Reaktor

A súlyos árvizek háttere Közép-Európában

Az elmúlt napokban Közép-Európa több országában is súlyos áradások pusztítottak, amelyekért részben a Boris nevezetű ciklon a felelős. A Boris Ausztriában, Lengyelországban, Romániában, Csehországban és Észak-Olaszországban is jelentős károkat okozott és több országban is emberéleteket követelt.

A Boris hatásai már Magyarországon is érezhetőek, több villamosvonal is lezárásra került. Mint láthatjuk a heves esőzések és áradások nem csupán az infrastruktúrában okoztak súlyos károkat.

img_4944.jpg

A Duna ellepte a rakpartot Budapesten is. Saját kép

Ausztriában egy tűzoltó vesztette életét mentési munkálatok közben, míg Lengyelországban egy ember fulladt meg. Romániában az áldozatok száma már elérte a hatot, míg Csehországban még nincs pontos adat, de több halálesetet is jelentettek. Az áradások következtében számos régió vált megközelíthetetlenné, hidakat és utakat mosott el a víz, több helyen a villamosenergia-szolgáltatás is megszűnt.

A meteorológusok szerint a helyzet csütörtökig nem fog enyhülni, hiszen a ciklon java még csak most érkezik. Különösen Csehország van veszélyben, ahol három nap alatt három hónapnyi eső hullott le. Az ország több részén a legmagasabb árvízvédelmi riasztást adták ki. A hatóságok nagy erőkkel végzik az evakuálásokat, de a károk felmérése még csak most kezdődik.

Csehország jelenleg az áradások egyik leginkább érintett területe. A Jesenik hegységből érkező esőzések következtében több települést is elzártak a külvilágtól, és több tízezer embert kellett magasabb helyekre menekíteni. Krnov városát szinte teljesen víz alá temette a heves esőzés, és az evakuálás folyamatos. A helyzet annyira súlyos, hogy a cseh hadsereg is bekapcsolódott a mentési munkálatokba.

A Jesenik régió polgármestere, Zdenka Blistanova arról számolt be, hogy több házat elpusztított az ár, és számos híd és út megsemmisült. A helyi hatóságok a lakosságot felszólították, hogy készüljenek fel további evakuálásokra, mivel a helyzet továbbra is kritikus.

Ausztriában szintén súlyos a helyzet, különösen Alsó-Ausztriában. Az A2-es autópálya egy része víz alá került, és a vonatközlekedés is megszűnt Magyarország és Ausztria között. A helyi hatóságok az egész tartományt katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, és több mint tízezer mentőalakulat dolgozik a károk enyhítésén, valamint az evakuálások végrehajtásán.

 cikk_arviz.pngAz osztrák A2-es autópálya víz alatt. Link a videóhoz: https://x.com/Top_Disaster/status/1835398909595615255

A legkritikusabb terület a Kamp folyó környékén van, ahol a folyó beömlik a Dunába. A tartomány több települése, köztük Lilienfeld, el van vágva a külvilágtól. Az ott élő lakosokat arra kérték, hogy a csapvizet forralják fel fogyasztás előtt, mivel a vízminőség jelentősen romlott.

Romániában, különösen Galati régiójában, az áradások pusztítása miatt több ezer háztartást érintett a katasztrófa. Az áldozatok száma jelenleg hat, de a mentési munkálatok még mindig tartanak, és a hatóságok további károkat és áldozatokat sem zárnak ki.

whlgxfzdmbnsjhjpxgcxrw2sfa.jpg

Romániában a Galati régió a leginkább érintett. Kép forrása: Reuters

Lengyelországban a Kłodzko-völgy régiója szenvedte el a legsúlyosabb károkat, ahol egy híd összeomlott a víz nyomása alatt, és egy rendőrőrs épülete is megsemmisült. A hatóságok attól tartanak, hogy egy újabb áradási hullám érkezik, ami további pusztítást okozhat az érintett területeken.

A tudományos közösség egyre inkább egyetért abban, hogy a klímaváltozás jelentős szerepet játszik az ilyen szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedésében. A 2021-es árvizek után a World Weather Attribution Network is arra a következtetésre jutott, hogy a globális felmelegedés fokozza az ilyen típusú katasztrófák előfordulását Európában.

A kutatások a következő időjárási jelenségeket kötik a klímaváltozáshoz:

  1. Több és intenzívebb esőzés

Az egyik legfontosabb hatás a megnövekedett csapadékmennyiség. Minden 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés lehetővé teszi, hogy a légkör 7%-kal több nedvességet tartson meg. Ez több esőcsepp kialakulásához és intenzívebb esőzésekhez vezet, amelyeket gyakran rövidebb idő alatt és kisebb területen tapasztalhatunk meg. Ez történt például Csehországban is, ahol három nap alatt három hónapnyi eső esett.

  1. Melegebb és hosszabb hőhullámok

A klímaváltozás hatására a hőhullámok is egyre hosszabbak és intenzívebbek. Az ilyen extrém időjárási események gyakran tűzvészeket idézhetnek elő, különösen, ha száraz időszakok követik az intenzív esőzéseket.

  1. Hosszabb aszályok

Az aszályos időszakok szintén egyre hosszabbak lesznek, és ez jelentős hatással van a vízkészletekre és a mezőgazdaságra is. Az aszályok és árvizek közötti váltakozás különösen káros lehet, mivel a talaj vízmegtartó képessége csökkenhet.

  1. Több „üzemanyag” az erdőtüzekhez

A hosszabb aszályok és a melegebb hőhullámok együttesen fokozzák az erdőtüzek kialakulásának veszélyét. Az intenzív esőzéseket követően megnövekedett növényzet az aszályok idején könnyebben lángra kaphat, ami súlyosbítja a helyzetet.

Bár Magyarországon eddig viszonylag nyugodtabb volt a helyzet, a Boris ciklon hatásai hamarosan elérhetik az országot is. A hatóságok fokozott készültséget rendeltek el, különösen a Duna mentén, ahol az esőzések nyomán megemelkedett vízszint komoly áradásokat okozhat.

süti beállítások módosítása