Reaktor

Milyen volt idén a legnagyobb osztrák rockfesztivál?

Minden év júniusának első felében szervezik meg a Nova Rock fesztivált, mely nem csupán Ausztria, de egész Közép-Európa legnagyobb rock témájú zenei eseménye. A fesztivál 2005. óta a koronavírus járvány éveit leszámítva minden évben felvonultatta a rock, metal, punk rock és hasonló zenei stílusok legmeghatározóbb osztrák és nemzetközi előadóit. A fesztivál már a 2000-es évek végére hatalmas tömegeket vonzott, 2009-ben például több, mint 160 ezren buliztak együtt mindössze három nap leforgása alatt.

Miről különleges a Nova Rock?

A Nova Rock számos szempontból rendhagyó fesztiválnak számít. Az esemény különleges hangulatát a helyszínválasztás adja, hiszen a fesztivál Burgenland tartományban, Nickelsdorf település és a magyar határ közvetlen közelében, a Pannonia Fields nevű szántóföldes területen fekszik. A fesztiválterület egy méretes parkoló zónával és egy még ennél is nagyobb kempingterülettel egészül ki. A színpadok, a kemping és a tengernyi parkoló autó fölé a híres burgenlandi szélkerekek tornyosulnak, melyek az esti koncertek alatt sajátos hangulatot kölcsönöznek. Késő éjjel, mikor már teljes sötétség uralja a területet, a több száz szélkerék vörös jelzőfénye egyszerre villan fel – felejthetetlen látványt nyújtva az akkorra már kissé ittas fesztiválozóknak.

nova2.jpg

A fesztiválterület és a parkoló háttérben a szélkerekekkel

Forrás: Nova Rock

Ami a fesztivál szolgáltatásait illeti, nem kell nagy meglepetésre számítanunk. A legtöbb zenei fesztiválhoz hasonlóan a Nova Rock-on is kaphatunk mindent fesztivál merchandise-tól a sörkülönlegességeken keresztül a lángosig. Ahogy az ételstandok között úgy a látogatók között is szép számmal találunk magyarokat, akik különösen a soproni VOLT fesztivál megszűnése óta minden évben egyre nagyobb számban képviseltetik magukat. A Nova Rock népszerű italkülönlegessége a Spritzer – vagyis fröccs, melyet már-már zavarba ejtő kiszerelésben, egy literes kancsóban kínálnak. A Spritzereket – a magyar szokásoktól eltérő módon – különböző szörpökkel is ízesítik, hogy a bort kevésbé kedvelő vendégek torkán is jobban csússzon. A legkelendőbb ital azonban természetesen a sör, melyből az osztrák Ottakringer sörgyár kizárólag az esemény kedvéért limitált számban egy promóciós verziót is bemutatott.

ottarocker.jpeg

Az Ottakringer Ottarocker nevű söre.

Forrás: Nova Rock

A 2024-es Nova Rock

Az idei lineup különösen erősnek mondható volt, hiszen az évről évre jelenlévő, szinte kötelezőnek mondható előadók mellett igazi világsztárok is felbukkantak. A 2024-es műsor legnagyobb neve vitathatatlanul a Green Day volt, mely a fesztiválokon szokásos egy-másfél órás koncert helyett majdnem kettő és fél óráig zenélt, ezzel valódi koncertélményt adva. A Green Day 2022-es bécsi koncertje sem volt sokkal hosszabb, de a koncertjegy 100 eurónál is drágább volt. Ezt összevetve a Nova Rock 220 eurós bérletárával mindenki számára egyértelmű, hogy a rockfesztivál – melyen a Green Day mellett több tucat igazán színvonalas előadó is fellépett – műsorral, kemping-és parkolójeggyel együtt csábító szórakozási lehetőséget kínált a rockzene kedvelőinek.

Az esti headliner előadókra várva sokan döntöttek úgy, hogy a koncertek helyszínén állnak és biztosítják helyüket az akár órákkal később kezdődő bulikra. A várakozás közben a délután folyamán híresebb és kevésbé híres fellépők alapozták meg a hangulatot, melyek közül érdemes kiemelni a kaliforniai The Interrupters nevű bandát, akik fergeteges hangulatot teremtettek és 50 perces show-juk alatt több ezer fős tömeget vonzottak a színpad közelébe energikus punk rock dalaikkal. A fesztivál első napján érdemes volt még ellátogatni a Billy Talent koncertjére is, akik hozták várt formájukat és hatalmas bulit csaptak annak ellenére, hogy fellépésük alatt még javában fenn volt a nap. A Billy Talent frontembere ugyan sokat veszített a rá korábban jellemző kirobbanó energiából, unalmas koncertnek még így sem nevezhető fellépésük.

A fesztivál második napján a keményebb rock és metal zenében utazó fellépők voltak többségben. A nap headliner-e például az elvont témáiról és mélyre hangolt gitárjátékáról híres Avanged Sevenfold volt, akik annyira lelkesek voltak a metal-t kedvelő közönség láttán, hogy visszafogottabb hangzású lassabb dalaikat nem is játszották.

A szombati nap kétségkívül a legtöbb napijegyes látogatót vonzotta, hiszen a Green Day-hez fogható nevek képviseltették magukat a fesztivál utolsó előtti napján. A Sum 41 búcsúturnéjának egyik utolsó európai fesztiválkoncertje volt ez, mely hatalmas érdeklődést váltott ki – a nap folyamán több ezer Sum 41-os pólót viselő vendéget lehetett látni. A koncert is jól sikerült, de mint az várható volt, a kanadaiak nem érzékenyültek el túlságosan távozásuk előtt, hiszen még több tucat koncertjük lesz a végső búcsúig Torontóban 2025. januárjában.

 

A fesztivál női látogatói a harmadik napon jellemzően Avril Lavigne és Maneskin koncertjeit várták a legjobban, de hazugság lenne azt állítani, hogy a férfiak kisebb lelkesedéssel buliztak Avril leghíresebb számaira – aki mellesleg a Sum 41 frontemberének exfelesége. Az estét Alice Cooper zárta, aki kora ellenére hibátlan műsort adott elő. Az énekes nevével azonosítják a shock rock nevű műfajt, mely számos színpadi kellékkel, színházba illő jelenetekkel és a koncert egészén végigvezetett történettel különül el más műfajoktól. Ugyan az áztató eső sok fesztiválozót a sátrak és autók fedezékébe üldözött, Alice Coopert is szép tömeg hallgatta.

A fesztivál utolsó napján a levezetést a Bring Me The Horizon és az ír rock zenét játszó Dropkick Murphys biztosította. Összességében kijelenthető, hogy a 2024-es Nova Rock abszolút megfelelt a várakozásoknak és minden bizonnyal a legtöbb résztvevő már most várja a fesztivál folytatását 2025-ben.

süti beállítások módosítása