Reaktor

Az elektronikus ingatlannyilvántartás, avagy a 4 éve késő törvény

istock-000011672110medium_0epeda8n.jpg

Egy előző cikkben már bemutatásra került az ,,új" ingatlan-nyilvántartási törvény (Inytv.), annak legfontosabb újításai és az E-ing fogalma.Azonban ez a törvény azóta se lépett hatályba, elfogadása óta már négyszer csúsztatták el a hatálybalépés idejét.

Rövid összefoglaló a törvényről

Az új Inytv. az elektronikus ingatlan-nyilvántartás (E-ing) bevezetését ígéri.Az új jogszabály jelentős változásokat hoz az ingatlan-nyilvántartásban, gyorsabb ügyintézést és automatizált döntéshozatalt ígérve.

Az elektronikus ügyintézés kötelezővé válik, ahogy a kötelező jogi képviselet is, a kérelemre induló eljárásokban. Az automatizált döntéshozatal révén akár 24 órán belül megjelenhet a tulajdonosváltozás, de az ügyfél kérheti a teljes eljárás lefolytatását is. A háromdimenziós nyilvántartás bevezetésével a föld alatti és fölötti építmények is pontosan ábrázolhatók lesznek, ami a jelenlegi nyilvántartás egyik nagy gyengesége. Az adatvédelem terén szigorítások várhatók, korlátozva a tulajdonosi adatok megismerhetőségét.

post44a.png

A hatálybalépés kérdései

Az új törvény tartalmi újításai után a jelenlegi legnagyobb kérdés az, hogy mégis mikor fog a törvény hatályba lépni, mikortól láthatjuk az E-inget a gyakorlatban.

Az új ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt több, mint 3 évvel ezelőtt, 2021. június 15-én fogadta el az Országgyűlés. A kihirdetéskor a törvényben az állt, hogy az 2023. február 1-jén fog hatályba lépni.

Egy törvénymódosítás azonban egy évvel eltolta ezt az időpontot. A módosítás nem tartalmazott indokolást, ezért a mai napig nem világos, hogy miért nincsen még mindig hatályban az új Inytv.

év elején egy újabb törvénymódosítás értelmében még 8 hónapot csúszott a törvény hatálybalépése, 2024. február 1-ről 2024. október 1-re.

Idén egy újabb törvénymódosítással a hatálybalépést 2025. január 15-re tolták el.

A módosításokban nem olvashatók indokolások, ezért továbbra is kérdés, hogy milyen okok miatt csúszik már sok évet a törvény. Nyilvánvaló, hogy a teljes elektronikus ingatlan-nyilvántartás előkészítése rengeteg idő, de talán ez sem magyarázat a 4 éves csúszásra.

pexels-davidmcbee-1546168.jpg

A legnagyobb újítás: elektronikus aláírások

Az új Inytv-ben az ügyvéd meghatalmazását a feleknek elektronikusan kell aláírni.

Ez három módszerrel végezhető el: e-személyivel, minősített elektronikus aláírással és AVDH rendszeren keresztül.

Az e-Személyi, ahogy a nevéből is kiderül, egy új, fokozatosan bevezetésre kerülő elektronikus személyazonosító igazolvány. Az elektronikus aláírásokat egy mobil applikáció segítségével (eSzemélyiM) lehet megtenni.

A minősített elektronikus aláírás olyan aláírás, mely egy adott személyhez kötődik és alkalmas az aláíró azonosítására. Biztosítja a dokumentum hitelességét és sértetlenségét. A minősített elektronikus aláírás biztonságos aláírás-létrehozó eszközzel készül és ennek hitelesítése céljából minősített tanúsítvány kerül kibocsátásra. A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt., mint Kormányzati-hitelesítés Szolgáltató az alábbi tanúsítvány fajtákat bocsátja ki.

Az AVDH, azaz az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés szolgáltatás az Ügyfélkapu rendszeren biztosítja a dokumentumok elektronikus aláírásának lehetőségét.

süti beállítások módosítása