Reaktor

A tűz országa – Azerbajdzsán a 21. Században

A Kaukázustól délre fekvő területekre érkező emberek már az ókorban a tűz országának nevezték el a mai Azerbajdzsán területét, hiszen gyakran láthatóak voltak azok a több méteres lángoszlopok, melyeket alkalmanként ma is megfigyelhetünk. A lángok a föld alól előtörő földgáz miatt alakultak ki, de a manapság rendkívül értékes energiahordozó a történelem során hosszú évszázadokig haszontalannak bizonyult, mi több, a mai Azerbajdzsán területe értéktelen volt mezőgazdasági szempontból amit a régió alacsony népsűrűsége és az épített örökség hiánya is jól jelzett. A nem megújuló energiaforrásokban gazdag Azerbajdzsán a kőolaj és földgáz ipari és hétköznapi felfutásának idején, a huszadik században vált vonzó célponttá a befektetők és energiaipari mágnások szemében, akik nem késlekedtek sokat, hiszen a kiterjedt Kaszpi olajmezőre áhítozva már a 19. században megkezdték a kitermelést. Az azeri történelemben a kőolaj szerepét jól jelzi, hogy a világ egyik első olajkútját Baku óvárosától nem messze létesítették. Az olaj és a földgáz mérhetetlen gazdagságot eredményezett, de ennek haszonélvezői jellemzően nem az azeri emberek voltak. Ez a folyamat az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott, így fontos kérdés, hogy miképp tudja kamatoztatni kivételes adottságait a tűz országa a 21. században.

Ahhoz, hogy predikciókat lehessen megfogalmazni, érdemes áttekinteni az ország történelmének kulcsfontosságú eseményeit. Az ókorban a terület Nagy Sándor birodalmának, a Mongol Birodalomnak és a perzsa államnak is része volt, szerepe nem volt megkülönböztetettnek nevezhető. A középkorban az ókorra jellemző birodalmi befolyás folytatódott, ezúttal az Oszmán Birodalom keretein belül. Az azeri nép valószínűleg ekkor vált a térség meghatározó etnikumává és ekkor terjedt el az iszlám vallás siíta irányzata is. Az törökök meggyengülését Oroszország kihasználta, a cár befolyást szerzett a Kaukázus térségében függetlenségükért küzdő kisebb-nagyobb kánságok felett. Az orosz fennhatóság a bolsevik forradalom nyomán az első világháborúból kilépő Oroszország belpolitikai instabilitása miatt ugyan rövid időre megszűnt, a kiépült kommunista hatalom már 1920-ban a Szovjetunióba olvasztotta az alig 2 évig létező első független – és demokratikusnak mondott – azeri államot.

azer_1920.png

Az Azerbajdzsáni Demokratikus Köztársaság (1918-1920)

Forrás: AzerD

Az Azeri Szovjet Köztársaság a Szovjetunió fontos tagállama volt, melyet jól jelez, hogy a második világháborúban a vörös hadsereg kőolajellátmányának jelentős részét szolgáltatta. A háború erőforrási háttere pedig komoly stratégiai előnyt jelentett, ezért a Harmadik Birodalom is magának akarta a hatalmas kaukázusi olajmezőket. A német erők sztálingrádi offenzívájának végcélja az azeri területek feletti ellenőrzés megszerzése volt, de ez – mint tudjuk – sikertelen volt.

A Szovjetunió felbomlását követően Azerbajdzsán független állammá vált és rövid belpolitikai instabilitás után a Szovjet-Azerbajdzsán egykori vezető politikusa, Heydar Aliyev szilárdította meg hatalmát. Aliyev gazdasági reformjai csökkentették a munkanélküliséget és növekedő pályára állították az azeri életszínvonalat, de az autokratikus államberendezkedés és az egyre nagyobb mértéket öltő korrupció miatt az elnök népszerűsége folyamatosan csökkent.

aliyev_1.jpg

Heydar Aliyev elnöki portréja, mely ma is díszíti az azeri köztereket

Forrás: static.president.az

Aliyev elnök utódja fia lett, aki napjainkban is az ország legfontosabb döntéshozója. Azerbajdzsán a 2000-es évektől egyre dinamikusabban fejlődik és a gazdaság húzóágazatai ma már nem annyira korlátozódnak az energiahordozók kitermelésére és kezelésére szakosodott iparágakra. A gazdaság szerkezete egyre inkább hasonlít egy 21. századi fejlődő országéra, melyben a turizmus, a pénzügyi szektor és az építőipar is egyre komolyabb arányban képviselteti magát. Fontos azonban megjegyezni, hogy az energiaszektor napjainkban is a gazdaság motorjaként funkcionál, az azeriek élete elképzelhetetlen a mérhetetlen energiakincsértékesítése nélkül. Ugyan Azerbajdzsán gyorsan fejlődik és az utóbbi évtizedek abszolút győztesének mondható a térségben, nyugati életszínvonalról és gazdasági teljesítőképességről nem beszélhetünk. Az egy főre eső GDP 2023-ban minimálisan 7100 dollár felett volt Azerbajdzsánban, míg hazánkban ez a mutató meghaladta a 16000 dollárt. Az országok történelmi fejlődése azonban természeti adottságaikhoz hasonlóan eltérő, ezért az összehasonlítások nem minden esetben mentesek az elfogultságtól.

baku.jpg

Baku modern városnegyede

Forrás: bakutourism

Az azeri főváros, Baku kétségkívül 21. századi nagyváros a maga felhőkarcolóival, metróhálózatával, elegáns éttermeivel és széles tengerparti promenádjával. A huszadik század viharos évtizedei után magabiztosan kijelenthető, hogy Azerbajdzsán a 21. század egyik nagy nyertese lehet.

süti beállítások módosítása