Reaktor

Fordulat a fiatal szavazók körében: nő Trump népszerűsége
Miért fordulnak a fiatal férfiak Trump és a jobboldal felé, és hogyan befolyásolhatja ez a 2024-es választást?

2008-ban az amerikai fiatalok (40 év alattiak) mintegy 58%-a vallotta magát elkötelezetten Barack Obama, és a Demokratákra Párt tagjának vagy szimpatizánsának a John McCain által vezetett republikánusokkal szemben. Végül a 2008 novemberében tartott elnökválasztáson Obama ezen korcsoport szavazatainak 60%-át szerezte meg, ami kulcsfontosság volt számára a Fehér Ház megszerzéséhez. Az első színesbőrű elnök hivatalba lépését követően aztán a fiatalok lassan, de biztosan elkezdtek a jobboldal felé sodródni. 2012-ben Mitt Romney, a Republikánusok jelöltje már javított ezen az eredményen, de a fiatalok többsége, közel 57%-a továbbra is a hivatalban lévő elnök mellett tette le a voksát. Ezt követően Hillary Clinton és Joe Biden 2016-ban és 2020-ban stabilan 55%-ot szereztek. Azonban a 2022-es időközi választásra ez az arány tovább csökkent.

Megnézve a regisztrált az újonnan regisztrált választók részarányát 2023-ban a magukat demokratáknak valló fiatalok aránya 2005 óta először 50% alá süllyedt. Ezzel párhuzamosan a republikánusok népszerűsége felfelé ível. Különös tekintetben a fiatal férfiak között nő a jobboldal népszerűsége. A fiatal férfiak között 35%-ról 48%-ra növekedett a Republikánus Párt támogatottsága, ami 13 százalékpontos növekedés mindössze hét év alatt. És ez egy új tendencia.

Míg a 2020-as exit pollok szerint a fiatal férfiak 15 százalékponttal többen támogatták Bident, mint Trumpot, addig a Wall Street Journal 2024. februári felmérése szerint már 14 százalékponttal Trumpot részesítik előnyben. A fiatal férfiszavazók elvesztése pedig komoly problémát jelent a Demokrata Párt számára novemberre nézve. A kérdés most az, hogy Kamala Harris vissza tud-e hozni közülük néhányat?

county-every-vote-demonstration_rachael-warriner.jpg

Kép forrása: CNN

Ebben a cikkben a fent leírt tendenciának a megfejtésére keressük a választ, hogy mégis mi készteti a fiatal férfiakat a republikánusok támogatására, és mit jelenthet ez a novemberben esedékes elnökválasztásra.

Mik a fiatal szavazók számára fontos kérdések?

Amikor az USA-ban megkérdezik a fiatal szavazókat: „Melyik kérdés a legfontosabb az Ön számára, amikor szavazni megy?” - A fiatal férfiak körében a legtöbbször az amerikai gazdaság helyzete merül fel. A fiatal nők körében a legfontosabb ügy pedig az abortusz. A férfiak 17%-a szerint a gazdaság a legfontosabb kérdés, ezt követi a demokrácia állapota és a bevándorlás, míg a fiatal nőknél az abortusz a legfontosabb kérdés, méghozzá sokkal nagyobb arányban, mint a férfiaknál a gazdaság.

Miért történik ez?

Erre az eltolódásra az okokat két különböző kell besorolni. Az egyik az amerikai fiatal férfiak és a fiatal nők élettapasztalata. Ezek az élettapasztalatok eltérnek egymástól. A főiskolai végzettséggel nem rendelkező fiatal férfiak esetében a 2010-es években, valamint a 2020-as évek elején óriásit csökkent a munkaerő-piaci részvétel. Eközben 2024-ben már a főiskolai végzettségű nők 87%-a vesz aktívan részt a munkaerőpiacon, ami új rekordot jelent. És ma már a főiskolát végzettek 60%-a nő. A fiatal férfiak és a fiatal nők között tapasztalható megosztottság túlmutat azon, hogy kire fognak szavazni a Kongresszusi vagy az elnökválasztáson. Ez számos egyéb politikai kérdésre kiterjed.

youth_participation_in_the_labour_market.jpg

Kép forrása: EEA Grants

A Biden adminisztráció politikája

A Biden-kormányzat a szövetségi kormány által finanszírozott diákhitelek törlesztésének elengedését kezdeményezte, ami a fiatal nőket sokkal nagyobb arányban érinti, mint a fiatal férfiakat. A 2019-es, 2020-as tanévben a női egyetemisták 49%-a vett fel hitelt, míg a férfi egyetemistáknak csak 42%-a. Az összes diákhitel adósság 66%-át pedig jelenleg a nők viselik.

A fiatal nők döntő többsége támogatja a diákhitelek törlesztésének elengedését, míg a fiatal férfiak véleménye nagyjából egyenlő arányban osztozik a témáról.

Eközben a fiatal férfiak túlnyomó többsége támogatja Trump adócsökkentési politikáját, amellyel csökkentené a társasági adókulcsot és mérsékelné a magánszemélyek jövedelemadóját. Az adócsökkentésektől azt várják, hogy új munkahelyek jönnek majd létre, és többet rakhatnak félre a megkeresett pénzükből. A nők viszont 20 százalékpontos különbséggel ellenzik a javasolt adócsökkentés kiterjesztését, révén, hogy azok legfőképpen azoknak az embereknek az adóterheit csökkentené a leginkább, akiknek egyébként is jobban megy.

A prioritások közötti különbség

A fiatal női szavazók 22%-a szerint az abortusz az első számú kérdés a választásokon, ami jelenleg Kamala Harris kampányának egyik legfőbb szempontja. A fiatal férfi szavazóknak csak 3%-a mondta ugyanezt. És a fiatal férfiak és nők más kérdésekben is eltérően állnak.

A bevándorlással kapcsolatban Trump politikáját sokkal inkább támogatják a férfiak, mint a nők. A férfiak 10 százalékponttal támogatják a hadsereg bevetését a mexikói határon, míg a nők 15 százalékponttal ellenzik ezt a politikát. És amikor a fal építéséről van szó, Trump egyik legfontosabb bevándorlási politikájáról, a férfiak csak enyhén hajlanak az ellenzés felé, de a nők elsöprő többségben ellenzik azt. Ezeket a különbségeket nehéz megmagyarázni pusztán a megélt tapasztalatok közötti különbségekkel.

Mit üzennek a jelöltek és mit mondanak a pártok a fiatal szavazóknak?

Donald Trump és a Republikánus Párt sok olyan üzenetet fogalmaz meg, amelyek kifejezetten a fiatal férfiakat hivatottak megszólítani. Donald Trump elment az Ultimate Fighting Championship mérkőzéseire, ahol Az álló ovációt kapott. Nemrég pedig Logan Paul podcastjében jelent meg. Elment egy sneaker-árusításra is, ahol saját márkájú tornacipőit árulja.

hq720.jpg

Kép forrása: Fox News Channel

Ezek olyan események, melyeket túlnyomórészt fiatal férfiak látogatnak, és ez egy módja annak, hogy Donald Trump és a kampánya azt üzenhesse: „Hé, fiatal férfiak, veletek vagyok”. „Egy oldalon állok veletek.” „Megértelek titeket.” Eközben a Demokrata Párt sok üzenete olyan témák felé irányult, amelyek a nők számára kiemelkedőbbek.

Mi a következő lépés?

Mit jelent mindez novemberre? A fiatal nők hagyományosan nagyobb arányban szavaznak, mint a fiatal férfiak. Szakértők szerint azonban a szoros választási előrejelzések miatt a Demokrata Pártnak a lehető legtöbb szavazatot kell majd megszereznie. A következő kihívás a Republikánus Párt számára az lesz, hogy kitalálja, hogyan tudja ezeket a fiatal férfi támogatókat tényleges szavazókká változtatni.

süti beállítások módosítása