Reaktor

A Youtube manipulálja Biden videóit?

Érdekes összeesküvés elmélet terjed az interneten az elmúlt hónapokban. Néhány órával Biden eskütétele után, a Fehér Ház Youtube csatornáján tette közzé az első média eligazítását, Jen Psaki sajtó titkár vezetésével. A felhasználók azonban érdekes anomáliára lettek figyelmesek. Sokak szerint a legnagyobb videómegosztó oldal szándékosan manipulálta az új elnök tartalmait azáltal, hogy

több ezer dislike került törlésre a videó alól néhány óra leforgása alatt. 

Egy felhasználó két képernyőfotót vágott össze melyeken látható, hogy valóban jóval kevesebb a dislike az adott videón, mint pár órával korábban. A felvételen látható, hogy míg a 15:11 perckor készített képen még 10ezer dislike volt, a 19:31 perckor készített képen már csak 3.1ezer. A posztban kifejtették, hogy ez bizonyíték arra, hogy az óriás cégek és tech mogulok semmitől nem riadnak vissza annak érdekében, hogy elnyomják a konzervatív tartalmakat és manipulálják az embereket. 

A kérdés tehát, hogy valóban eltávolításra került több ezer Biden ellenes felhasználó véleménye, vagy valami másról van-e szó? Lehetséges, hiszen sok kérdőjel van a Youtube videók kedveltségének hátterében, azonban több forrás egy úgy szemszögből közelíti meg a témát. Zoe Phin például a blogján tett közzé egy igen érdekes kutatást, amit az általa írt programmal készített. 

Az alábbi képen látható, miként változott az egyik videó alatt a dislike-ok száma. (piros vonal) A fokozatos növekedés után hirtelen zuhanni kezdett a negatív véleménynyilvánítások mértéke, majd pedig egy folyamatos növekedő-zuhanó tendenciát lehet megfigyelni. Úgy tűnhet ez alapján, hogy a dislike-ok számát egy adott szinten akarják tartani. Ez a jelenség több videónál is megfigyelhető, az alábbi linken elérhető a blogger által készített többi statisztika is.

A PolitiFact oldala megkérdezte a videó megosztót, akik elmondták, hogy egy olyan rendszert működtetnek, ami biztosítja, hogy minden like vagy dislike mögött valódi felhasználók legyenek. Mit is jelent ez? A rendszer kiszűri, ha egy videóra tömegével érkeznek pozitív vagy negatív reakciók, és megvizsgálják a hitelességüket. Ez úgy működik, hogy a spam fiókokat és a különböző mesterségesen generált, hamis felhasználókat automatikusan eltávolítja a kedvelők/nem kedvelők listájából. Ezzel garantálják a mutatók pontosságát. 

Mivel a véleménynyilvánítás szabad, viszont könnyen manipulálható, ezért 2019-ben a Youtube fontolóra vette a dislike gomb eltávolítását a videók alól. Ezt azzal indokolták volna, hogy így elkerülhető lenne a különböző radikális csoportok, vagy "dislike mobs" csoportok (olyan társaság, akik szervezetten dislikeolnak videókat, mert a tartalomgyártóval ellenszenveznek) működése. 

A Youtube a következőt nyilatkozta a témában: 

"YouTube regularly removes any spam likes or dislikes from your videos. It may take up to 48 hours for the numbers to be updated," ... "We always validate the activities & legitimacy of accounts added on your likes/dislikes report. This is to make sure that our site metrics are free of spam." 

"A YouTube rendszeresen eltávolítja a spam fiókok likejait és dislikejait a videóidból. A számok frissítése akár 48 órát is igénybe vehet," ... "Mindig ellenőrizzük a likeok / dislikeokról készült jelentésbe felvett fiókok tevékenységét és legitimitását. Ez annak biztosítása, hogy webhelyünk mutatói mentesek legyenek spamektől. "

Azt pontosan nem tudjuk, hogy milyen módon dolgozik az algoritmus, illetve milyen módon kerülnek meghatározásra a különböző spam felhasználók/fiókok. A Biden videó esetében sem tudunk konkrétat, csupán az adatok állnak rendelkezésre, miszerint valóban nagy adag dislike került törlésre. Fontos megjegyezni, hogy ha valós személyek reakcióját távolítja el a Youtube, akkor ők ugyanúgy tudnak reagálni a videóra a törlés után is. 

Mivel a dislike-ok nagyobb hullámokban érkeztek, és a törlés után sem közelítette meg az "ellenvélemény" azt a szintet, ahol előtte volt, valószínűsíthető, hogy a videó hackelés áldozata lett. Nem csak politikai videóknál figyelhető meg ez a jelenség: a leghíresebb zenészek videóit is gyakran "megküldik" pár tízezer lájkkal a lelkes rajongók hordái. Mindegy milyen irányban történik a dolog az biztos: a Youtube rendszere működik, amíg pedig nem kapunk konkrétabb információkat, a Biden videók ügyében csak találgatni tudunk. 



                    
süti beállítások módosítása