Reaktor

5 karácsonyi ital recepttel! Ezt készítsük (a felnőtteknek)

Legyünk őszinték, pár csepp alkohol minden ünnepkor beköszönt az otthonunkba. Hacsak nem vagyunk elszánt anti-alkoholisták, vagy nem utáljuk az ízét, egy-egy nagyobb ünnep alkalmával gond nélkül koccintunk a családdal. Karácsonykor van az ideje, hogy a szokásos sör-bor-álinka nem-szent háromszögön kívül háziasszonyként (/úrként) megcsillantsuk kreativitásunkat alkoholos italkülönlegességek terén is. Íme pár recept, ami bevált a meghitt karácsonyi vacsorák utáni beszélgetéseknél.

1. Tojáslikőr, egy kis csavarral

Kolisként mindig az olcsóbb tejeket vásároltam, így a diploma megszerzése és az első fizetésem után úgy vittem haza a 2,5%-os, zsírosabb tejet, mint vadászatból visszatért hős a zsákmányt. A portéka azonnal tojáslikőrben végezte, mivel ehhez az italhoz minél zsírosabb tejet használunk, annál jobb. Lábasban felteszünk 5dl tejet és 3 dl tejszínt főni 10-12 dkg cukorral ízlés szerint adagolva. Én ipari mennyiségű vaníliával ízestem, a barátnőim a fahéj mellett vannak, a szaktársaim a szerecsendiót preferálják, de a hármat egyszerre alkalmazva is ízesíthetjük forrás közben a tejet. 

5 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral kikeverjük, és a tejhez keverjük apránként. Ekkor jöhet bele a tűzről levéve a 2dl rum, és a titkos összetevő, a fél dl narancslé. 

Kihűlve azonnal kóstolható, de 2,5-3 napig állnia kell a hűtőben, akkor az igazi.

photo.jpg

2. Bailey's

Nulladik lépésként vegyünk a boltban egy üveggel, így ha rosszul sikerül a főzése otthon, van tartalék, ha jól megy a dolog, összehasonlíthatják a vendégek a kettőt, és begyűjthetjük a dícséretet.

Langymelegre melegítünk 5,5 dl habtejszínt, majd karamellizálunk 4 evőkanál cukrot egy lábasban (ami potenciálisan nem a nagymama nagy becsben tartott hagyatéka, és nem képezi a nővérünk hozományának részét...), és hozzáöntjük a meleg tejszínt. Hosszan kevergetjük, míg a cukor teljesen fel nem olvad benne. Ezután 340 g sűrített tejet, vaníliát, és egy csésze presszókévét öntünk hozzá. Felforraljuk, majd ha kihűlt, megkoronázzuk 4 dl whiskyvel.

baileys.jpg

3. Grog

Ha a családot, vagy annak egy részét a laktózérzékenység átka sújtja, a grog szuper választás. 

Egy fél literes bödönben erős fekete teát főzünk, (de ne hagyjuk túl sokáig ekkor se a filtert, mert keserű lesz!). Ehhez adjuk egy csipet szegfűszeget, 1 dl whiskey-t (vagy rumot, akinek ahhoz van gusztusa), egy fél teáskanál fahéjat és három evőkanál barna cukrot. Alacsony fokozaton melegítsük össze (na a mikróban) az italt, de még forrás előtt vegyük le a tűzről, és adagoljuk poharakba.rum-grog-recipe-chowhound.jpg

4. Vajas rum

Úgy éljek, tényleg finom, még ha nem is hangzik annak. 3.5 dl barna rumot 1 kiskanál vajjal, valamint ízlés szerint fahéjjal vagy szegfűszeggel, esetleg kardamonnal, gyömbérrel összekeverünk egy lábasban. Hozzáadunk 2 kiskanál barna cukrot és 1 dl vizet. Lassú tűzön összemelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad, de ezt is még forrás előtt lekapjuk a lángról.hotbutteredrum-720px.jpg

5. Csokilikőr

Személyes kedvencem, 18. életévem első napjának fénypontja, számtalan kínos randi rejtett oka, amikor a csokifolt a számon maradt, de én persze nem vettem észre. 2 tojássárgáját habosra keverjük 15 dkg cukorral. Külön 3 dl tejet egy lábasba öntünk, hozzáadunk 2,5 dl tejszínt, lassú tűzön összemelegítjük. Összeöntjük a tojásos cukrot és a meleg tejszínes keveréket, majd állandó kevergetés mellett kb. 10-15 perc alatt összesűrítjük. Beleteszünk 10 dkg étcsokoládét, és addig kevergetjük, amíg az teljesen el nem olvad. Ízlés szerint rummal ízesítjük. 2 napig hűtőben pihentetjük, felszolgálás előtt meggybefőttnek eltett meggyekkel díszítjük.selymes-csokilikor-hazilag.jpg

süti beállítások módosítása