. Japán (Hokkaidó))

süti beállítások módosítása