Reaktor

Nápolyi-öböl: egy tökéletes Itália-élmény

pexels-kelly-17311125.jpg

A kultúraszerető ember számára Itália kimeríthetetlen és megunhatatlan desztináció. Olaszország az európai kulturális örökség annyi értékes kincsét rejti magában, hogy nem közhely az állítás, miszerint egy élet sem elég azok megismeréséhez. Éppen ezért, ha az ember olaszországi kirándulást tervez, komoly kompromisszumokat kell kössön, amikor kiválasztja úti célját. Más észak és más dél, más Róma mint Milánó, más Szicília, mint a csizma sarka és még sorolhatnánk. Hova érdemes akkor utazni? Igazság szerint mindenfele, de van egy szűkebb környék, ahol sok minden összpontosul abból, amit a vendég vár Olaszországtól: felbecsülhetetlen épített örökség, gyönyörű természet, jó pizza és olasz életérzés. Ez pedig nem más, mint Nápoly és a Nápolyi öböl.

Utazás és szállás

Nápoly városa Budapestről a diszkont légitársaságok járataival gyakran igen kedvező áron, könnyen elérhető. A repülőút szűk két óráig tart és a nápolyi repülőtér is nagyon közel van a belvároshoz (némi sétát követően akár a helyi 182-es járattal, fillérekért is bejuthatunk a központba). A nem éppen precízen szervezett, de Google Maps segítségével összességében jól használható Nápolyon belüli tömegközlekedés 1,5 eurós vonaljegyekkel vehető igénybe, míg a Nápolyi-öbölben a Circumvesuviana nevű HÉV szerű vonattal, illetve hajókkal közlekedhetünk (utóbbi ára borsosabb). Szerencsére jó szálláslehetőségekből sincs hiány: megfizethető hotelek és jó ár-érték arányú AirBnB-k is kifoghatók, bár köztisztasági és közbiztonsági szempontól érdemes egy "jobb környéken" szállást foglalni (pl. Chiaia vagy Centro Storico). A Nápoly központú dél-olaszországi szervezett bűnözéstől turistaként egyébként nem érdemes különösebben tartani, de a rossz környékeket persze jobb elkerülni és a zsebtolvajokra és a "lehúzásokra" mindenhol figyelni kell.

shutterstock_1110463382_1.jpg

Nápoly

Kezdésként itt van persze Nápoly, Olaszország harmadik legnagyobb városa, Campania régió fővárosa. Nápoly egy rendkívül hangulatos, különálló identitására és saját nyelvjárására büszke város. A városra körülbelül két napot érdemes szánni. Megérkezvén érdemes egy kiadós sétát tenni az óvárosban, érintve a híres Spaccanapoli-t, a Via Toledo-t és a Piazza del Plebiscito-t. Sétánk közben (a teljesség igénye nélkül) feltétlenül érdemes felkeresni a Dómot, a Galleria Umberto I-t, az operaházat, a királyi palotát és a Castel dell'Ovo-t. A hátralevő időben érdemes feljutni a Vomero negyedbe a Sant'Elmo erődhöz, illetve kisétálni a Posillipo nyúlványra: mindét helyszínről csodálatos a kilátás a városra, az öbölre és a Vezúvra. Megkerülhetetlen látnivaló a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum is, hiszen Pompei és Herkuláneum számtalan freskója és tárgyi emlékei is többnyire itt vannak kiállítva, így amennyiben az ókori városokat is felkeressük az út során, az élmény csak a múzeum meglátogatásával együtt lehet teljes. Emiatt egyébként Pompei utánra is ideális lehet időzíteni a múzeumot.

Tipp: A Nápolyban töltött időt elképesztő módon fel tudja dobni, ha a szokásos útikönyv mellett Márai Sándor: San Gennaro vére c. fantasztikus könyvét is elolvassa az ember. Így a felszínen túl a mélyebb Nápolyt és egy kicsit a helyieket is meg lehet ismerni.

img_7591.jpeg

Pompei (és Herkuláneum)

Nápoly felfedezése után érdemes felszállni egy Circumvesuviana-ra és a Vezúv felé venni az irányt. Erre található ugyanis a világhírű Pompei városa. Közismert, hogy a közeli Vezúv kitörése által elpusztított város kivételesen eredeti formában konzerválódott, így ma Pompei a világ egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. Pompei nem egy átláthatatlan kőhalmaz, hanem egy 170 hektáros ókori világ, ahol az élet Kr. u. 79-ben egyik pillanatról a másikra megállt. Lakóházak, középületek, templomok, színházak és a forum a mai napig olyan eredeti formában pompáznak, hogy a látogató egy valóságos ókori időutazáson vehet részt. Pompei meglátogatása fantasztikus élmény, a méretéből és a látnivalók mennyiségéből adódóan egy egész napot (ha az ember rajongó, több napot is) érdemes a városra szánni.

Kevésbé ismert, Pompei-nél jóval kisebb, de szintén nagy élmény Herkuláneum városának meglátogatása. A Vezúvhoz közelebb fekvő, kompaktabb település szűk utcái és bizonyos épületei azonban még Pompei-nél is intaktabb állapotban vannak (pl. a híres herkuláneumi csónak). Összességében Pompei persze sokkal látványosabb, de az ókor rajongói számára Herkuláneum is kötelező programpont.

pexels-cristina-serote-12355437.jpg

Vezúv

A Vezúv hasonlíthatatlan látképe és misztikuma az egész utazásunkat végig fogja kísérni, hiszen gyakorlatilag az egész Nápolyi-öbölből jól látható. A vulkánra buszok viszik fel a kirándulókat, a parkolóból egy rövid, de meredek séta vezet fel a csúcsra. A kilátás gyönyörű és a kráter is látványos, azonban mégis érdemes jól megfontolni a túrát, hiszen buszutakkal együtt relatíve drága és sok időt vesz el a Nápoly környéki tartózkodásunkból, pedig még rengeteg a szép látnivaló. A buszok egyébként Herkuláneum és Pompei mellől indulnak: mindenképpen érdemes a pompei-i buszt választani, hiszen jóval olcsóbb és megbízhatóbb a szolgáltatás.

img_7813.jpeg

Sorrentói-félsziget

A Nápolyi-öböl déli oldalán terül el ez a mesés félsziget: természeti csoda és gyönyör az egész vidék. A vasút Sorrentóig visz el, de érdemes beljebb is merészkedni, az összes tengerparti városba rögtön beleszeret az ember. A két legnépszerűbb célpont (nem véletlenül) Positano és Amalfi, de Vico Equense-nél is megéri leszállni. Aki pedig szeret túrázni, mindenképpen járja be a Sentiero degli Dei (Istenek útja) nevű útvonalat, ami Agerola-ból vezet le Positano-ba. A kirándulás egy laza 9 km-es ereszkedés, lélegzetelállító kilátásokkal. A félszigeten egy önálló nyaralást is el lehet tölteni, hiszen csodálatos helyeken lehet strandolni és kirándulni, de legalább két napot mindenképpen érdemes itt eltölteni (Caprival együtt hármat), és ennek megfelelően helyi szállást is érdemes foglalni, ami drágább lesz, mint Nápolyban. A félszigeten Sorrentótól buszokkal lehet közlekedni, amik elvileg rendelkeznek menetrenddel, de érdemes inkább mindent megkérdezni a helyiektől.

pexels-michael-giugliano-2998786.jpg

pexels-ana-eva-4155130.jpg

img_8143.jpeg

Capri

Capri sokak szerint a világ legszebb szigete. Sajnos ez tényleg így van, ezért a Sorrentói-félsziget meglátogatásakor egy napot muszáj a szigetre szánni. A hajóút és maga Capri is nagyon drága, szinte mindig tömeg van és minden nagyon "turistás", de így is nagyon megéri a látogatás. Capri egy utánozhatatlan hangulatú ékszerdoboz, meseszép kilátópontjai miatt nem véletlenül népszerű üdülőhely az ókor óta. A szigetre elég egy nap, nem szükséges Caprin szállást foglalni. A hajójáratok a nagyobb kikötőkből indulnak (pl. Sorrentó, Nápoly).

Az egész utazási tippre igaz, de Caprira különösen, hogy amennyiben az ember hajlandó lemondani a strandolásról és a nyári melegről, a környéket érdemes szezonon kívül (pl. novemberben vagy februárban) meglátogatni. Ekkor minden jóval olcsóbb és a látványosságok döntő többségénél tömeg sincs.

pexels-tetyana-kovyrina-2931007.jpg

Összefoglalás

A Nápolyi-öböl különlegessége tehát, hogy egy relatíve szűk területen rengeteg lenyűgöző és változatos látnivaló érhető el. Az utazásra ideális esetben egy hetet érdemes szánni: jó időbeosztással ennyi idő alatt a legfontosabb helyszíneket kényelmesen be lehet járni. Szállást Nápoly mellett érdemes a Sorrentói-félszigetre is foglalni, időnket pedig ízlés szerint megosztani az épített örökség és a természeti látnivalók megtekintése között. Ha le tudunk mondani a strandolásról, a kirándulást főszezonon kívülre érdemes időzíteni. De igazság szerint bármikor utazhatunk a Nápolyi-öbölbe: soha nem fogjuk megbánni.

 

 (Borítókép: Nápoly / Fotó: Kelly / pexels.com)

süti beállítások módosítása