Magyarországon úgy gondoljuk, hogy bírjuk a csípőset, az Erős Pistánkkal, csípős kolbászainkkal és a paprikáinkkal. Azonban vannak olyan országok, ahol egy falat étel is olyan cspíős, hogy utána azonnal vízért vagy tejért kell rohannunk. Cikkünkben bemutatjuk a legcsípősebb ételeket és a legcsípősebben főző országokat. Kezdjünk néhány fogással.
1. Phaal Curry
A világ lecsípősebb curry-je, leggyakrabban azzal a ghost pepper chilivel készül, melyet sokáig a legerősebbnek tartottak. A Phaal Curryt először Angliában, egy bangladesi tulajdonú étteremben készítették el, ahol beleegyezési nyilatkozatpt kellett kitölteni, aki ki szerette volna próbálni ezt a fokozatú csípőset. A curry paradicsomos alapon van, főleg csirkével készítik, és többféle fűszert is tartalmaz. Magyarországon nem tudunk olyan étteremről mely felszolgálná, de ha esetleg van írjátok meg commentben!
Kép forrása: The Curry Guy
2. Doro Wat
Az Etióp konyha kevésbé ismert nemzetközileg, azonban csípősebbnél csípősebb ételeket szolgálnak fel. Egyik ezek közül Doro Wat, de említhetnénk a Sik Sik Watot is akár. A Doro Wat csípős csirke pörkölt, melyben főtt tojás is található. Egyesek annyira csípősnek tartják, hogy nem értik, hogy az etiópoknak, hogyan marad ízlelésük az étel elfogyasztása után. Van benne szárított chilipaprika, paprika, cayenne-i bors, görögszéna is.
Kép forrása: Ministry of Curry
3. Szecsuáni hot pot
Talán ha a világban megkérdezzük melyik a legcsípősebb konyha, sok embernek a szecsuáni fog az eszébe jutni, innen most a klasszikusnak számító szecsuáni hotpotot, a leghíresebb szecsuáni hotpot étel a Mala Huoguo. A hotpot levese tele van chili paprikákkal, ahogy a képen is látható. A hotpot lényege, hogy ebben a folyamatosan forrás alatt lévő lében megsütjük különböző hozzávalóinkat (pl. vékonyra szelt marhahúst, vagy rizstortákat, de szinte bármit meg tudunk az alaplevekben főzni). Az ételeket szecsuáni borssal készítik, melynek különleges hatása van, elzsibbasztja a szánkat.
Kép forrása: CookwithKelly
4. Ema Datshi
Ez a butáni étel gyakorlatilag erjesztett sajt és chili pörkölt, amely veszélyesen csípős egyveleget alkot. Közbezárva két "csípős nemzettel", az India és Kína között fekvő Bhután konyhájában nem meglepő a magas intenzitású csípősség. Bhutánban a chili nem ízesítőként van használva, hanem csupán zöldségként, úgy mint nálunk az étkezési paprika, vagy a paradicsom. Az Ema Datshiban is a fő összetevő, az étel zöldsége a chilipaprika.
Kép forrása: Marc's Kitchen
5. Camarones a la Diabla
Mexikó szintén híres a chilipaprikájáról, így listánkból is kihagyhatatlan. Sokszor ördögi garnélaráknak nevezett étel háromféle chilipaprikából készül, chiles serranos, chile de árbol és a Mirasol chili alkotja. A garnélarákon kívül bármilyen tengeri gyümölccsel elkészíthető.
Kép forrása: Recetas gratis
Természetesen ezek mellett még rengeteg ételt felsorolhatunk, de most következzenek a legcsípősebben főző országok és régiók, melyeket nem említettünk fentebb.
Kína:
Már a Szecsuáni hotpot kapcsán említve volt, tehát a szecsuáni tartományt nyugodtan ide vehetjük, a bénító borsával, azonban még egy tartományt meg kell említenünk. Hunan régióban inkább a savanyú-erős ízek dominálnak, ezért néhányan még előrébbre is veszik a szecsuáninál. Néhány híres étele a Duo jiao zheng yu, mely hal chilivel beborítva, vagy a Tang cu pai gu, mely édes-savanyú (és nyilván csípős) bordát takar.
Thaiföld:
Bár thai étel nem szerepel a listánkon, azért a thai konyhát meg kell említenünk, a legcsípősebbek közé a Gaeng Tai Pla thai curry, Gaeng Kua Kling mix, és a Som Tam saláta tartozik. Thaiföldre is igaz az állítás, hogy minél délebbre utazunk, annál csípősebb ételeket kóstolhatunk.
Karib-térség:
Jamaika és a környező szigetek is bővelkednek a fűszerekben, azonban talán kevésbé a csípősségükről híresek. Ettől függetlenül persze megtalálhatják az erőset szeretők itt is a kedvenceiket, a Jerk Chicken nevű ételük az átlagos embereket gyorsan megizzasztják. Persze ha már képzettek vagyunk, lehet nem fog kifogni rajtunk.
Ezeket az ételeket leginkább a bátraknak ajánljuk, persze lehet magunkat képezni folyamatosan, hogy egyre csípősebb ételeket bírjunk enni, így egy idő után már a szecsuáni hotpot is gyerekjáték lesz.