Reaktor

Ki lesz Kamala Harris alelnöke?

Harris erre a hétre ígérte az alelnök-jelölt személyének felfedését. Nézzük, hogy kik lehetnek az esélyes jelöltek:

Mark Kelly:

Mark Kelly, az arizonai szenátor és korábbi NASA űrhajós, egy figyelemre méltó politikai és szakmai karrierrel rendelkező személy. Katonai pályafutása során a haditengerészet pilótájaként szolgált, majd négyszer repült az űrbe, jelentős tapasztalatot szerezve az amerikai űrprogramban. Politikai karrierjét azután kezdte, hogy felesége, Gabrielle Giffords kongresszusi képviselő, merénylet áldozata lett. Szenátorként Kelly kiemelten foglalkozik a közegészségüggyel, a fegyverreformmal és az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel.

2020-ban nyert a republikánus Martha McSally ellen, majd 2022-ben újraválasztották. Kelly mérsékelt demokrata, aki Harris számára potenciálisan erős alelnökjelölt lehet, különösen a nyugati és délnyugati államok választóinak megszólítása terén.

Veterán és űrhajós tapasztalatának köszönhette, hogy elhódította a republikánusoktól Arizona szenátori székét, és ez az a tapasztalat, ami alelnökként is segítségére lehet. A múltja miatt bevonzhatja a csalódott republikánusokat, a mérsékeltségével a harmadik szavazótábort, a fegyver leszerelés ideológiájával a demokratákat is maga mellett tudja. Ráadásul Kelly az illegális bevándorlásban is erős állást képvisel, hiszen Arizona határállam, ez tovább erősítheti Harrist egy olyan rétegben, amelyben ő nem annyira erős.

mark_kelly_official_portrait_117th.jpg

 

Pete Buttigieg

A 42 éves Pete Buttigieg, az Indiana állambeli South Bend polgármestere volt, majd később elnökjelölt, azt követően pedig Biden közlekedési minisztere. Pete Buttigieg az első nyíltan meleg elnökjelölt volt, karrierjében pedig nemcsak a politika dominált, volt haditengerészeti hírszerző tiszt is.  

Pete Buttigieg mellett szól, hogy rengeteg donor áll mögötte, gyorsan és sok pénzt tud mozgósítani, ráadásul több olyan milliárdos támogatását is maga mögött tudja, akik őt szeretnék az alelnöki pozícióba Harris mellet. Azonban Harrisnek számolnia kell Pete ambícióival is, hiszen ha nyernek 2028-ban Harris ellenében indulhat, hiszen a végső célja az elnöki szék betöltése. A másik ellenérv mellette, hogy nem tud több elektori szavazatot mozgósítani, hiszen Indiana egy erősen republikánus állam, Harrisnek pedig talán előnyösebb lenne egy inga-államból választani jelöltet. Arról nem is beszélve, hogy a csalódott republikánusok hogyan reagálnának egy nyíltan meleg jelöltre, az ő szavazatuk pedig döntő lehet.

https_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_221015173921-pete-buttigieg-220922-restricted.jpg

Andrew Beshear

Andy Beshear, Kentucky kormányzója, 2019 decemberében lépett hivatalba a keményen republikánus államban. Második mandátumát 2023-ban ismételten könnyedén megnyerte, taktikája az volt, hogy bár demokrata színekben indult tudatosan távol tartotta magát a nemzeti politikai vitáktól és a demokraták magjától. A 46 éves politikus sikeréhez hozzájárult, hogy édesapja, a volt kormányzó Steve Beshear nyomdokaiba léphetett, aki mélyen tisztelt volt az állam lakosainak körében.

Beshear mélyen vallásos, azonban vallásában a teljes elfogadást hirdeti, miszerint Jézus mindenkit elfogad. Így támogatja a demokraták számára kulcskérdés abortuszhoz való jogot és az LGBTQ jogokat is.

Beshear éles kritikával lépett fel J.D. Vance, republikánus alelnökjelölttel szemben, Iowa államában. Vance magát az Appalache-hegyvidék lakosainak képviselőjeként tartja számon, azonban könyvében, a „Vidéki ballada az amerikai álomról”-ban konkrétan a hegyvidéki lakosok lustaságát tartja a elmaradottságuk és szegénységük fő okának. Kritizálta, hogy Vance csupán néhány nyarat töltött a hegyvidékben, és mégis ez alapján akarja analizálni a lakosokat. Ez a vita akár a jövendőbeli alelnöki vitának az alapjait is lerakhatja, hiszen egyik hegyvidéki a másik ellen harcolna. Beshear ráadásul inga-államból jön, így ez is előnyt adhat Harris kampányához. 

governor-beshear_official-picture_square-scaled.jpg

Josh Shapiro

Josh Shapiro a választás egyik legfontosabb államának, Pennsylvaniának a kormányzója. Várhatóan döntő lesz a választás szempontjából a 19 elektori szavazattal rendelkező állam, így Josh Shapiro az egyik legesélyesebb alelnök jelölt, hiszen államát is mozgosítani tudna.

Mérsékelt Demokrata, zsidó vallásával meg tudja szólítani a konzervatívabb zsidó réteget is, ráadásul az egyik legnépszerűbb kormányzóról van szó, 56%-os támogatottsági rátával.

Shapiro még ügyész korában szerzett hírnevet azzal, hogy a katolikus egyház pedofil ügyeit felgöngyölte államában. Josh Shapiro biztonságos választás lenne, azonban neki is van két gyengesége. Az egyik a nagyon erős kiállása Izrael mellett, ami néhány palesztin párti Demokratát eltántoríthat, a másik pedig, hogy kormányzóként erősen kiállt a magániskolák támogatása mellett, és többször ezt a szektort fejlesztette az állami oktatás helyett.

zu0vittz_400x400.jpg

Néhány forrás szerint még Roy Cooper és Tim Walz neve is felkerült a listára, mindenesetre Harris választása jövő hétre kiderül, hiszen az elnökjelölt megígérte, hogy a következő héten együtt turnézza végig az inga-államokat az alelnökjelöltjével.

süti beállítások módosítása