Reaktor

Legek a vulkánok között

A vulkánok, a Föld belső hőjének és tektonikus tevékenységének termékei, méretük és formájuk tekintetében széles skálán mozognak. Közülük néhány elérheti akár a 6000 méteres magasságot is, mely szinte hihetetlennek tűnik. Cikkünkben ezeket a geológiai képződményeket vizsgáljuk, példákat hozva a vulkánok legjeire is.

A legmagasabb: Ojos del Salado

Az Ojos del Salado a világ legmagasabb vulkánja, mely a maga 6893 méterével magasodik a tengerszint felett az Andok hegységben. A vulkán a chilei-argentin határon található és az Andok második legmagasabb hegyének számít. Mint rétegvulkán, jellegzetes a kúp alakja az évezredek során felhalmozódott láva, hamu és vulkáni törmelék egymást követő rétegeinek eredménye. Szerencsére szunnyadó állapotban van, ezért rendszeresen próbálkoznak a mászásával is, ez azonban nem egyszerű feladat, a magasságnak és a nehéz mászhatósági körülményeknek köszönhetően.

 02_ojos_del_salado-1_1.jpg

Az Ojos de Salado. Kép forrása: tanitserdekesen.hu

       

A legmasszívabb: Tamu-masszívum 

Bár azt lehet mondani, hogy van nagyobb vulkán-rendszer a Földön, mégis egy, különálló vulkánként a legnagyobbnak a Tamu-masszívumot tartják a geofizikusok. A pajzsvulkán típusába tartozik, amelyek a pajzs szerű alakjukról kapták a nevüket, és több, mint 20 éve kutatják. Területe több, mint 300.000 négyzetkilométer és Japán keleti partjaitól kb. 150 km-re helyezkedik el.

Kb. 4500 m magas lehet és a csúcs 1,980 méterre van a felszíntől. A kutatásokat nehezíti a mélységi elhelyezkedése, így a kutatók különböző technikákat, például szeizmikus képalkotást, batimetriai térképezést és kőzet mintavételt alkalmaznak a vulkán belsejének vizsgálatára és kitöréseinek rekonstruálására.

tamu_massif_the_earths_largest_volcano_about_1000_miles_east_of_japan.jpg

Kép forrása: calacademy.org

 

Áttérve a kitörésekre, a legnagyobb kitörés: Mount Tambora, 1815

A GeologyScience szerint a valaha volt legnagyobb kitörés 1815-ben történt, Indonéziában, amiről van írásos emlék. Sumbawa szigetén történt a kitörés, és több napig tartott. Olyan nagy volt a hatása, hogy belenyúlt a klímában is, 1815 volt az az év, amelyet nyár nélkülinek neveztek.

A kitörés következményeképp a kitörési oszlop elérte a 43 mérföldes magasságot, és mintegy 160 köbkilométernyi kőzet, hamu és kő lepte el a környéket. Nem csak Indonéziára, hanem Európára is komoly hatással volt, éhséget okozott a mezőgazdasági és infrastrukturális károk miatt, így ezekkel a közvetett és közvetlen halálokkal együtt kb. 71.000 áldozatot követelt a kitörés.

25cover-2-superjumbo-v2.jpg

A Mount Tambora ma. Kép forrása: The New York Times

A 21. század legnagyobb kitörése:

Persze a 21. században is történtek vulkánkitörések, hiszen a természet nem áll meg, jelenleg is éppen folyamatos kitörés van Izlandon. A legnagyobb kitörés azonban Tonga szigetéhez köthető, amely 2022 január 15-én történt.

A tongai kitörést egy 150 méterrel a víz alatt fekvő vulkán, Hunga Tonga–Hunga Haʻapai okozta, és a kutatók meglepetésére, maga a vulkán a kitörés után épen maradt.

 

A legveszélyesebbek: Mount Merapi, Vezúv, Fuji és a Mount St. Helens

 A Time szerint, a legveszélyesebb vulkán közé tartozik a a Merapi, amely Indonéziában található és évszázadok óta jellemzik a kitörések. A piroklaszt árak jelentik a legnagyobb veszélyt a Merapi esetében.

A Vezúv veszélyességét a területi belakottsága jelenti, több, mint 3 millió ember él a környékén, és időzített bombaként tartják számon az aktív vulkánt. A Mount St. Helenshez Amerika eddigi legnagyobb vulkán katasztrófája köthető, mely 1980-ban volt, a legutóbbi kitörésénél, és 62 ember életét követelte. A Fuji esetében az utolsó kitörés 1700-as években történt, azonban a földrengések folymatosan vezsélyzetetnek egy újabb kitöréssel. Fontos megemlíteni, hogy rengeteg ember él a környékén, kb 25 millió veszélyezetettről beszélhetünk. Mint láthatjuk a vulkánok csodálatos képződmények, azonban ezzel együtt nagyon veszélyesek is.

süti beállítások módosítása