Reaktor

Új sportok, régi helyszín: Olimpia Párizsban

A négyévente megrendezésre kerülő nyári olimpiai és paralimpiai játékok az egész világ figyelmét magukra vonják. Szinte minden ország képviselteti magát legjobb sportolói által, akik az érmekkel járó hatalmas dicsőségért több, mint 300 versenyszámban mérettetik meg magukat. Egy olimpia elképzelhetetlen úszás, szertorna vagy éppen atlétika nélkül, de a megszokott, és már az ókorban is űzött sportágakon túl minden olimpián feltűnnek újabb és újabb diszciplínák. A 2024-es nyári olimpiai játékok helyszíne Párizs lesz, ami London után a második olyan város a világon, mely három alkalommal szervez olimpiát. 1900 és 1924 után 2024-ben a francia fővárosba visszatérnek az ötkarikás játékok, de ezúttal olyan új sportágakkal, mint a breaktánc, a gördeszka, a szörf és a falmászás.

parizs_o.jpg

Fotó: EPA/Etienne Laurent

Breaktánc

A 2018-as Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpián lehetőségük volt a breaktáncos fiataloknak megmérettetni magukat, de egészen 2024-ig kellett várniuk arra, hogy ezt a világ „legnagyobb színpadján”, az olimpián is megtehessék. A breaktáncosok versenyében 16 női és 16 férfi induló vehet részt, akik közül nemenként egyszerre ketten vannak a színpadon. Ők egymás ellen mutatják be a mozdulataikat egy DJ által adott ritmusokra, aki pedig jobban lenyűgözi a zsűrit, az továbbjut a következő fordulóba. A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) lehetőséget ad az olimpiát szervező országnak, hogy az adott államban népszerű sportágakat a programra tűzze, természetesen ez csak a NOB engedélyével valósulhat meg. A breaktánc Franciaországban nagyon felkapott, elsősorban a fiatalok körében, és sokan komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy az olimpia tovább fogja növelni a sportág ismertségét. A breaktáncosok párizsi olimpián való részvételének bejelentését követően 2020. decemberében megalakult a Magyar Breaktánc Szövetség, melynek fő célja a fiatalok elkallódásának megelőzése.

Gördeszka

A gördeszka olimpiai bemutatkozására a pandémia miatt 2021-ben megrendezett 2020-as ötkarikás játékokon került sor, ahol a sportág bebizonyította, hogy helye van az olimpiai programban. A legjobb deszkásoknak Párizsban négy (nemenként kettő) aranyéremért lesz lehetőségük megküzdeni. A deszkázás egyik legnagyobb élő legendája, Tony Hawk szerint „Nagyobb szükségük van ránk, mint nekünk rájuk”, utalva az olimpia nézőinek öregedésére, melyet a NOB többek között a gördeszkázás programba való beillesztésével próbál ellensúlyozni.

Szörf

A hullámlovaglás szintén 2021-ben szerepelt első alkalommal az olimpiai programban. A szörfösök versenyének lebonyolításához egészen speciális körülmények szükségesek, melyekkel Párizs nem rendelkezik. Az olimpia szervezői úgy döntöttek, hogy 2024-ben a hullámlovaglás olimpiai versenyeit a francia fővárostól 15.000 km-re fekvő Tahiti szigetén rendezik meg, amit a NOB végrehajtó bizottsága jóváhagyott.

Falmászás

A 2021-es tokiói bemutatkozását követően a párizsi ötkarikás játékok programjában szintén ismét helyet kapott a falmászás. A mászás, mint versenysport dinamikus fejlődése és elterjedése megkérdőjelezhetetlen, így az olimpiai programba való felvétele teljesen beleillik a NOB fiatalok felé való nyitásának stratégiájába. A tokiói versenyben mindössze 2 aranyérmet osztottak ki: egyet a nők és egyet a férfiak összesített legjobbjának. Minden versenyzőnek meg kellett mérettetnie magát gyorsasági, nehézségi és boulder számban, ami eltért a sportban megszokott versenyzési szabályoktól. A kezdeti problémákat felismerve Párizsban már módosulnak a falmászás versenyszabályai: a nők és a férfiak egyaránt két formában mérettethetik meg magukat, egy gyorsasági, illetve egy a nehézségi és boulder mászást ötvöző számban.

A BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a falmászás versenyszámokban a 2024-es párizsi olimpiáig egy két állomásból álló selejtezősorozat vezet. Magyarország számára nagy elismerés, hogy Shanghaj után, a selejtező második fordulójának Budapest, annál is pontosabban a Ludovika Campus ad otthont, ahol 2024. június 20 és 23 között harcolnak majd meg a legjobbak az olimpiai kvótákért. „Sanghaj és Budapest tökéletesen illeszkedik az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójába: ideális hátteret biztosít az olimpiai mozgalom új, izgalmas fejezetéhez”- mondta Thomas Bach, a (NOB) elnöke. Schmidt Ádám, Magyarország sportért felelős államtitkára szerint „Magyarország számára nagy lehetőség, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat házigazdája lehet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság felkérése újabb elismerése annak, hogy hazánk az elmúlt időszakban kiemelkedő színvonalon szervezett meg jelentős nemzetközi sporteseményeket”.

Miután pedig Budapesten kiderült, hogy kiknek lesz lehetőségük harcba szállni az olimpiai érmekért, érdemes lesz figyelemmel követni az új sportágak versenyeit, melyek a szervezők reményei szerint színesíteni fogják az ötkarikás játékok programját.

süti beállítások módosítása