Reaktor

Létezik-e a Kennedy-átok?

A 20. Század második felében a Kennedy család számos tagja tragikus körülmények között hunyt el. Természetesen a család leghíresebb tagja – John Fritzgerald Kennedy – elleni merénylet vált a legemlékezetesebbé, de a Kennedy família több másik tagja is az elnökhöz hasonló életutat járt be. A médiában már az első tragédiák után, jóval az elnök meggyilkolása előtt a ’Kennedy-átokról’ cikkeztek, de a családot ért katasztrófák sorát tekintve jogos a kérdés, vajon tényleg átok ül-e a Kennedy-k felett?

A felemelkedés évei

A család története pontosan úgy indult ahogy várnánk: idősebb Patrick Kennedy az anyagi instabilitás elől menekülve elhagyta Írországot, hogy az Egyesült Államokban próbáljon szerencsét. A Kennedy család közéleti szereplését és befolyásszerzését Patrick fia alapozta meg, majd ezt követően a család hosszú évtizedekig az amerikai politikai élet meghatározó szereplője volt. John F. Kennedy 1947-ben vált a kongresszus tisztségviselőjévé és a család legalább egy tagja egészen 2011-ig tisztséget töltött be a képviselőházban. A Kennedy család azon tagjai, melyek politikai feladatokat láttak el, egyfajta referenciapontként szolgáltak a közélet szereplői szemében, hiszen a Kennedy-k nagy politikai hagyománnyal rendelkező, befolyásos családnak számítottak a kor Amerikájában. A politikai sikerek és a vagyonszerzés azonban nem tartott sokáig, a család már a nagy sikerek előtt tragédiák sorát szenvedte el.

Az átok évei

A családot sújtó balszerencsék sorozata Rosemary Kennedy (az elnök húga) betegségével kezdődött, aki minden bizonnyal egy, a szülés során fellépő komplikáció miatt mentális problémákkal küzdött. Kezelésére – apja nyomására – lobotómiát is bevetettek, de az operáció csak tovább súlyosbította Rosemary állapotát, aki egész felnőtt életét egészségügyi és pszichiátriai intézmények sorában töltötte.

rosemary_kennedy.jpg

Rosemary Kennedy

Forrás: JFK Library

Az elnök bátyja, Joseph a második világháborúban hunyt el csupán 29 éves korában, amikor egy bomba becsapódása miatt repülőgépe lezuhant. John F. Kennedy másik húga is repülőszerencsétlenségben vesztette életét mindössze 28 évesen Franciaországban. Az elnököt beiktatása után bő három évvel gyilkolták meg egy dallasi kampányeseményen. A nyitott tetejű autójában ülő elnök halálos golyótalálatot kapott, állapota menthetetlen volt.

jfk.png

Kennedy elnök percekkel a merénylet előtt

Forrás: Wikipédia

 

A merénylet okozta országos sokkot még fel sem dolgozta a Kennedy család és a közvélemény, amikor 1968-ban a néhai elnök öccsével, Robert Kennedy-vel is merénylő végzett. A demokrata szenátort elnökjelölti kampánya közben érte a halál. John és Robert öccse egy évvel a középső testvér halála után halálos autóbalesetet okozott, melyben utastársa életét vesztette. Edward Kennedy cserben hagyásos balesetet okozott, hiszen a mellette ülő súlyosan sebesült hölgyet magára hagyta és csak órákkal később ismerte be tettét. Ugyan Edward nem került börtönbe, az eset megakadályozta, hogy bátyjaihoz hasonlóan kibontakozzon politikai karrierje. Az incidens után visszavonult, de a közéletből nem tűnt el teljesen. 1980-ban például Jimmy Carter elnökjelölt elleni kampánytevékenységével került ismét reflektorfénybe.

senator_edward_kennedy.jpg

Edward Kennedy napjainkban

Forrás: JFK Library

Az 1968-ban meggyilkolt Robert Kennedy fiát 1984-ben találták holtan egy hotelszobában Palm Beach-en, de az ő esetében kizárható az idegenkezűség, hiszen köztudottan függőségekkel küzdött és a halottkém kokain és fájdalomcsillapító szerek túladagolását állapította meg. Robert fiatalabbik fia is tragikusan korán halt meg, ő síbaleset áldozata lett Aspenben. John F. Kennedy fia sem érte meg az öregkort, hiszen 1999-ben tapasztalat nélküli repülőgéppilótaként zuhant az Atlanti-óceánba gépével, ahol feleségével együtt vesztek a mélybe.

Napjainkban a sajtó ifj. Robert F. Kennedy politikai ambícióiról számol be. Robert JFK öccsének fia, karrierje során számos területen alkotott maradandót. Az Egyesült Államokban főként íróként ismerik, hiszen több New York Times bestseller mű szerzője.

robert_kennedy_jr.webp

Ifj. Robert F. Kennedy

Forrás: Britannica

A közéletben vakcinaellenes megnyilvánulásairól és különböző témákat érintő összeesküvés elméleteiről ismerik. Indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson, ahol 70 éves politikusként a fiatalabb jelöltek közé sorolható. Ugyan karrierje során a demokrata párt színeiben tevékenykedett, az elnökválasztáson független jelöltként indul. Kampányában sokat példálózik a megfelelő személyi védelem hiányáról és gyakran hivatkozik a családját ért tragédiákról. Vajon ifjabb Robert F. Kennedy is hisz a Kennedy-átokban?

süti beállítások módosítása