Reaktor

Mi történt valójában Pócspetriben, a rendőrgyilkos faluban?

petri_jpg_1200x630_q85_crop-center_upscale.jpg

Pócspetri egy apró falu Szabolcs-Szatmár-Beregben, ami 1948-ban arról vált híressé, hogy ,,rendőrgyilkos falu"-nak bélyegezte a szocialista hatalom. Évtizedekig tilos volt róla beszélni, a falu teljes közössége feketelistán volt. Pedig ami történt, az csak a kommunista rezsim koncepciós pere volt, ami egyedül azt célozta, hogy teljes félelmet keltsen az emberekben és senki ne lázadjon az iskolák államosítása miatt.

De mi történt valójában?

Pócspetri községházáján gyűlés alakult ki, ahol a városi vezetők egyeztettek az iskola államosításáról. Itt valójában már semmilyen lényegi döntést nem hoztak meg, hiszen az állami vezetés parancsát végre kellett hajtani, ami egyértelmű volt: az egyházi iskolákat államosítani kell.

Azonban a falu lakói azt hitték, hogy az iskola kérdése ott és akkor dől el a községházán, ezért odamentek, hogy minél hamarabb értesüljenek a történésekről. Az iskolában elhúzódott a városi elöljárók megbeszélése, az emberek türelmetlenné váltak. Amikor többen megunták a várakozást, néhányan megpróbáltak felmenni a lépcsőn, hogy az ablakon benézve, kívülről lássák, hogy mi történik bent. Azonban a külső lépcsőkön 2 rendőr állt puskával, akik a puskával ütögették az embereket, hogy távol tartsák őket a bejárattól.

Azonban ahogy az embereket ütögették, az egyik rendőr a puskatust véletlenül a kőfalnak ütötte, ami elsült és nagyon szerencsétlen módon a rendőr halálos sebeket szenvedett.

A balesetkor jelen lévő emberek tudták, hogy a szocialista vezetés ezt nem fogja balesetnek elkönyvelni, ezért kétségbeestek. Mivel féltek a szovjet megtorlástól, ezért az ott lévő tanító, Som István elrendelte, hogy vágják el a telefon vezetékét, így akadályozva meg, hogy a hír eljusson a fővárosba.

161128_pocspetri_cimlap.jpg

A hír azonban eljutott Pestre, a sajtó is nagyon gyorsan felkapta az ügyet. Szinte azonnal uszító cikkeket kezdtek írni Pócspetri lakosai ellen, rendőrgyilkosnak bélyegezték az egész falut, a tények szóba sem kerültek ezekben a cikkekben.

A nagy felhajtás miatt Péter Gábor és Kádár János személyesen mentek el Pócspetribe, ahol elkezdték a megtorlást: az egész falut erőszakkal letartóztatták, a nőket és a gyerekeket bezárták a házakba, az állatokat senki sem tudta etetni, így néhány nap alatt az állatok többsége éhen halt. A férfiakat összeterelték és kínozták: derékszögben kellett állniuk és a fejükkel egy ceruzát tartani a falhoz, ha pedig a ceruza leesett, megverték őket.

38427051_862e4b2347e7bce3258c1533fb26f433_wm.jpg

A koncepció

A szovjetek koncepciója egyszerű volt és nélkülözött minden valóságalapot. Eszerint a pap, Asztalos János bujtotta fel az embereket, hogy támadjanak a rendőrökre, és öljék meg őket, mert államosítani akarták az iskolát (az nem zavarta a szovjeteket, hogy Asztalos bent ült az iskolában az elöljárókkal a megbeszélésen. A koncepció szerint a gyilkos Királyfalvi Miklós volt. Azért volt ideális gyilkos-jelölt a kommunistáknak, mert a Horthy-korszakban jegyző volt és tisztként szolgált.

A per

Az eljárást - jogszerűtlenül - Budapesten tartották, statáriális eljárás volt. Minden vallomás, ami elhangzott, azt kínzással szedték ki a tanúkból és a vádlottakból.

Királyfalvit Miklós testévét úgy megkínozták, hogy saját testvére ellen vallott.

Utólag kiderült, hogy fizikai képtelenség volt úgy elkövetni a gyilkosságot az adott fegyverrel ahogy a koncepcióban volt, ezért a tárgyalásra már egy teljesen más fegyvert vittek be és azzal mutatták be a történéseket.

fmafi19485691032.jpg

A vádlottat három napon belül halálra ítélték, nem volt lehetősége perorvoslatra, így őt felakasztották. Asztalost is halálra ítélték, de ő később kegyelmet kapott. Som István pedig 20 év szabadságvesztést.

A per utóélete

Pócspertri évtizedekig meg volt bélyegezve. Lakóit nem vették fel sem gimnáziumba, sem egyetemekre.

1989-ben perújítást kezdeményeztek, ahol Som Istvánon kívül mindenkit felmentettek Őt azért nem, mert az ítélet indokolása szerint ő elvágta Pócspetrit a külvilágtól.

1993-ban a második perújítási tárgyaláson már Som Istvánt is felmentették.

Noha a rendőrgyilkos falu pere felmentéssel végződött, ez nem teszi semmissé azt, hogy megkínozták a falu lakóit, hazugságok alapján végeztek ki és börtönöztek be embereket és egy teljes falut feketelistán tartottak évtizedekig, így lehetetlenítve el egy teljes közösség életét.

süti beállítások módosítása